🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Мини Марица-изток" търси 20 млн. лв. за заплати

Дружеството няма кеш заради верижната задлъжнялост в енергетиката

Добивната компания има просрочени вземания за 258 млн. лв.
Добивната компания има просрочени вземания за 258 млн. лв.
Добивната компания има просрочени вземания за 258 млн. лв.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Добивната компания има просрочени вземания за 258 млн. лв.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

НЕК не плаща на централите в региона, а те няма как да се издължат на мините.

Държавната "Мини Марица-изток" явно няма кеш - дружеството е обявило обществена поръчка, в която търси краткосрочно мостово финансиране до 20 млн. лв. Сумата трябва за изплащане на заплати и осигуровки. Въпреки че на хартия дружеството е на печалба за полугодието, то е в началото на омагьосан кръг на задлъжнялост - НЕК дължи пари на централите в региона, които пък няма как да са изрядни към мината. Държавното дружество е вторият по големина корпоративен работодател в страната със своите 7130 служители.

Защо са нужни парите

Според обявлението за поръчката минното дружество се нуждае спешно от средствата, тъй като е "поставено в невъзможност да изплати дължимите към работниците и служителите заплати и свързаните с тях данъци и осигуровки". Като основна причина за това се посочва намаленото разплащане от страна на основните клиенти, което е тенденция през последните две години. Това създава сериозни ликвидни проблеми на "Мини Марица-изток" и нарушава паричния й баланс. Минималните входящи парични потоци, които постъпват в дружеството, също не са достатъчни за плащане в пълен размер на доставчици, банки и кредитори. От мините също така посочват, че поради забавянето на плащанията някои от доставчиците дори налагат запори или отказват да изпълняват договорите си.

Според финансовия отчет на дружеството за първите шест месеца на годината търговските му и други задължения са 155 млн. лв., от които 101 млн. лв. са просрочени. Отделно като краткосрочни пасиви дружеството има още близо 145 млн. лв., от които 110 млн. лв. са към свързани лица.

Показателни са и данните за паричните средства, които към средата на 2015 г. са 946 хил. лв., при 2.5 млн. лв. за същия период на миналата година. В същото време разходите за заплати за шестмесечието са 104.5 млн. лв., като това е най-големият разход на дружеството. Така излиза, че средно на месец са нужни 17.5 млн. лв. за заплати и търсеният заем ще свърши работа само за един месец.

Неуспешните опити дотук

Причината "Мини Марица-изток" да търсят мостово финансиране е, че дружеството се опитва от края на миналата година да си осигури кредитиране, но принципалът Български енергиен холдинг (БЕХ) отказва да издаде корпоративна гаранция. Така намеренията за получаване на четири кредитни линии с лимит от общо 73 млн. лв. се провалят.

В началото на юни мините обявиха нова обществена поръчка за овърдрафт с лимит от 40 млн. лв., за чието финализиране обаче ще са нужни между 6 и 8 месеца. Това е и причината за избраната процедура по договаряне без обявление, като в публикуваната информация изрично се посочва, че средствата ще са необходими в срок от три месеца.

Покана за участие в процедурата е изпратена до четири банки - Сосиете Женерал Експресбанк, ОББ, Сибанк и Търговска банка Д.

Длъжниците на мините

Увеличените вземания на дружеството се виждат ясно и от данните във финансовия отчет на дружеството за полугодието на 2015 г. Така заедно с ръста в продажбите, които достигат 296 млн. лв., се вдигат и просрочените суми за получаване, които са 258 млн. лв. Най-големият длъжник на минното дружеството е американската централа "КонтурГлобал Марица-изток 3", която има просрочен дълг от 160 млн. лв. и на практика само 10% от закупените от тях въглища са разплатени. Следващият най-голям длъжник е TEЦ "AES Марица-изток 1" - с просрочени 52 млн. лв. от общо 69 млн. лв. за полугодието. Причината двете американски централи да дължат такива големи суми на "Мини Марица-изток" са забавените плащания към тях в размер на 800 млн. лв. от страна на Националната електрическа компания за разполагаемост и закупена енергия. През пролетта на тази година правителството сключи споразумение с двете централи, в което освен намаляването на цените им по дългосрочните договори се съдържаше и клауза НЕК да изплати задълженията си, което пък ще отпуши плащанията от тяхна страна към "Мини Марица-изток". Към момента обаче то не е финализирано, тъй като все още се търси заем, с който НЕК да се разплати.

Друг голям длъжник на минното дружество е "Брикел" на Христо Ковачки, което към средата на годината има просрочени 50.6 млн. лв., макар за това да няма обективни причини. Държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" дължи 43 млн. лв., от които 41 млн. лв. са забавени.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-?
    Нефертити
    • - 1
    • + 6

    Да кажат от къде са намерили, че и ние да вземем ...

    Нередност?
  • 2
    a.nice avatar :-|
    Надежда
    • - 3
    • + 7

    "Дружеството няма кеш заради верижната задлъжнялост в енергетиката"

    Това не е вярно, защо частните субекти в енергетиката имат "кеш", само държавните хранилки, доилки или не знам как точно да ги нарека са в дефицити.

    Нередност?
  • 5
    morrisonaniems avatar :-|
    morrisonaniems

    Възможно ли е да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, заем автомобил, студентски кредит, консолидиране на дълг кредити, необезпечени кредити, рисков
    капитал и др .. Или са ви отказва заем от банка или финансова институция за една или повече причини.

    Вие в точното място за вашите решения за заем! Аз съм частен кредитор, давам заеми на фирми и физически лица при ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Интерес. Моля, свържете се с нас чрез имейл

    [email protected]

    +1 (205) 2877481

    Благодаря,
    Г-н Morrison Aniems.

    Нередност?
Нов коментар