🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иракли, Карадере и Корал да останат диви плажове, предлагат ГЕРБ и РБ

На трите плажа няма да има наематели или концесионери и търговия с атракции

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Плажовете Иракли, Карадере и Корал да не се отдават на концесия или под наем и на тях да няма стопанска дейност. Това предлагат депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Промяната е внесена между първо и второ четене на правителствения законопроект за устройство на черноморското крайбрежие, с който депутатите прехвърлят функциите на министъра на регионалното развитие по предоставяне на концесии и отдаване под наем на морските плажове на министъра на туризма.С предложението си управляващите въвеждат плаж за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност". Към това определение се причисляват плажовете Иракли, Бяла–Карадере и Корал.

Предложението е съгласувано с регионалния министър Лиляна Павлова и министъра на туризма Николина Ангелкова, каза пред журналисти Ирена Коцева от ГЕРБ в парламента в четвъртък.

По думите на Найден Зеленогорски от Реформаторския блок и председател на регионалната комисия върху тези три плажа няма да се развива нито търговска, нито стопанска дейност, а обособяването им в отделна категория ще ги направи само за природосъобразен туризъм. От двете партии очакват подкрепа за поправката от страна на всички парламентарни групи по време на гласуването на законопроекта на второ четене в пленарната зала.

През януари министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и представителите на сдружение "Да запазим Корал" се споразумяха идеята за запазване на няколко плажа като "диви плажове", които да са защитени територии и да не се дават под наем или на концесия, да бъде подложена на обществено обсъждане. Сега Кирил Петков от сдружение "Да запазим Корал" изрази задоволство, че след две години усилия най-накрая тези плажове ще бъдат защитени със закон. Каузата ни е да имаме три плажа на Черноморието, които нямат задължителни чадъри, шезлонги и джетове, и вярваме, че това не е само екологична кауза, но е и добро за българския туризъм, каза той.

Другата седмица промените ще се гледат на второ четене в Комисията по регионално развитие в НС, след което влизат в пленарна зала.

И плажовете на големите курорти преминават към туристическото министерство

между двете четения на закона са внесени и други поправки, които предвиждат отдаването под наем или на концесия, както и контролът над всички плажове, вкл. тези в големите черноморски курорти, да преминат от регионалния министър към министъра на туризма. В първоначалния вариант на проектозакона бе предвидено контролът на плажовете на шестте големите национални курорта - Албена, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Елените, Слънчев бряг, Дюни и Международен младежки център – Приморско, да остане в правомощията на Лиляна Павлова, а всички останали да преминат към ведомството на Николина Ангелкова. 

Прехвърлянето на плажовете бе планирано още с отделянето на туризма в отделно министерство, но се забави повече от година. След изостряне на напрежението по темата между Павлова и Ангелкова в края на годината промените бяха задвижени.  Идеята е Министерството на туризма да поеме всичко, свързано с това как ще изглеждат курортите, преместваемите съоръжения, организацията на търговията, и така да осъществи концепцията си за туризъм, който да привлича и български, и чуждестранни туристи. 
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • + 1

    Е то само те останаха,като Иракли вече го застроиха. ДРУГИ НЯМА:)

    Нередност?
  • 2
    sirsven avatar :-?
    sirsven
    • + 2

    Герберските министри кандисаха за тази промяна главно защото имаше официално отправен въпрос от евродепутат от ДСБ към Европейската комисия за нарушаване на разпоредби и опит за застрояване /крадене/ на посочените места, /с крадене с естественото благоволение на герберастки министър/.

    Нередност?
Нов коментар