🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Община Варна задвижи проекта за новата си библиотека

Местната власт кани спечелилото идейния конкурс холандско бюро Architects for urbanity да изготви инвестиционен проект за сградата.

Проектът на Architects for urbanity бе класиран на първо място сред 42 други предложения, достигнали до втори кръг в конкурса за нова сграда на библиотеката
Проектът на Architects for urbanity бе класиран на първо място сред 42 други предложения, достигнали до втори кръг в конкурса за нова сграда на библиотеката
Проектът на Architects for urbanity бе класиран на първо място сред 42 други предложения, достигнали до втори кръг в конкурса за нова сграда на библиотеката    ©  Капитал
Проектът на Architects for urbanity бе класиран на първо място сред 42 други предложения, достигнали до втори кръг в конкурса за нова сграда на библиотеката    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Община Варна е отправила покана към холандското архитектурно бюро Architects for urbanity, което спечели в края на миналата година конкурса за новата градска библиотека, да изготви инвестиционен проект за сградата. Това става ясно от обява, публикувана в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Поканата за директно договаряне е на стойност 600 хил. лв. без ДДС. Така, след като конкурс за изготвяне на идейния проект за новата библиотека бе проведен успешно, сега морската община започва да задвижва и изпълнението му.

Според текста на заданието Architects for urbanity и техните партньори ще трябва да изготвят проект за подробен устройствен план – план за регулация и застрояване, технически и работен проект, включващи количествено-стойностни сметки, както и всички параметри, необходими за съгласуване на проекта със специализираните контролни органи.

Освен архитектурен проект бюрото ще трябва да разработи и такива, касаещи интериора на бъдещата библиотека, обзавеждането й, електрификацията и водоснабдяването, озвучаването и акустичната и среда, паркоустройството в региона, осигуряването на система за видеонаблюдение и др.

Според идейния проект разгъната застроена площ на бъдещата сграда трябва да бъде 17.5 хил. кв.м, а височината й - до 20 м. Проектът предвижда 330 паркоместа на подземно ниво и озеленен покрив. Бъдещата библиотека ще трябва да разполага с хранилища за над 1.3 млн. книги.

Институцията на регионалната библиотека във Варна има повече от 130 години история. Тя е събрала фонд от над 900 хил. тома, но до този момент няма собствена сграда. В момента библиотеката се помещава в част от помещенията на общинската администрация.

Според главния архитект на Варна при добра организация сградата на библиотеката може да бъде готова до 2020 г., а в началото на т.г. кметът на града Иван Портних обяви, че за строителството на библиотеката ще бъде търсена комбинация от европейско и бюджетно финансиране.

Новата сграда на варненската регионална библиотека ще бъде първата, изградена в България за последните 30 години. Зоната, в която би трябвало да се намира бъдещата библиотека, е заключена между улиците бул. "Осми приморски полк", ул. "Братя Миладинови", ул. "Проф. Марин Дринов" и сградата на община Варна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mihail_p avatar :-|
    mihail_p
    • - 5
    • + 1

    ужасяващо разхищение на общински средства.
    вместо да ги дадат за инфраструктура, те тръгнали
    да се пъчат. като бай ганьо

    Нередност?
  • 2
    burntwithdesire avatar :-|
    sanyako
    • + 1

    Поне един отдел от Община Варна е малко по-адекватен, въпреки че има още много път, за да се омаже. Имаха възможност да се почерпят и от злощастния опит на конкурса за Площад Централен в Пловдив, където проектът бе замразен. Дано са го направили.

    Нередност?
Нов коментар