Енергийни експерти: Токът за социално слаби трябва да се поеме от бюджета

Според Института за енергиен мениджмънт новият механизъм за подкрепа ще създаде административен хаос

Според Иванка Диловска от ЕМI много по-лесно би било да се надгради сегашната система за енергийни помощи, вместо да се създава нова
Според Иванка Диловска от ЕМI много по-лесно би било да се надгради сегашната система за енергийни помощи, вместо да се създава нова
Според Иванка Диловска от ЕМI много по-лесно би било да се надгради сегашната система за енергийни помощи, вместо да се създава нова    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Според Иванка Диловска от ЕМI много по-лесно би било да се надгради сегашната система за енергийни помощи, вместо да се създава нова    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

При сегашните цени на енергията уязвимите потребители ще получат отстъпка между 8 и 12 лв. месечно.

Защитата на уязвими групи от населението от евентуално поскъпване на електроенергията не трябва да става чрез увеличение на сметките на останалите потребители, а чрез държавния бюджет. Това е становището на Института за енергиен мениджмънт (EMI) по повод на лансирания от Министерството на енергетиката механизъм за защита на различни групи потребители от пълната либерализация на енергийния пазар чрез намаление на сметките им за ток.

Според института предлаганата "социална тарифа" означава отстъпката да е поредната добавка към цената на тока за всички останали потребители. Според Диловска, ако нужните 50 млн. лв. за новия механизъм се осигуряват от бюджета, тогава трябва да се говори за държавна помощ, а не за социална цена. Засега концепцията на Министерството на енергетиката не е съвсем ясна, но заместник-министърът на енергетиката Николай Николов беше обяснил, че вероятно нужните средства ще дойдат от фонд сигурност на електроенергийната система, което означава, че ще бъдат платени от всички производители на енергия. От министерството коментираха за "Капитал Daily", че се обсъждат различни варианти със социалното министерство, но засега няма окончателно решение.

От ЕМI са пресметнали, че при сегашните цени на енергията уязвимите потребители ще получат отстъпка между 8 и 12 лв. месечно, а останалите потребители ще трябва да платят допълнително 2 лв. над сметките си за мегаватчас. Според Диловска подобен подход не би бил честен към потребителите, които се разминават с малко от нужните критерии за получаване на помощта. Затова според нея министерството трябва да помисли по-скоро за стъпаловидно определяне на критериите за предоставянето на тези отстъпки.

Какво предлага министерството

Новият механизъм за подпомагане, който беше представен в края на май, е изготвен от съвместна работна група между социалното министерство, Министерството на енергетиката, енергийния регулатор и експерти от Европейската комисия. Той предвижда защита на уязвимите потребители в условията на пълна либерализация на енергийния пазар. В групата "уязвими потребители" влизат лица над 70-годишна възраст, които живеят сами и получават доход само от пенсия под линията на бедност, лица с над 90% намалена трудоспособност и семейства с деца с увреждания. Според представените от енергийното министерство изчисления тази група потребители са около 500-600 хил. души. Една от основните мерки е намаление на цената на тока за тези потребители при потребление до 100 киловата за домакинства с централно отопление и до 150 киловата за домакинства, които използват бойлери. Все още не е ясна кога тази мярка ще започне да се изпълнява, но според министерството тя ще действа пет години.

Сложно за изпълнение

Въвеждането на нов и толкова сложен механизъм на "социална тарифа" ще създаде административен хаос, смята Иванка Диловска от EMI.

Според нея много по-лесно би било да се надгради сегашната система за подпомагане чрез енергийни помощи за отопление, която функционира от 2002 г. и работи успешно. С нея на практика се подпомагат около 500 хил. души с доход под 200 лв. на месец, които получават по 360 лв. годишно за отопление, което струва на държавата 90 млн. лв.

Според Диловска идентифицирането на тези потребители от институциите и предаването на данните на енергийните дружества, които се занимават с осигуряването на електрозахранването, ще бъде изключително трудно и ще създаде административен хаос. Освен това специално за тези потребители засичането на електромерите ще трябва да бъде на първо число всеки месец, което ще създаде допълнителни разходи за енергийните компании.

В момента системата за подпомагане изисква всеки потребител, който отговаря на критериите, да подаде заявление преди началото на отоплителния сезон, след което в продължение на пет месеца му се изплаща помощта.