Къщи без гости

Държавата създаде перфектна схема за строеж на частни къщи с обществени пари

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Къщата за гости няма интернет страница, нито е оповестена някъде другаде; след започване на работа като къща за гости... едва четири лица са се регистрирали като гости; следва да се отбележи, че три от тези четири лица бяха отседнали в къщата в деня на посещението на одиторите; използва трите закупени превозни средства с висока проходимост за лични цели; в сервизното помещение имаше куп използвано спално бельо и кърпи (различни от закупените в рамките на проекта..."

Това са заключенията на европейските одитори от доклад, изготвен през юли тази година. За всеки запознат с къщите за гости, финансирани от ПРСР, те могат да бъдат приложени към много от тях. Странното е, че те са направени за само една - инвестиция на "Фрукт продукт" ООД. Одобрените проекти от ДЗФ са десетки, но от публичните данни не може да се каже точно колко от тях са построени. Собственик на "Фрукт продукт" Илиян Желязков отказа подробен коментар, тъй като очаква да предприеме юридически действия за защита. Желязков обаче каза, че е нарочен за "бяла мишка", но че проектът му води до "разнообразяване на основната дейност", което е основната цел на ПРСР.

Обществена тайна е, че много от къщите за гости всъщност не се ползват като такива. Досега очевидно фондът не е извършвал разследвания за това дали неговата инвестиция се използва по предназначение, а се задоволява с установяването на формалните критерии - има ли проектът табелка, че е финансиран по ПРСР, обявен ли е публично. В същото време никой не проверява колко точно хора са спали в къщата. Така много "инвеститори" успяват да прилагат широко поле от трикове. Например, къща за гости, която може да бъде наета през booking.com обявава цена от 2000 лв., тъй като може да бъде наета само цялата, и то за най-малко две вечери. Самата тя има капацитет за осем човека, което прави горе долу-поносима цена. Въпросът е за колко вечери през годината тя може да бъде отдадена при обявените условия? Отговорът, разбира се, е: много рядко. Никой, който няма достъп до субсидиите, не би направил бизнес модел си така.

Изискванията за проверки от страна на ДФЗ обхващат петгодишен период, така че ако собственикът успее да мине между капките в този период, след това къщата, финансирана с 200 хил. евро обществени средства, става на практика негова.

Какъв процент от къщите наистина се използват по предназначение е въпрос с повишена трудност. Факт е обаче, че построяването на такива хотелчета в тотално забутани места няма как да предизвика туристически поток към тях. "Не може къщата в едно село да направи дестинацията. Ако има по-голяма концентрация на къщи в един район и интегрирани усилия на собствениците им, ще има ефект", казва Мими Белчева, един от предприемачите, построили малко хотелче в село Буново. Такива изисквания обаче няма.

Белчева признава, че без наличието на финансиране от ПРСР не би построила подобна къща. Инвестицията няма начин да се избие, но все пак идеята е да се развиват селата. Дори и това да означава държавна подкрепа. Условията, създадени от министерството на земеделието и ДЗФ, позволяват тази помощ да се харчи с твърде широка ръка.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • - 3
    • + 21

    Видими резултати ☺

    Нередност?
  • 2
    tily_lily avatar :-|
    tily_lily
    • - 3
    • + 53

    Поредното доказателство, че администрацията нищо не разбира от икономика и бизнес, но се напъва да ги управлява, наказва, поощрява, финансира. Извън корупционните схеми за "наште хора", администрацията е пълен капут да реализира полезна за обществото схема, и да я контролира.

    Щеше да е смешно, ако не беше толкова жалко и тъпо...

    Нередност?
  • 3
    funcy74 avatar :-|
    МилевГео
    • - 1
    • + 24

    С майка ми имаме къща за гости в Родопите от 15 години. Може да се каже, че една от първите в България изобщо. Къщата има сайт и функционира като туристически обект през цялото това време. Имаме и втора къща над първата, която още не е реставрирана по начин, че да се превърне в туристически обект, а средствата, която печели първата, покриват само нейните разходи. Интересното е, че реалните предприемачи нямат възможност да участват с 60000 евро съфинансиране, които се явяват 30% от 200000 евро проект. И друго ми е много и интересно каква е тази къща за гости за близо половин милион лева? Ние сме изхарчили по реставрацията на нашата не повече от цената на един хубав апартамент в Пловдив или София....?

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#3] от "funcy74":

    проблема не е в това ,а че после никой не контролира дейността на тези хора ,какви данъци са платили ,какво са работили и колко обществен продукт са създали с така дарените от фондовете средства ,които са на данъкоплатеца ,лично аз смятам ,че това е форма на кражба на данъците на хората ,които ги плащаме ,да се дават на мошеници ,които ги ползват за лично облагодетелстване ,в земеделието , в туризма ,във всякакви европроекти ,което е пълна порнография на фона на ниски заплати и пенсии и на фона на това ,че точно тези ползватели на безплатни средства произвеждат най скъпата продукция и услуги в света и не правят никакви остъпки ,тоест да е по евтино ,нали е субсидирано от данъците ни

    Нередност?
  • 5
    geroit avatar :-|
    geroit
    • + 2

    Не става ясно, госпожа. Кой е на прицел-този, който дава баницата , или този който я яде?! Да не забравяме, че всяка точка гледна, никога не е последна!

    Нередност?
Нов коментар