🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените на топлофикациите падат с по-малко от възможното

Най-голямо е намалението на парното и топлата вода в Плевен, Враца и Разград

Тепърва ще стане ясно дали регулаторът ще промени цените на електроенергията за крайните потребители сега, или ще изчака приключването на ценовия период в края на юни
Тепърва ще стане ясно дали регулаторът ще промени цените на електроенергията за крайните потребители сега, или ще изчака приключването на ценовия период в края на юни
Тепърва ще стане ясно дали регулаторът ще промени цените на електроенергията за крайните потребители сега, или ще изчака приключването на ценовия период в края на юни    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Тепърва ще стане ясно дали регулаторът ще промени цените на електроенергията за крайните потребители сега, или ще изчака приключването на ценовия период в края на юни    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цените на топлофикациите и заводските централи зависят от тази на природния газ.

Очакваният спад на цената на природния газ с 23% от началото на април ще доведе до поевтиняване и на цената на услугите, предлагани от топлофикациите и някои заводски централи в страната, макар и не в пълния възможен размер.

В петък Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува доклада си за предлаганото намаление, който ще бъде обсъден на открито заседания на 23 март, след което ще бъде взето и окончателното решение за изменението. От него става ясно, че макар цената на природния газ да поевтинее с 23% от началото на второто тримесечие, при изменението на цените на топлофикациите и заводските централи е взето предвид по-малко повишение - 15.32%, спрямо действащата в момента цена. Мотивът на регулатора е "недопускане на резки изменения на цените на топлинната енергия", като се имат предвид "противоречивите прогнозни данни за цените на алтернативните горива", които имат съществено отражение върху цената на природния газ.

Действително цените на петрола, от които зависи и цената на природния газ, се покачиха с около 50% от началото на годината и към края на миналата седмица сорт брент достигна 42 долара за барел, което е най-високото ниво от началото на 2016 г. През втората половина на април се очаква и среща на производители от ОПЕК с Русия, на която да се обсъжда евентуално ограничаване на производството. Цената на природния газ, по която "Булгаргаз" купува от "Газпром", се определя по формула, по която се взимат цените на алтернативните горива за девет месеца назад, което означава, че ценовото дъно, което петролът удари в началото на годината, трябва да продължи да се усеща и през следващите две тримесечия.

Предпоставки за намаление

Намалението на цените на парното и топлата вода, както и високоефективната електроенергия, произвеждана от топлофикациите и заводските централи, зависи от цената на природния газ, тъй като това е основната суровина за тези дружества. По закон регулаторът може да променя цените повече от веднъж годишно, и то по съкратена процедура, когато има значително изменение на цените на променливите разходи за тези дружества.

Намалението на разходите за природен газ обаче няма да бъде отразено в пълна степен в цените заради консервативния подход на КЕВР, която вероятно цели да стабилизира дружествата в сектора. По подобен начин беше решено и намалението на парното и топлата вода от 30 септември, когато поевтиняването на природния газ с 14.26% също не беше отразено в пълна степен.

С колко падат цените

Изменението на цените, предлагано от КЕВР, е различно за различните топлофикации и заводски централи. При първите най-голямо намаление ще има в Плевен, където парното и топлата вода ще струват с 21.8% по-малко от началото на април. Във Враца, където подобно на Плевен собствеността на топлофикацията се свързва с Христо Ковачки, намалението също е съществено - 11.3%. В Бургас и Варна понижението е съответно с 4.5 и 4.9%. В София парното ще поевтинее с 3%, а в Пловдив почти незначително - с 0.7%.

Намаление ще има и на цените на високоефективното производство, което се продава на преференциални цени на НЕК и което влиза в крайните цените на електроенергията. За топлофикациите регулаторът е определил добавката, която е една от компонентите на преференциалната цена, да бъде понижена с 10 лв., а за заводските централи към земеделски обекти като оранжерии и др. - с 5 лв. За останалите заводски централи като тази на "Биовет", "Декотекс" и "Зебра" няма намаление, тъй като добавката е в размер на 0.01 лв. за мегаватчас. При индивидуалните разходи, които са другият компонент от цената, има съществено изменение при всички централи.

Тепърва ще стане ясно дали регулаторът ще промени цените на електроенергията за крайните потребители на регулирания пазар сега, или ще изчака приключването на ценовия период в края на юни.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 1

    а защо централата в Русе не мърдат цените вече няколко пъти ,себестойността и ,защото е на въглища е 38 лв на мегават ,но за да са солидарни с газовите Тецове ,цената скочи двойно ,а сега ,когато газта не пада , цената в Русе не пада нито със стотинка

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-|
    telqk

    До коментар [#1] от "edin drug":

    Всеки който намали консумацията или не ползва съветцки газ се наказва!

    Нередност?
Нов коментар