🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова система ще ускорява издаването на сини карти

Агенцията по заетостта поръча софтуер за 100 хил. лв., с който да автоматизира процесите по одобряване на чужди граждани да работят в България.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Агенцията по заетостта (АЗ) ще въведе нова софтуерна система, която да улесни и ускори издаването на разрешителни за работа на чужденци (познати като "сини карти") извън ЕС в България. Задачата й е да автоматизира максимално процесите по издаването на подобни документи, като осигури връзки с допълнителни съществуващи бази данни и да улесни максимално администрацията по обработването на подадените заявления. В обявената обществена поръчка стойността на проекта е 100 хил. лв. без ДДС, а крайният срок за изпълнението му е краят на декември. Новата система включва единствено обработката, но не и приемането на молби за сини карти. Така че заявления за подобни разрешителни ще се правят на ръка в съответното бюро по труда. Въпреки това обновяването на системата е крачка напред и е част от усилията на държавата да намали бариерите пред наемането на висококвалифицирани кадри от чужбина, особено в сектори, където има дефицит за такива, като IT индустрията.

Запълване на дупките

Основната роля на обновения софтуер е да разшири значително възможностите на досегашния. Добавят се регистри за работодателите, чужденците, за молбите, модул за тяхната дигитална обработка и други. Новата система трябва да е съвместима с базите данни на Агенция по заетостта и външни институции като МВР, МВнР и др. Чрез достъпа до тази информация идеята е целият процес по обработването на молбите след тяхното подаване в институциите да бъде дигитален и максимално бърз. Един от факторите за бавното издаване на сини карти е липсата на административен капацитет. Според Агенцията по заетостта годишно се обработват над 600 заявки за разрешителни за работа на чужденци в страната. По данни на Министерството на труда и социалната политика миналата година работят 37 души с подобни документи.

Крачка напред

Новият софтуер е малка част от пъзела, който правителството се опитва да нареди по отношение на опростяване на процедурите за издаване на сини карти. В края на миналата година бяха приети първите мерки в тази насока. Беше премахнат пазарният тест за някои специалности, при които се пуска обява за позицията, която ще заема човекът извън ЕС, и ако няма кандидати, му се издава синя карта. През януари беше публикуван подробен списък с професиите, които не подлежат на подобна процедура, и те са основно в IT сферата.

Според Елена Маринова, президент на "Мусала софт" и член на управителния съвет на Българската асоциация информационни технологии (БАИТ), процедурата по подобряване на системата не е неочаквана.

"От няколко месеца върви процес по вътрешен анализ на процедурата за издаване на сини карти. Случи се точно по начина, по който смятам за най-правилен - гъвкаво, без тежки работни групи, като основната работа беше свършена от хората вътре в правителството, които са най-наясно с процеса в неговата цялост и които го изпълняват", коментира Маринова пред "Капитал Daily". "Важното е, че първо има анализ, а след това ще се прави система", допълни тя.