🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Интересът към газовото хранилище "Чирен" е слаб

Дори при заплахата за прекъсване на доставките хранилището не успя да запълни целия си капацитет

Държавната "Булгартрансгаз" има план за разширение на хранилището за 200 млн. лв., според който капацитетът ще се увеличи двойно от 550 млн. до 1 млрд. куб. метра
Държавната "Булгартрансгаз" има план за разширение на хранилището за 200 млн. лв., според който капацитетът ще се увеличи двойно от 550 млн. до 1 млрд. куб. метра
Държавната "Булгартрансгаз" има план за разширение на хранилището за 200 млн. лв., според който капацитетът ще се увеличи двойно от 550 млн. до 1 млрд. куб. метра    ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Държавната "Булгартрансгаз" има план за разширение на хранилището за 200 млн. лв., според който капацитетът ще се увеличи двойно от 550 млн. до 1 млрд. куб. метра    ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на мащабните планове за разширяване на газохранилището "Чирен" интересът за използването му от компании, различни от "Булгаргаз", засега изглежда доста скромен. На практика досега нито един газов търговец освен държавния доставчик не е използвал капацитета на хранилището за съхранение. От "Булгартрансгаз", която е оператор на съоръжението, все пак признават, че са постъпвали запитвания от различни компании, но те са били "необвързващи". Със сигурност интерес към хранилището е проявявала и най-голямата газоразпределителна компания в България - "Овергаз". Разговори в тази посока е имало с гръцката ДЕПА, но нито една от тях в крайна сметка не се е възползвала от предоставената услуга.

Интерес без резултат

Възможностите за нагнетяване на природен газ в съществуващото газохранилище имат сериозен икономически смисъл. Едно от основните предимства е, че компаниите могат да нагнетяват количества, когато цената на газа е изгодна. Съхранението на природен газ е важно и за да може компаниите да поддържат резерв в случай на криза. За държавната "Булгартрансгаз" това на практика е задължително. Така от общия капацитет на хранилището, който е 550 млн. куб. метра, 395 млн. куб. метра трябва да са резерв. Според данни от сайта на "Булгартрансгаз" за капацитета за нагнетяване и съхранение на седмична база се вижда, че за миналата седмица резервите са били 287 млн. куб. метра. Както стана ясно в началото на годината, когато "Газпром" спря доставките за "Овергаз", частното дружество не поддържа резерви.

В същото време обаче има достатъчно свободен капацитет за нагнетяване, тъй като "Булгаргаз" запълва по-малко от половината. За последните месеци компанията е съхранявала 70 млн. куб. метра от общо 155 млн. куб. метра.

Въпрос на условия

Според "Овергаз" причината други компании освен "Булгаргаз" да не са използвали капацитета на "Чирен" е, че "Булгартрансгаз" предоставят много неизгодни условия като това да се нагнетява газът рано и да се тегли много късно, което прави услугата много скъпа и на практика неизползваема. От "Овергаз" също твърдят, че според условията на държавния газов оператор "Булгаргаз" има предимство при нагнетяването на газ, тъй като вече е ползвал услугите на хранилището.

В отговор на запитване на "Капитал Daily" от "Булгартрансгаз" посочиха, че договорите за пренос и съхранение, които са сключвани с ''Булгаргаз’’, са приложими спрямо всички участници на пазара. "Булгаргаз" ЕАД не разполага с привилегировани условия за съхранение", допълват от там.

От оператора обясняват също, че получаването на достъп до "Чирен" се осъществява в рамките на процедура по разпределение на капацитета за съхранение, като след приключването й останалият наличен свободен капацитет за съхранение се обявява на интернет страницата на ''Булгартрансгаз". От там допълват, че такъв капацитет е бил разпределен на други компании освен "Булгаргаз", но те не са се възползвали от предостaвената възможност да използват услугата по съхранение. Самата "Овергаз" не била участвала в процедурата през 2015 г.

Планове за разширение

Разширяването на "Чирен" е един от мащабните проекти на "Булгатрансгаз", включен в 10-годишния план за развитие на мрежата. Неговата стойност е 200 млн. лв., като част от нея ще бъде осигурена от Европейската комисия (ЕК). Идеята е капацитетът на хранилището да се увеличи двойно от 550 млн. до 1 млрд. куб. метра. Добивите от хранилището също могат да се увеличат до 10-12 млн. куб. метра на денонощие, което ще покрива потреблението на природен газ през зимата.

В този контекст смисълът на подобен проект е, че може да осигури резерви, от които страната да се възползва в случай на криза с доставките. За момента обаче търговският интерес изглежда прекалено слаб, за да придаде икономически смисъл. Вероятно картината би се променила, когато в България се създаде реален газов пазар и източниците на газ се диверсифицират.