🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Социалните партньори не успяха да отхвърлят данък вредни храни

Четири чужди търговски органиации се обявиха срещу проекта

Вицепремиерът Ивайло Калфин от една седмица не намира време да прочете законопроекта за данък обществено здраве.
Вицепремиерът Ивайло Калфин от една седмица не намира време да прочете законопроекта за данък обществено здраве.
Вицепремиерът Ивайло Калфин от една седмица не намира време да прочете законопроекта за данък обществено здраве.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Вицепремиерът Ивайло Калфин от една седмица не намира време да прочете законопроекта за данък обществено здраве.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки гласовете против на синдикатите и работодателските организации Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да гласува срещу проекта за въвеждане на данък върху вредните храни, предложен от здравния и от спортния министър, и да го спре още преди да стигне до Министерския съвет.

В същото време четири търговски камари – Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият бизнес съвет се обявиха в писмо до правителството и парламента срещу данъка. Бизнес организациите смятат, че евентуалното приемане на проекта ще доведе до срив в индустриите, които заедно със съпътстващите ги бизнеси осигуряват работни места на хиляди в сектора.

Дебатът

Точката да се гледа данъкът, който в момента е на фаза обществено обсъждане, бе внесена в началото на седмицата от Българската стопанска камара, която се обяви срещу законопроекта. На заседанието в подкрепа на БСК са се обявили и останалите работодатели, както и синдикатите, които дори са в стачна готовност.

Няколко часа съветът изслушвал аргументите против налога. Здравният министър коментирал, че здравето има икономическа цена, и допълнил, че е готов да разговаря с всички заинтересовани страни. Накрая анонсирал, че министърът на финансите Владислав Горанов подкрепя проекта.

Чете ли Калфин

Накрая обаче вицепремиерът Ивайло Калфин обявил, че още не е чел законопроекта, който е публикуван от миналата седмица, и закрил заседанието по точката без каквото и да било гласуване. От миналата седмица вицепремиерът повтаря, че не е виждал проекта и не го е чел, въпреки че той му беше изпратен в писма от бизнеса. Пред различни медии вицепремиерът коментира, че не смята, че точно храната трябва да се утежнява финансово. На заседанието обаче той не е изказал каквато и да било позиция.

"Тъй като в проекта е записано, че влиза в сила от средата на следващата година, смятахме, че трябва да бъде дискутиран в рамките и на бюджета. Оказва се, че в бюджета няма заложени приходи от него", коментира Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-(
    D-r D
    • + 4

    Този Калфин е страхотна политическа мижитурка!
    Така и не обясни смислено защо тютюневите фабриките на Пеевски и Со и на чорбаджиите на Винпром-Пещера единствени се отърваха от вдигане на МОП. Когато Борисов реши въпроса като самодържец, Калфин просто си замълча...

    Колко време му трябва да изчете двайсетината члена на тази недоумица?Три минути!
    Всъщност чака да види накъде духа вятъра...

    Нередност?
  • 2
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto
    • - 1
    • + 8

    От Москов няма и една смислена идея или защита на вредния данък. Първо парите щяха да отиват в касата, където може би наистина след едно смислено преструктуриране би имало полза от тях, но накрая строителната мафия се залокуми и за тях - площадки, ала-бала. Вместо да намалят ДДС над зеленчуците поне ....

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар