🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

870 млн. евро отидоха към бизнеса чрез JEREMIE

Програмата на ЕИФ за кредити и дялово финансиране с евросубсидии отчита успешен първи период

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пълен успех и почти никакви забележки. Това отчита Европейският инвестиционен фонд от първата си мащабна операция в България - програмата JEREMIE. Под името на този фонд от 2010 г. досега са били раздадени над 840 млн. евро под формата на заеми или инвестиции в дялове на компании, сочи докладът за изпълнението към декември 2015 г. Сумата обаче вероятно е над 870 млн. евро, тъй като окончателният доклад към март тази година ще отчете почти пълно използване на всички финансови инструменти.

Това е постигнато с 360.5 млн. евро, дадени от програма "Конкурентоспособност" за управление на ЕИФ, което показва мулитплициране от почти 2.5 пъти на обществения ресурс. Също така, по тези пари не са нанесени почти никакви корекции (финансови санкции) и няма установени нарушения при проверките на управляващите органи, което е забележително на фона на управляваните от държавата европейски средства.

През банките-участнички са раздадени почти 9 хил. заема по двете схеми за нисколихвени кредити с поемане на част от обезпечението. По първата от тях, която приключва другия месец, са постигнати забележителни нива на мулитплициране на държавните средства - отпуснатото финансиране на малки и средни предприятия е почти 5 пъти повече, отколкото са отпуснатите от JEREMIE средства за гаранции. По втората банкова схема средствата са двойно повече, както е и при фондовете за ко-инвестиране Empower и Black Peak.

Дялово инвестиране

Отпуснатите средства за акселератори и сийд фондове пък създадоха двата фонда Eleven и LAUNCHub, които към момента са предоставили финансиране на над 180 стартиращи компании и де факто развиха старт-ъп средата у нас, заедно с фонда за рискови инвестиции NEVEQ II. Според доклада към декември миналата година, ако NEVEQ II би продал участията си към този момент, то ще има вътрешна норма на възвращаемост от 38% върху инвестициите, които е направил. Това е преди новите седем инвестиции, които фондът договори от декември до март тази година, заради което бе удължен и мандата им от ЕИФ (виж карето).

За Eleven и LAUNCHub липсва такова изчисление, но ЕИФ предупреждава, че има структурни рискове, свързани с по-малкия инвестиционен период, размерът на фондовете и съответно, намалената възможност за последващи инвестиции в обещаващи компании. От доклада се разбира, че част от обратно върнатите средства ще бъдат инвестирани във съществуващите фондове. Все още няма окончателно решение на ЕИФ кой колко, дали ще получи и при какви условия. То се очаква до 1-2 месеца.

ЕИФ още не е обявила цялостната си стратегия за новия програмен период, която е базирана изцяло на възвращаемостта от досегашния JEREMIE. Фондът трябва да каже как ще бъдат рекапитализирани досегашните структури и какво ново ще бъде създавано.

В същото време, на пазара на финансови инструменти трябва да излезе и държавният Фонд на фондовете, който още не е обявил публично стратегията си за инвестиране. Единственото ясно там засега е, че ще има четири фонда за регионално развитие (София, Южна и Северна България и туризъм) и фонд за нисколихвени заеми за млади предприемачи.

Кой в какво инвестира

Empower Capital

"Сити клиник" - верига болници

"МамутДиБи" - софтуер

"Кремио" - млека

"Вики комфорт 2004" и "Фасилити оптимум България" - фасилити мениджмънт

BlackPeak Capital

"Уолтопия" - стени за катерене

"Интернешънъл пауър съплай"(IPS) - система за съхранение на енергия и ток без преносна мрежа

"Астрал холидейз" - туроператор

"Булпрос" - софтуер

"Софтуер Груп БГ" - софтуер

"Букпринт" (Pulsio) - аутсорсинг на принтиране на книги

"Хюманита" - дрехи и текстил втора употреба

"Ригана" - подправки и добавки за хранителната индустрия

GGE - енергийна ефективност

VetCloud - платформа за ветеринарен бизнес

Majio - платформа за работодатели и търсещи работа

NEVEQ II

Properati/Dream Apps - онлайн имоти за Лат. Америка

Intertainment/Excitel - интернет акселератор Индия

"Булпрос" - софтуер

Methodia - ERP софтуер за доставчици на услуги

BreakTime - вендинг оператор

LegalTrek - ERP и финансова система за юридически кантори

Biodit - Биометрична сигурност

Tixi - мобилен портфейл и билетна система

FootballScout - платформа за футболисти

ContentInsights - анализ на съдържание за издатели

DealMarket/FTP - ERP за инвеститори

LoanBase - peer-to-peer заеми

BeeSmart - анализиране на бази данни

Emobility - брокер-оператор на зареждане на ел.автомобили
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vankoff avatar :-|
    vankoff
    • - 1

    Схеми, системи, далавери....
    Т'ва е положението...
    Нищо, че всички се закпаваме...
    Някои хора ще приберат много пари, други ще забогатеят ужасно много..
    ПРАВИЛНО е така!

    П.С. Фак ю!

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Сега остана да видим - каква е ефективността на инвестициите и колко от тях ще бъдат ей така усвоени в заплати и луксозни придобивки.

    Нередност?
  • 3
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 1


    имам достъп до такъв кредит като фирма ,разбира се основните банки ,с които работи фирмата ми ,категорично отказаха да ми дадат Джеръми кредит ,въпреки огромните ми печалби и възможностите на фирмата ми ,оборотите ми са през тях ,друга банка ми отпусна кредита за закупуване на нови офиси в центъра на град , съответно ме натовариха да правя 2 нови сметки ,всеки месец да плащам заради една вноска по кредита по 15 лв такси за двете сметки ,а иначе лихвите са прекрасни ,ниски , до 3.5 % , но като се сложи и тормоза от страна на банката през 2 -3 месеца отчети на фирмата ,че всичко ни е заложено като фирми и като физически лица на мен и съпругата ми , много и м благодаря , но ще приключа кредита до 2 месеца и не ща да чуя кредит от българска банка , изнервящо е ,независимо ниската лихва спрямо останалите лихви на българските банки ,които са нечувано високи ,но то е ,щото няма картел между тях .

    Нередност?
Нов коментар