Моника Маковей: Промяната на закони бави битката с корупцията

"Трябва ви само един човек с власт, който да иска промяната", заяви архитектът на съдебната реформа в Румъния

Според Моника Маковей важни са решителните хора и техните действия, а законовите промени губят време. Министър Иванов обаче смята, че без промени в конституцията няма да има и решителни хора и действия.
Според Моника Маковей важни са решителните хора и техните действия, а законовите промени губят време. Министър Иванов обаче смята, че без промени в конституцията няма да има и решителни хора и действия.
Според Моника Маковей важни са решителните хора и техните действия, а законовите промени губят време. Министър Иванов обаче смята, че без промени в конституцията няма да има и решителни хора и действия.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Според Моника Маковей важни са решителните хора и техните действия, а законовите промени губят време. Министър Иванов обаче смята, че без промени в конституцията няма да има и решителни хора и действия.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Промяната на законите и на конституцията бави битката с корупцията. Важни са хората. Не ви трябват промените в законите, за да разследвате сериозна организирана престъпност, просто трябва да го направите. Нека прокурорите не чакат политиците да кажат "давайте". Защото те няма да го направят." И още: "За да се справите с корупцията, е нужен един силен политик, който да иска такава промяна". Това бяха посланията, които бившият правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей отправи по време на дискусията "Гражданският глас срещу корупцията - кой чува?", в която участва по покана на организаторите от "Инициатива Правосъдие за всеки". Маковей беше посрещната на крака от залата, бурно и с много ръкопляскания. Тя беше министър в периода 2004 - 2007 г. Реформите й доведоха за създаването на независимия орган за разследване на корупция в Румъния, която вече подведе под отговорност редица високопоставени румънски политици и функционери. 

В контекста на събитията

Посещението на Моника Маковей се случва в момент, в който шумно заявената като приоритет номер едно съдебна реформа на практика се очертава като все по-беззъба заради отстъпките, които управляващите направиха пред прокуратурата - на практика тя ще остане почти недокосната от промените. Миналата седмица пък председателят на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) анонсира, че партията й вероятно ще направи още компромиси пред опозицията при промените в конституцията.

Така нареченият "румънски модел" за борбата с корупцията пък не се харесва на управляващите. Премиерът Борисов дори си позволи да окачестви разследванията срещу политици в Румъния като просто политическа гонка. По този повод Маковей заяви в неделя вечер в интервю за "Нова тв", че изказването на Борисов е знак, че той не иска да се справи с корупцията. Тя нарече думите му "лъжа. Пълна лъжа". Срещу въвеждането на "румънския модел" обаче са и останалите парламентарни партии, с изключение на Реформаторския блок. Негови представители бяха на дискусията в понеделник, докато от ГЕРБ знаково лиспваха. На този факт обърна внимание адв. Любомир Авджийски от организаторите и призова реформаторите: "Ако се притеснявате, че ГЕРБ няма да се съгласят – не се притеснявайте да напуснете правителството. Ако се притеснявате, че ще дойдат БСП и ДПС, не се притеснявайте, защото ще ги свалим отново. Ще сваляме всяко правителство, докато нещата не се случат".

 В залата беше и правосъдният министър Христо Иванов, който обаче защити подхода на правитеството - законови и конституционни промени (виж карето).

Два пътя

По думите на Маковей има две решения за справяне с корупцията. Едното е да има силен политик, който иска такава промяна. "Трябва ви един човек с власт, който иска реформата. Трябват ви хора, които се осмеляват, които поемат риск. Страхът парализира. Някой трябва да започне", каза тя. Според нея обаче нещата могат да се случат, дори ако няма такъв политик, стига да има достатъчно независими съдии и прокурори. "Трябва да имаш непоколебими, твърди хора - и прокурори, и съдии, защото има заплахи и шантажи и какво ли не", продължи тя.

Няколко пъти тя повтори, че нещата в Румъния са се случили, защото тя го е искала много. Разбира се, работата й не е била лесна. Маковей сподели, че много пъти е имало опит да бъде саботирана, почти се е стигало и до физически сблъсък с депутати, но въпросът бил да се проявява твърдост и да няма страх от казване на "не". Защото "те не очакват, че ще казвате "не". По думите й е много важно всяка стратегия да има и екшън план - с конкретни цели и срокове за постигането им и финансиране на подобен план.

Как борим корупцията - на хартия или на практика

"Прочетох, че искате да промените конституцията. Не ви трябва това. Прочетох, че искате да има ново антикорупционно звено. Но ако само сменяте законите, нещата се отлагат", заяви бившият румънски правосъден министър и даде пример с румънския антикорупционен орган, в който прокурорите са били независими, финансово обезпечени и специализирани да разследват престъпленията, свързани с корупцията по високите етажи на властта.

