България е предпоследна в ЕС по навлизането на цифрови технологии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Страната изостава основно с човешкия капитал и публичните дигитални услуги, сочи доклад на ЕК.

България е на предпоследно място в ЕС по навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото. Това сочи специален доклад на ЕК за напредъка на дигиталната икономика в страните членки, публикуван в понеделник. България попада в групата на изоставащите страни, които показват резултати под средното за ЕС. След нея е само Румъния, а пред нея - Гърция, с минимално по-добър резултат. Изследването стъпва на пет основни области: свързаност, човешки капитал, използване на интернет, внедряване на цифрови технологии и цифрови обществени услуги. България се представя най-добре при свързаността с резултати, близки до средното за ЕС, като 72% от домакинствата в България имат достъп до високоскоростен широколентов интернет. Само 50% от тях обаче го ползват. В селските райони такова покритие няма. Това може да се дължи както на недостатъчни умения на населението за ползване на цифрови технологии, така и на слабо развитата широколентова инфраструктура извън основните градове, което води до цифровото разделение между градските и селските райони, сочи докладът.

България обаче трябва да се справи със сериозното си изоставане в придобиването на знания за ползване на цифрови технологии - едва 31% от населението имат основни умения в тази област, отбелязва ЕК. Половината от хората в България и Румъния, която е на последно място според индекса, са дигитално изключени и никога не са ползвали интернет, посочва институцията.

България е на последно място по използването на цифрови технологии в обществените услуги - като например в държавната администрация, здравеопазването или образованието. Тук са и най-ниските резултати на страната. Сравнително малко българи ползват и услуги като интернет банкиране или пазаруването онлайн, сочи статистиката. Потребителите у нас са сред първенците единствено в използването на услугите за видеоразговори и социалните мрежи.

Другите изоставащи страни според индекса са Гърция, Полша, Словакия, Унгария, Франция и Чехия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    Абсолютно недалновидна класация. Само ЕС може да има приоритети като широколентов интернет в селата... А онлайн банкирането и пазаруването не са еталона на интернет навлизането. Единственото практически значимо изоставане имаме при електронните публични услуги.

    Нередност?
  • 2
    constantine_blk avatar :-P
    Константинъ

    До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

    "А онлайн банкирането и пазаруването не са еталона на интернет навлизането."

    Ами кое е еталонът на интернет навлизането? Висенето във Facebook по цял ден ли? Това, че хората не ползват услуги с такъв голям потенциал е доста показателно, според мен. А за широколентовия интернет и за достъпа до интернет като цяло мисля, че не е маловажен фактор. Все пак става дума за инфраструктура. Изостваме, и то много и при това при всички показатели. :)

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "Константинъ":

    Еталона на интернет навлизането са използването на системи за управление на предприятието, базирани на облачни технологии например. Когато изчисляваш онлайн банкирането и онлайн пазаруването на фона на цялото ни застаряващо население, нормално е резултатите да не са добри.

    Навлизането на интернет като начин на пазаруване и като цяло на живот е личен избор. Единствената валидна статистика за населението е достъпа до такъв. Останалите показатели са значими само на фирмено ниво.

    Нередност?
Нов коментар