Индустрията е против връщането на високите цени за малките ВЕИ централи

България е заплашена от нови санкции от ЕК при връщане на преференциите

България вече беше глобена с 5 млн. евро заради двойното финансиране за т.нар. селски фотоволтаици
България вече беше глобена с 5 млн. евро заради двойното финансиране за т.нар. селски фотоволтаици
България вече беше глобена с 5 млн. евро заради двойното финансиране за т.нар. селски фотоволтаици    ©  Капитал
България вече беше глобена с 5 млн. евро заради двойното финансиране за т.нар. селски фотоволтаици    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индустриалните компании са против електроенергията, произведена от малките соларни инсталации, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, да се изкупува по старите, по-високи цени. В отворено писмо от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, Българската минно-геоложка камара, Асоциацията на металургичната индустрия и Камарата на химическата промишленост предупреждават, че връщането на преференциите може да доведе до поредна наказателна процедура срещу България и да увеличи таксата "задължение към обществото". То е изпратено до вицепремиера Томислав Дончев, министрите на енергетиката и екологията, до председателя и членовете на енергийната комисия в парламента и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Отмяната на преференциите

Доскорошните им преференции - енергията от тези ВЕИ да се изкупува средно по 560 лв. за мегаватчас, бяха отменени с промяна в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници през миналата година. Двойното финансиране - фотоловтаиците са изградени с евросредства и са получавали дълго време по-висока изкупна цена, засягаше 327 слънчеви централи. С новите правила те вече получават около 100 лв. за мегаватчас електроенергия. Почти веднага след приемането на мярката засегнатите централи започнаха да лобират за нейната отмяна, тъй като според тях с наложената промяна са изправени пред фалит.

След няколко неуспешни опита за законодателни промени в полза на инвеститорите в т.нар. селски фотоволтаици 49 депутати от "БСП лява България", Български демократичен център – Народен съюз и Реформаторския блок са внесли в Конституционния съд искане за обявяване на текстове в закона за противоконституционни.

Заплаха от глоби

Ако искането им бъде прието от съда и високите цени за енергия от тези централи бъдат върнати, глобата за България от Европейската комисия ще бъде в размер на 28 млн. евро. Това е така заради двойното финансиране за изграждането им. Четирите браншови организации припомнят, че България вече беше глобена с 5 млн. евро заради двойното финансиране, и питат защо тези 49 депутати подкрепят предложенията за отмяна на промените. Те също така предупреждават, че ако се върнат преференциалните цени за малките ВЕИ, ще се повиши и таксата "задължение към обществото", която сега се плаща от компаниите на свободния пазар. Приходите от нея пък се насочват към Националната електрическа компания за покриване на по-скъпата енергия от ВЕИ, произведената от американските централи в "Марица-изток" и на когенерациите (виж карето).

Над 181 млн. лв. са парите в енергийния фонд към края на юли

Приходите във фонд "Спасение на електроенергийната система" надхвърлят 181.5 млн. лв. към края на юли. Направените разходи са за малко над 112.4 млн. лв., показва справка от фонда. Фондът беше създаден преди година с цел спасяването на НЕК и в него 5% от приходите от дейността си внасят търговците и производителите на електроенергия. След последните промени в Закона за енергетиката това бяха задължени да правят също така "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор. Те правят своите вноски от началото на юни и очакваните годишни приходи от тях са в размер на общо 30 млн. лв.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stoni avatar :-|
    Stoyan Georgiev
    • - 3
    • + 11

    А за глобата от 100 млн. лв. ако тези фирми фалират нещо да кажете, Капитал? Европа като дава пари за бизнес иска този бизнес да работи 10г.
    Като фалира този бизнес, Европа си иска парите обратно. Нещо по този въпрос?

    С парите от фонда се правят дотации на българските олигарси вместо да се подпомагат енергийно бедните хора...
    Фонда е за сигурност а не за спасение.... жалък сайт с тъпи журналисти.

    Нередност?
  • 2
    irv1424242340390894 avatar :-|
    MARKET BMD
    • - 2
    • + 11

    Ако се върнели предишните цени щяла да се вдигне "такса задължение към обществото"... Хахаха, я сметнете колко ток произвеждат тези 300 мижави централи от общата зелена енергия !!! Ами само 60 Мегаватовата централа до с.Караджалово е около 3 пъти по-голяма от всичките 300 малки централи!!! Само че преференциалните цени които плащаме на големите мегаватови централи излизат от България, а тези 300 централки които са на БГ собственици ги порязахме за да се намали "такса задължение към обществото". Гениално, също както прословутото намаление на цените от двете американски централи съответно с 14% и 17% което според министър Петкова правило 31%?!?! А се оказа, че не била намалена цената на тока а цената за разполагаемост! Петкова и Боко или наистина са толкова глупави да сумират двете намаления или мислят народа за толкова глупав?!?! Явно е второто щом все още са на постовете си!!!