"Хората са най-важни, иначе се създават институции, които са празни кутии. Исках независим главен прокурор - интервюирах много канидати, като при интервютата с мен имаше психолог. Те ми посочиха човека, който предложих, като казаха, че той е толкова силен човек, че върху него няма да може да бъде повлияно", сподели Маковей и добави, че назначението му е отнело много време. "Но след това той започна да води хора като него", разказа тя и завърши с думите: "Не мога да повярвам, че няма нито един прокурор, който е достатъчно смел и не иска да го направи, не иска да започне. Може да го наречете война или битка, но трябва да се започне. Не променяйте законите, важни са хората", завърши Маковей.

Тя сподели, че би станала правосъден министър на България, но засега никой не я кани и заключи: "Никой не ме иска. Не искат да бъдат разследвани. Борбата с политическата корупция е като парадокс - те трябва да се съгласят да се борят срещу себе си, защото те ще са жертвите".

 

Българският модел

 Правосъдният министър Христо Иванов защити намерението на кабинета да стартира съдебната реформа с промени в конституцията, които предвиждат разделяне на ВСС на две квоти.

"Проверки за почтеност сред магистратите у нас не се правят. Само ако някой трябва да бъде конюнктурно ударен, се забелязват някакви неща (...) Ако днес не можем да се обърнем към ВСС с "just do it", то е защото те са резултат от негативна селекция", посочи министърът. "Губене на време е да променяме конституцията. Но е и губене на време да говорим, че това е губене на време. Трябва да променим конституцията", настоя Христо Иванов.

 Той призна, че стъпки за реформа в прокуратурата липсват. "Засега променяме само структурата на ВСС, предстои да си говорим как да си гарантираме ефективна и реално независима прокуратура", каза той. И припомни, че е трудно да се осигури конституционно мнозинство в парламента дори за първата стъпка от реформата – разделянето на ВСС, "което в Румъния отдавна беше направено."
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 14
    • + 6

    Не знам каква е конституцията и законите в Румъния, но не мисля че разните румънски конституционни и главни съдилища са много по-различни от нашите като устройство, място в съдебната система и човешки състав.
    Поне при нас е ясно, то се видя и досега, че хората които са против, могат и обжалват разните решения и назначения и в резултат спират, връщат, преразглеждат и пречат успешно на каквато и да е промяна.
    При това положение, без никаква промяна, дори и да има такъв :силен: в този смисъл човек, ние трябва да чакаме на Цацаров да му изтече мандата. Как да бъде сменен по друг начин.
    Другото е с този ВСС, Цацаров и неговото крило в съвета, определя не само прокурорската част но и развитието на съдиите, т.е. този лост за въздействие е редно да бъде премахнат.
    Та не знам как е било при тях, но не виждам как нещата ще зависят от един, па бил и много силен човек. Този номер ни го пробута Станишев, който предложи силен човек за ДАНС, ама нещо не ни хареса:).
    Аз съм съгласен с Кънев, че трябва да се оправи и фундамента ( законовия) и след това и човешкия. Що се отнася до прокуратурата, там ни е най-голямия проблем и...може би ще бъде и въпрос и за нас, да се наложи да го гоним с протести катто Пеевски.

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • - 4
    • + 24

    Само мога да се надявам един ден да направим нещо подобно като това в Румъния. А дано, ама надали... Не знам кой ще е този юнак, който ще поведе хорото срещу властта/престъпността, у нас герои никога не е имало в последно време...

    Нередност?
  • 3
    red.mary avatar :-(
    red.mary
    • - 2
    • + 25

    Много ясно го е казала. Лиспва воля за промяна у управляващите. За това се прелива от пусто в празно - реформи, които няма да донесат промяната, която се търси, защото важни са хората. А тук, сложени да борят корупцията са хора, които са зависими и неспособни на това. Кофти материал, с една дума /по Б.Б./
    И това не е случайно, независими и силни хора в правораздаването не са нужни нито на КОЙ, нито на ГЕРБ, нито на НИКОЙ!
    За това - не очаквайте успешна борба с корупцията след законвите промени. Трябват ни просто други хора!

    Нередност?
  • 4
    tripleaaa avatar :-|
    tripleaaa
    • - 1
    • + 25

    If you clean the judiciary then it will clean everything

    Сега прочетете горното на глас и по-високо, а след това и превода:

    Ако изчистите съдебната система то тя ще изчисти всичко друго.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 14
    • + 2

    Съмняват ме такива всеядни политици.

    Вярно имат резултати в Румъния.. обаче...

    Не е толкова лесно, да се пребори корупцията. Особено когато законите са пробити, когато конституцията е пробита.



