🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Главният прокурор на Гърция поиска да се прилага законът срещу блокадите

Гръцките фермери имат и ултиматум от страна на българските превозвачи

България предлага ЕС да разработи процедура за намеса в подобни ситуации
България предлага ЕС да разработи процедура за намеса в подобни ситуации
България предлага ЕС да разработи процедура за намеса в подобни ситуации    ©  Капитал
България предлага ЕС да разработи процедура за намеса в подобни ситуации    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният прокурор на Гърция Евтерпи Кудзамани поиска от съдилищата в страната да съдят земеделците, които са изградили десетки блокади по пътища в цялата страна, по бърза процедура, съобщи в. "Нафтемборики". Кудзамани е разпратила в сряда циркуляр до съответните прокурорски власти в страната, с който напомня "изконното им задължение да се намесят с помощта на полицейските власти с цел, от една страна, да установят законовото нарушение възпрепятстване на транспорта, както евентуално и на други, а от друга - да снемат данни на извършителите му и да ги изгонят".

Кудзамани припомня, че блокадите "представляват съставомерно деяние по смисъла на чл. 292 от Наказателния кодекс, което се наказва по бърза процедура". За това законът предвижда максимално наказание от една година затвор.

В четвъртък министърът на земеделието и премиерът Ципрас се разграничиха от искането на главния прокурор. Министър Апостолу дори посочи, че за разлика от миналото, когато властите са пращали жандармерия срещу блокадите на земеделците, "такива епизоди няма да се повторят". Въпреки това в четвъртък някои от гръцките блокади като тази на граничния пункт с България Промахонас бяха снети като израз на добра воля от земеделците преди срещата им по-късно през деня с премиера.

Българският ултиматум

В сряда българските превозвачи поставиха ултиматум на гръцките фермери, че ако до понеделник не се намери трайно решение на кризата на границата, ще почнат контраблокада по цялата й дължина, като целта е да се удари износът на гръцката земеделска продукция, както и транзитът й през територията на България. Българските шофьори съобщиха, че ще възпрепятстват и влизането й на българска земя от Македония. Планираната блокада обаче ще засегне и туристическия сезон, като ако до понеделник няма решение, границата ще бъде затворена между 30 април и 7 май, както и между 15 юли и 20 август. За пътуващите ще има 5-часови прозорци за преминаване, като туристите ще трябва да си предвидят по 15 часа повече за стигане до гръцка територия. Дотук се стигна, тъй като в неделя българите свалиха контраблокадата, но това беше последвано от ново затваряне от страна на гръцките фермери. Въпреки че мярката ще засегне голяма част от българските граждани, които традиционно почиват в Гърция, транспортният министър Ивайло Московски и министърът на външните работи Даниел Митов заявиха, че подкрепят намеренията на превозвачите.

На едно по-високо ниво

До момента българските политици не постигат голям успех в разговорите с гръцките си колеги, като обяснението е, че от другата страна на границата в момента "няма държава". Миналата седмица беше разпространен и коментар на премиера по темата: "Когато един премиер се обади на друг премиер, той взима някакво решение. Аз два пъти му се обадих за едно и също нещо и не пращат полиция и жандармерия да изчистят трасето - това, което трябваше да направят вече един месец. Гръцкият премиер казва: "Бойко, извинявай, нямам контрол върху ситуацията."

Тъй като блокадите от страна на гръцките фермери са системни от 2007 г. насам, Московски и Митов ще инициират на ниво ЕК разработването на нов тип документ и процедура, даващи право на ЕС за бърза и ефективна намеса, гарантираща решаването на подобни кризи, като предложението от българското представителство в Брюксел е насочено към комисаря по транспорта на ЕК. Към момента действащият механизъм е много бавен и реално не работи. Практиката показва, че той се задейства след решаването на подобни ситуации с локални стъпки и така не дава възможност за обезпечение на пострадалата страна.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xymax avatar :-P
    xymax
    • + 1

    "разпоредила циркуляр :-)" Абе Капитал, на гугъл транслейт да го бяхте пуснали пак по-добър превод щяхте да имате.

    Нередност?
Нов коментар