🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ все пак оглави сдружението на общините, след провал на БСП

Кметът на Велико Търново Даниел Панов бе избран за председател, а общините одобриха и Централен орган за поръчки

Даниел Панов единодушно бе избран за ръководител на сдружението.
Даниел Панов единодушно бе избран за ръководител на сдружението.
Даниел Панов единодушно бе избран за ръководител на сдружението.    ©  Юлия Лазарова
Даниел Панов единодушно бе избран за ръководител на сдружението.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки обещанията на премиера Бойко Борисов, БСП не съумя да получи председателския пост на сдружението на общините в България. На общото събрание в хотел "Рамада" в София, над 340 делегати от всички общини в страната избраха за нов председател кмета на Велико Търново Даниел Панов, с почти пълно единодушие. За компенсация, социалистите получиха председателското място на Контролния съвет, където бе избран д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград.

Според Димитър Николов, кмет на Бургас и неформален координатор на кметовете от ГЕРБ, от групата на левите кметове се е чакала единна номинация, която да бъде избрана начело на сдружението, но такава така и не е била представена. Висш източник от ГЕРБ също разказа, че социалистите още вчера са демонстрирали безпомощност, като не са успели да се споразумеят помежду си за това кой да поеме поста. В залата беше очевидно, че договорка е била постигната - беше представена единствено кандидатурата на Панов. Въпреки че ГЕРБ така или иначе имат мнозинство в сдружението, това повтаря вече изпитаната схема за избор на различни органи като КЕВР или БНБ, който е предварително решен. Въпреки че одобриха единодушно колегата си от Велико Търново, някои кметове нямаха представа защо се е стигнало до неговия избор и как е бил посочен той. Неформално, кмет от ГЕРБ посочи, че е надделяло това, че Панов е от средна по размер община, защото постът изисква доста ангажименти, както и доброто му приемане от останалите политически групи.

ЦОП в блатото

Пак по същия начин, с единодушно вдигане на карти, беше одобрено и създаването на Централен орган за покупки (ЦОП), който ще се управлява от Сдружението на общините. Само с два гласа против, делегатите одобриха новия орган, който трябва да влезе в сила от началото на 2017 г. ЦОП присъства в новия Закон за обществените поръчки, където се казва, че такъв орган може да служи и на централната, и на местната власт за доставка на стоки, услуги и строителство. Идеята му е да обединява нуждите на повече общини, за да сваля цената на изпълнение, както и за да намалява разходите за администрация и риска от корупция. В началото, той няма да служи за поръчки от еврофондовете, но по-късно би трябвало да обхване и тях.

Тук беше другата забавна част от гласуването в залата. Повечето от кметовете, които одобриха създаването на ЦОП, го направиха заради партийна повеля. Източник от Сдружението на общините призна, че основната причина да работят за създаването на ЦОП е натиск от вицепремиера Томислав Дончев, който настоява за подобен орган. Източникът обаче не вярва повечето общини да делегират възлагането на съществени поръчки на този орган, тъй като това значи да се откажат от пълномощията си при закупуването на автомобили, например. Подобни поръчки отдавна са извор на корупция и ако няма механизъм, който да задължи кметовете да ги делегират на ЦОП, никой не би го правил доброволно. В Италия например, механизмът е, че кметовете не могат да допуснат поръчка над ценовото ниво, постигнато от общия орган за договаряне.

От друга страна, кмет на средно голяма община смята, че подобна система би ощетила малкия и среден местен бизнес, който няма да може да се включва при окрупнените поръчки. Вариантите това да не се случи, са разделяне на поръчките на регионални лотове и "заключване" - т.е. за даден лот да могат да кандидатстват само фирми от даден регион.

Без Бойко Борисов

След тези две гласувания, залата тръпнеше в очакване на Бойко Борисов, който по програма трябваше да говори пред кметовете. След бурната седмица на спиране на поръчки, разбираемо местната власт очакваше да чуе какво ще е посланието на Борисов. "Ще чакаме ли", попита Панайот Рейзи, минавайки покрай Димитър Николов. "Министерски съвет свършва всеки момент, чакаме", отговори Николов. Дисциплината на ГЕРБ обаче се оказа напразна: министър-председателят не мина през срещата, преди да замине за Израел, както беше обявено по-рано и залата въздъхна донякъде с недоволство, донякъде с облекчение.

Какво още беше гласувано

Беше решено да отпадне ограничението от 2 мандата за членове на Управителния съвет и беше променен състава на членовете - общинските съветници вече ще могат да са до една трета. Бяха избрани и регионалните представители:

За Югозападния регион - кметовете на Благоевград Атанас Камбитов, на Самоков Владимир Георгиев, на Гоце Делчев Владимир Москов и на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

За Югоизточния регион ще се представлява от Георги Георгиев, кмет на Тунджа, Георги Димитров на Карнобат и Димитър Николов, кмет на Бургас.

За Южен Централен регион - Емил Кабаиванов, кмет на Карлово, Иво Димов на Димитровград, Мюмюн Искендер от Минерални бани, Павел Гуджеров от Раковски и Хасан Азис на Кърджали.

От Североизточния регион - Александър Горчев от община Велики Преслав, Иванка Петрова, кмет на община Смядово, Нуридин Исмаил от община Хитрино.

За Северния централен регион - Айхан Хашимов, кмет на Лозенец, Даниел Панов, кмет на Велико Търново и русенският кмет Пламен Стоилов.

За Северозападния регион - Донка Михайлова, кмет на Троян, Златко Живков на Монтана, Калин Каменов от Враца и Пенка Пенкова, Лом.