    Нередност?
  • 6
    egaty_registr. avatar :-|
    egaty_registr.
    • - 1
    • + 8

    1. Случайният избор в съдебната система е компрометиран тотално, всичко го знаят от няколко години, но никой не си мърда пръста. От тук: правилните дела се падат "случайно" на правилните хора; правилните хора се избират в конкурсните комисии за кариерно израстване и те избират правилните магистрати, които кариерно да израснат (нещо като кредит на доверие, който обикновено не се връща в пари, а с последващи услуги). Т.е. избираш си "правилните" магистрати и им даваш по силата на "случайния" избор да решават "правилно" делата.
    2. Корупцията срещу високите етажи на властта ще се разследва трудно, поне в следващите десет години, когато изтича обикновената давност за наказателно преследване за извършените и извършваните престъпления. Т.е. от сегашните политици не очаквайте суицидни решения.
    3. Промени ще има, но те ще са своеобразна мимикрия. Две напред, едно назад, и с контра. Рибата може да се вмирисва от главата, но истината е, че не управлява представителна извадка на обществото. Това сме ние, това си можем. Ако не можем да търпим - да си го (по)кажем. Но Бай Ганьо и Андрешко дремят у всеки един от нас, а най-много у политиците ни.
    4. Каквито са магистратите, такива са и журналистите. Кажете си го.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 18

    Ха, да не би г-жа Маковей да ви е казала нещо неочаквано?
    Да не би да сте си мислели, че г-н Борисов ще си спретне разследване?
    Ако е така - прекомерно наивни сте...

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 16

    При огромното ми уважение към госпожа Моника Маковей аз мисля, че тя има известно неразбиране (или просто не го казва от деликатност и такт или от други съображения).
    Всичко това което тя казва и е направила важи за Румъния наистина и наистина би могло да се приложи и в съседна България, ако не беше едно голямо АКО:

    В Румъния големият проблем е бил корупцията И ТЯ Е БОРИЛА КОРУПЦИЯТА доста успешно с пробива си, за което още веднъж моите дълбоки почитания. Там организираната престъпност НЕ СЕ Е СРАСТНАЛА ДО ТАКАВА СТЕПЕН С ВЛАСТТА И ПРОЦЕСЪТ НЕ Е БИЛ (СТАНАЛ) ТОЛКОВА ДЪЛБОК И НЕВЪЗВРАТИМ КАКТО В България - И ТОВА Е ОГРОМНА, КРИТИЧНО ВАЖНА РАЗЛИКА!!!
    В България ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НЕ Е КОРУПЦИЯТА - САМО, ЕДИНСТВЕНО, ПРИОРИТЕТНО И НАЙ-ВЕЧЕ! В България ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ Е МАФИЯТА - ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, ОВЛАДЯЛА И СЛЯЛА СЕ С ВСИЧКИ ВЛАСТИ И КОНТРОЛИРАЩА ГИ БЕЗПРЕКОСЛОВНО, НЕЗАВИСИМО ОТ ИМИТАЦИИТЕ, МАНИПУЛАЦИИТЕ И ФАСАДИТЕ И ТЕАТРАЛНИТЕ ПОСТАНОВКИ ЗА НЯКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ! Корупцията при нас в случая просто се явява следствие онази желана и благоприятна среда, в която мафията най-лесно и най-добре оперира наред с останалите си прийоми и методи!
    С две думи - в Румъния госпожата е успяла, защото (конкретно, за онагледяване за да се разбере):

    "Хората са най-важни, иначе се създават институции, които са празни кутии. ИСКАХ НЕЗАВИСИМ ПРОКУРОР- интервюирах много канидати, като при интервютата с мен имаше психолог. Те ми посочиха човека, който предложих, като казаха, че той е толкова силен човек, че върху него няма да може да бъде повлияно", сподели Маковей и добави, че назначението му е отнело много време..."


    В България мафията няма да допусне човек като госпожа Маковей да е в позицията да избира главен прокурор! ИЛИ ДА Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР! ИЗОБЩО И НА ВСЯКА ЦЕНА!!!
    ТОВА НЕ Е КОРУПЦИЯ ДАМИ И ГОСПОДА, ТОВА Е МАФИЯ!

    Справка - ВИЖТЕ КОЙ И КАК ИЗБРА ГЛАВНИТЕ ПРОКУРОРИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДОСЕГА!
    ("ШЕФЕ, не ми се подсмихвай ТИ СИ ГО ИЗБРА!"
    Това са думи, госпожа Маковей НЕ НА КОЙ ДА Е, А НА РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА НАЙ-ВАЖНАТА ПРОКУРАТУРА В България (бившият Кокинов) - на Софийска Градска Прокуратура към Бойко Борисов, СЕГАШНИЯТ ПРЕМИЕР за ... СЕГАШНИЯ ГЛАВЕН ПРОКУРОР СОТИР ЦАЦАРОВ!!!)

    Това НЕ Е КОРУПЦИЯ (САМО) ГОСПОЖА МОНИКА МАКОВЕЙ ТОВА Е НЕЩО ДРУГО!
    Става дума за друго - справка - виж по-горе!

    Нередност?
Нов коментар