🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само 2% от работещите висшисти в България са бедни

Около 1.5 млн. българи живеят под прага на бедността, показва изследване на ИПИ

Близо 60% от българите с основно образование имат доход под линията на бедност, въпреки че работят.
Близо 60% от българите с основно образование имат доход под линията на бедност, въпреки че работят.
Близо 60% от българите с основно образование имат доход под линията на бедност, въпреки че работят.    ©  Валентина Петрова
Близо 60% от българите с основно образование имат доход под линията на бедност, въпреки че работят.    ©  Валентина Петрова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Образованието е основният фактор, който спасява българите от бедност. Само 2% от работещите висшисти имат доход под прага на бедност (286 лв. на месец), докато при тези с основно и начално образование той е значително по-висок – съответно 30% и 58%. Това показва изследване на Института за пазарна икономика, което включва данни до края на 2013 г. и беше представено във вторник. 

Около 1.5 млн. българи живеят в бедност, като получават само 7% от доходите в обществото. Приблизително толкова като брой са и тези, които имат месечни доходи над средното за страната (800 лв.), като те получават 40% от доходите. Българската "средна класа" - неслучайно поставена в кавички от авторите на проекта – която наброява 4.2 млн. души, получава между 290 лв. и 800 лв. месечен доход и генерира останалите 53% от дохода.

Според анализа, за да може всички домакинства в България "да свържат двата края", са необходими 19 млрд. лв. "Изчисленията показват, че за да стане това реалност, като цяло българското общество трябва да започне да произвежда повече доход", обясни Петър Ганев от института. Според него това ще стане едва когато България достигне 90% от средните доходи за Европейския съюз.

Защо ми е да работя

Една немалка част от населението е икономически неактивно (не работи, не взима помощи за безработица и не си търси работа), но въпреки това има близки и дори по-високи доходи с тези, които работят. Неактивните висшисти например (които наброяват 62 00 души) имат среден доход от близо 950 лв. Хората със средно образование и без работа (260 000 души), които не търсят такава, получават среден доход от 670 лв. - с 40 лв. повече от онези със същия образователен ценз, които работят. Неактивните с основно образование получават 20 лв. повече (440 лв. месечно) от работещите с основно. Също с 20 лв. повече получават и българи с основно образование, които не работят (290 лв. месечно). "Тези хора явно не виждат нужда да работят, след като имат друг доход. Дали защото отдават собственост под наем, или все още са в едно домакинство с родителите си. Както знаем, средният българин напуска дома на родителите си средно на 30 години", обясни Ганев.

Неработеща съдебна система

Като основен проблем на бизнес средата у нас бе посочена съдебната система. Бедните у нас например оценява удовлетвореността от живота, който водят, с 3 от 10 възможни точки, докато при по-заможните хора тази оценка е 5.5. И бедни, и богати си приличат по "усещането за справедливост", което всички оценява на около 3–3.5 от 10 възможни точки. "Единият основен и най-голям проблем на бизнес средата у нас е нефункциониращата съдебна система, която потиска предприемаческия стимул в населението", коментира Светла Костадинова от ИПИ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    koralsky avatar :-|
    koralsky
    • - 71
    • + 4

    заплащането на труда е безкрайно смешно в България,на квалифицирани още повече.Сравнете колко се плаща на инженер в например Прибалтика,Полша,Чехия и др. държави от нашата черга дето се казва и напишете такава статия.Просто кадърните хора заминават ,първата вълна заминаха от 90те години,сега малко по-малко заминават и тия ,които са да ги наречем по-малко кадърни или ,които бяха партиоти и искаха да помогнат на страната си.Сега те осъзнаха,че тя никога няма да бъде нищо повече от бедна аграрно-туристическа мафиотска държавичка

    Нередност?
Нов коментар