🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Програма за заетост поема половината разходи на работодателите за заплати и осигуровки

По схемата "Обучения и заетост за младите хора" вече са осигурени 30 млн. лв., а общата стойност може да достигне 115 млн. лв.

Според социалния министър Ивайло Калфин програмата покрива първоначалните разходи, които обикновено са най-трудни за всеки работодател
Според социалния министър Ивайло Калфин програмата покрива първоначалните разходи, които обикновено са най-трудни за всеки работодател
Според социалния министър Ивайло Калфин програмата покрива първоначалните разходи, които обикновено са най-трудни за всеки работодател    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Според социалния министър Ивайло Калфин програмата покрива първоначалните разходи, които обикновено са най-трудни за всеки работодател    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Социалното министерство очаква да се разкрият 23 хил. работни места.

Работодатели и младежи до 29 години вече могат да подават в бюрата по труда заявления за кандидатстване по новата схема "Обучения и заетост за младите хора", съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Програмата ще осигури първоначално 30 млн. лв., като общата стойност е 115 млн. лв. Те ще бъдат предоставени на кандидат-работодатели за заплати и осигуровки на младежите за първите шест месеца от трудовия им стаж. Схемата предоставя възможност и за обучения, като тогава ще се осигурят половината заплата и осигуровки на обучителя.

"И двете страни биха могли да намерят това, което търсят. От една страна - добър работодател, а от друга - мотивиран работник", коментира социалният министър Ивайло Калфин. Според него програмата покрива първоначалните разходи, които обикновено са най-трудни за всеки работодател.

Как работи схемата

Схемата е финансирана по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" на МТСП и ще се реализира на два етапа. В първия, който започна на 13 януари, ще бъде осигурена директна заетост на младежи, които са регистрирани в бюрата по труда като безработни. Във втория етап на заявилите участие в него безработни ще им бъдат осигурявани първо обучение и преквалификация, а след това ще им се търси подходяща заетост.

"Надеждата ни е, че този първоначален период, в който започват работа младежите, ще се превърне в трайна заетост. Разчитаме да създадем 23 хил. работни места", каза Калфин.

За да може да кандидатстват по тази програма, младежите до 29-годишна възраст първо трябва да се запишат в бюрата по труда. Предвидено е индивидуално интервю с всеки кандидат, за да му се изготви профил и да му се предоставят съвети как да се подготви и какъв тип работа би могъл да работи. Ако има свободни позиции, съвпадащи с неговия профил, той ще бъде насочен към тях. В противен случай ще бъде включен в съответното обучение, обясниха от министерството.

Кой може да кандидатства

В рамките на първия етап на схемата работодателите ще могат да подават своите заявки за участие във всички дирекции "Бюро по труда" в цялата страна. Според проекта на тях ще се възстановяват средствата за заплата на работниците за период до 6 месеца, включително и дължимите осигуровки. Ще им бъдат поети и разходите за наставници в размер на половин минималната работна заплата до 3 месеца.

Всички безработни младежи до 29 години включително могат да кандидатстват, като подадат заявление за участие в схемата в бюрата по труда по постоянен или настоящ адрес, където са регистрирани. На всеки регистриран младеж ще бъде изготвен индивидуален план за действие, който съдържа стъпките, чрез които да се постигнат конкретни цели за определен период от време.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 1
    • + 13

    Тази програма досега показа, че раздава огромни пари на една камара безхаберни производители на кетапи. Доволни са синдикалните пиявици и близки до властта големи фирми. Ефекта както за младите безработни, така и за фирмите е никакъв. Просто се разпределят едни пари между посерници.

    Нередност?
  • 2
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 7

    До коментар [#1] от "proizvoditel":

    програмата се използва от тарикати бизнесмени ,които държат работниците си в летния сезон на работа ,а зимата ги изпращат на борсата ,обикновено докато са на борсата пак вземат заплати и работят ,но се водят като безработни ,след това по програма срещу рушвет си вземат същите хора ,,ама без разход за заплата и осигуровка ,догодина същите хора са пак на същата борса уж пак безработни ,а бизнесмените си скатават по някой лев ,ако нормална фирма отиде ,не може да се вреди до такива субсидии от ЕС

    Нередност?
Нов коментар