    Нередност?
  • 3
    zezo1970 avatar :-|
    zezo1970
    • + 5

    Господин Домусчиев Вие искате ли да се спазват законите в България?

    Нередност?
  • 4
    solaren_park avatar :-P
    solaren_park
    • - 1
    • + 6

    Капитал - каквото и да ви карат да пишете, както и да го увъртате Конституцията на България е нарушена по 6 точки - това е положението!

    Нередност?
  • 5
    glw1470769142503178 avatar :-|
    Pavlina Plamen
    • + 7

    Ами те етзи ВЕИ са вече с предсрочно изяскуеми кредити,описани имущества! КРИБ лобира и постигна своето- те монополистите да ги съсъпят и да купят на безценица,а после пък ще им вдигнат цената тройно! Наслушахме се на небивалици и лъжи,как тези 0,08% ще повлияе на цената на тока г-н Домусчиев! Смешни сте! Стига сте писали глупости,явно от бизнес не разбирате, една инвестиция може да се субидира и финансира 10 пъти,когато е твърде скъпа и не се изплаща,тези малките имат приход,които им се взема от всики удръжки и такси,както имат и големите! Има директиви на ЕС и закони ! Нека парламента да гласува подобен закон и да намали цената на Мриците,Американските централи те бъркат в джоба,защо не го поискахте г-н Домускчиев? Какви 28 милиона-пак заблуди, 100 милиона ще плаща държавата ,ако те фалират,ама нали сте свикнали някой друг да ви плаща сметките...

    Нередност?
  • 6
    zuk_trombon avatar :-P

    "След няколко неуспешни опита за законодателни промени в полза на инвеститорите в т.нар. селски фотоволтаици 49 депутати от "БСП лява България", Български демократичен център – Народен съюз и Реформаторския блок са внесли в Конституционния съд искане за обявяване на текстове в закона за противоконституционни."

    Шейм он ю РБ. Много ви червен дирника. Личи си на кого са тези централи. Значи борим се за "дясна политика" с бесен ляв популизъм и действия? Ашколсун

    Нередност?
  • 7
    rvq1471267134503586 avatar :-|
    Evgenii Iliev

    Поредната поръчкова статия по темата в доскоро уважавания от мен в-к Капитал. Спрях да си ги купувам след първата такава.

    Колко бързо се обединяват големите, когато трябва да "опраскат" малките! Ало, големите бизнесмени, а защо не се обединихте и не разрпратихте писма за 167 хил. евро на ден, които плащаме по арбитража за Белене, понеже на правителството не му стиска да каже "КРАЙ" на този загробващ проект? Къде сте по тази тема?

    Зашо пишете на хора от изпълнителната власт и депутати, когато трябва да се изкаже Конституционен съд? За разделение на властите чували ли сте? Или сте убедени, че такова всъщност няма?

    Или това е форма на индиректен натиск - ваканцията на съда е свършила, съдията започва да си преглежда делата, а отстрани му се внушава как да реши това дело?

    Бъдете спокойни, ако КС го отмени, мнозинството за нула време ще сътвори друга противоконституционна форма на отнемане на приход. Е, делото в Страсбург си върви. Там поне няма кой да притискате.

    Нередност?
  • 8
    stoni avatar :-|
    Stoyan Georgiev

    Киро Гела лапа по 20 млн от ток през Биовет и протестира срещу малките ВЕИ. Кольо Вълканов Мултака лапа по 20 млн. от ВЕИ и протестира срещу малкоте ВЕИ. Васко Велев лапа 20млн. помощи от ЕС и протестира срещу малките ВЕИ. Това е България на олигарсите и Боко Тиквата.

    Нередност?
  • 9
    stoni avatar :-|
    Stoyan Georgiev

    Киро Гела лапа по 20 млн от ток през Биовет и протестира срещу малките ВЕИ. Кольо Вълканов Мултака лапа по 20 млн. от ВЕИ и протестира срещу малкоте ВЕИ. Васко Велев лапа 20млн. помощи от ЕС и протестира срещу малките ВЕИ. Това е България на олигарсите и Боко Тиквата.

    Нередност?
Нов коментар