🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Васил Велев обвини "Капитал" за идеята за американските централи

Предложението на работодателите предвижда държавен рекет над частни компании

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Никога не е имало идея за национализация, тази дума я измислиха вестниците на Прокопиев". Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред БТВ по повод предложението на четирите национално представени работодателски организации държавата да намери инвеститор, който да изкупи двете американски централи "Ей И Ес Марица изток 1" и "КонтурГлобал Марица изток 3". То е част от проекта за пътна карта за реформи в енергетиката.

 Дословно предложението на организациите гласи – "Държавата да предложи изкупуване на акциите на "Ей И Ес Марица изток 1" и "КонтурГлобал Марица изток 3" и да ги продаде на нов инвеститор, с право за изграждане на нов далекопровод и/или осигуряване на достъп до съществуващия за директен износ". Тъй като нито един от двамата инвеститори не е заявил, че продава централите си, на практика по този начин работодателите предлагат на държавата да принуди Ей И Ес и КонтурГлобал да продадат собствеността си.

Малко по рано, председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев коментира за "Капитал" - "Става въпрос за придобиване от държавата, което не е национализация". 

 Всъщност идеята за придобиване на двата ТЕЦ-а от държавата е само една от идеите на работодателите. В доклада на организациите, който беше внесе в правителството и Народното събрание във връзка с договорите за изкупуване на двете американски централи и ВЕИ-сектора се говори за едностранно прекратяване на дългосрочните договори. Там също така се посочва, че това почти с пълна сигурност ще доведе до начало на арбитражно производство срещу България.

Идеята е докато трае това производство обикновено 3-5 години, инвеститорите да бъдат принудени да започнат да продават на свободен пазар. И ако НЕК (или България, като собственик на компанията) бъде осъдена, нещо което работодателите явно съзнават, че ще се случи, то тя ще трябва да заплати само разликата с цената, която е определена в дългосрочните договори на "Ей И Ес Марица изток 1" и "КонтурГлобал Марица изток 3". За пет години разликата между пазарната цена и дългосрочните договори би била около 1.6 млрд. лв. Но ако НЕК бъде осъдена да заплати и компенсация за целия период на дългосрочните договори на двете централи, сумата скача на над 3 млрд. лв. Освен това може да се очаква, че ще бъдат присъдени и други вреди. Независимо, че в нито един от двата документа не се споменава думата национализация, предложенията на работодателите на практика целят точно това. И ако държавната принуда за продажба и отнемането на договорени приходи не са наречени с истинското им име, то "димната завеса" е спусната от страна на авторите на предложението, а не от "вестниците на Прокопиев".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 13

    Усетиха се най накрая, идеята за национализация на американските ТЕЦ в Марица изток е възможно най-глупавото нещо, което може да се измисли днес!!!!
    Освен дето в дългосрочен план, не е и икономически изгодно..... :-)

    Нередност?
  • 2
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 3
    • + 4

    Явно хората не намират нищо тревожно в тенденцията вестници, финансирани от американското посолство, което освен да менторства и закриля "бизнес" интересите на мариците. Това ли ви е бизнесът, бе, другари капиталисти, расли в ловните стопанства? Дори да не работиш, да получаваш пари, пардон не да не работиш, ами да има "студен резерв" Мариците не се различават от Ковачки, който също е един тумор в българската енергетика. Много са ми интересни агънцата от Разград. Дрънкат за пазарна икономика, за ненамеса на държавата, а парите им са точно от ВЕИ-та с един охранител като служител и приватизация за хартийки ала Костов, който много да знае да говори за същия този Нефтохим, който той продаде на Руснаците, но сега се крие за договорите, които е подписвал, предавайки България за някой подкуп. Егати пазарната икономика, няма що. Това е незаконна държавна помощ и ЕК не се произнася, сигурно заради американското лоби или да не се усложнят търговските преговори със САЩ. Двуличие и много лицемерие от Капитал, откога станахте трибуна на посолството, все едно чета някой грама-донос, които навремето излизаха оттам. Жалък слугинаж в името на поредното грантче.

    Нередност?
Нов коментар