И през първото тримесечие фалитите продължават да намаляват

Спадът е с 26% спрямо същия период на 2015 г. и с 36% спрямо 2014 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През първото тримесечие на годината се запазва тенденцията броят на компаниите, влезли в процедура по несъстоятелност или обявили фалит да намалява. За този период броят на дружествата, обявили несъстоятелност е 131, а на тези, влезли в такава процедура - 137. В сравнение с първото тримесечие на 2015 г. това е спад от 26% по първия показател и с 18% по втория. Тогава броят на компаниите, обявили фалит, е бил 177, а на тези, влезли в такава процедура - 167. Данните са от справка на "Капитал" в електронната система на Търговския регистър.

Спрямо първите тримесечия на 2013 и 2014 г. тенденцията също се запазва – през 2014 г. обявилите фалит или влезли в процедура фирми са били съответно с 36% и 35% повече в сравнение с 2016 г., а през 2013 г. – 41% и по двата показателя. За цялата 2015 г. беше отчетен спад при започнатите процедури от 11% спрямо 2014 г. (666 спрямо 594), а спрямо 2013 г. – от цели 30%.

Обяснението за сериозния спад спрямо 2013 г. се крие във влезлите през същата година в сила промени в Търговския закон, които силно ограничиха възможността за обявяването на фалит със задна дата. Тя беше използвана от много дружества до този момент – тъй като правеше недействителни сделките и обезпеченията, договорени на по-късен етап. Законодателните промени ограничиха тази възможност за срок до една или две години преди подаването на молбата за несъстоятелност.

Другите основни фактори се крият в подобряването на икономиката. Брутният вътрешен продукт (БВП) през миналата година нарасна с 3% (при първоначални прогнози от между 2.7 и 2.9%), което е и подобрение с 1.3 пр. пункта спрямо 2014 г. За тази година прогнозите също са оптимистични, макар че Министерството на финансите (МФ) и БНБ предвиждат икономически ръст от около 2.1%. Около тази стойност са и прогнозите на Световната банка и МВФ. Европейската комисия пък е по-скептична и предвижда ръст на БВП от 1.5%.

Като основен фактор за растежа през следващите няколко години се предвижда да бъде вътрешното потребление. МФ прогнозира, че това ще стане за сметка на износа и инвестициите, които все повече ще намаляват.

Данните за започнатите процедури по несъстоятелност на Агенцията по вписванията не отчитат броя на фирмите, които вече не са активни. Това се дължи на тромавите процедури по несъстоятелност, които по-малките избягват, като продължават да се водят действащи по документи. Кредиторите на тези компании предпочитат да събират своите вземания чрез колекторски фирми, чрез водене на дела и чрез публична продан през частни съдебни изпълнители. Въпреки растящата икономика проблем за дружествата остават и високите равнища на междуфирмена задлъжнялост, забавените плащания и ограничените възможности за финансиране.