Туристическото министерство очаква и силен зимен сезон

Ръст от около 4% прогнозира министър Ангелкова

Пампорово    ©  Георги Филипов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очакванията за идния зимен туристически сезон да се отбележи ръст, сходен на този от миналия сезон, когато близо 1.2 млн. чуждестранни туристи са дошли в България на ваканция, или с около 4.5% повече на годишна база. Това прогнозира ресорният министър Николина Ангелкова пред БТА.

По данни от БНБ приходите от международен туризъм за периода декември 2015 г. - март 2016 г. надхвърлят 827 млн. лв. Ръстът спрямо същия период на миналата зима е близо 5%.

Оценката на министерството е, че е постигнат растеж на редица важни за страната пазари: Македония - 23 на сто, Турция - над 13 на сто, Сърбия - 17 на сто, Великобритания - 7 на сто, Израел - 19 на сто, Чехия - 39 на сто, Унгария - 34 на сто.

По индикации от бранша продажбите за зимния сезон и сега се движат с добри темпове и има ръст на интереса от Румъния и Молдова, казва Ангелкова. По предварителни данни от планираната зимна програма на летище Пловдив вече е заявен интерес към дестинация България от страни като Израел, Ирландия, Русия и Великобритания.

За първите осем месеца на годината над 2 млн. българи са почивали в страната, което е 11% ръст, отчита още Ангелкова в резултата на двете кампании, целящи да се насърчи туризмът в страната сред самите българи.

В същото време представители на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), коментираха след годишната си среща, че голяма трудност за туроператорите е, че липсва статистика по отношение на видовете туризъм и за тях остава неизвестно какво се случва във вътрешността на страната, какви са посещаемостта и търсенето.

Според специалистите с оглед на развитието на интернет предлагането туроператорите, за да останат на пазара, трябва да бъдат по-креативни по отношение на услугите, които предлагат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Така така, знае си министърката работата! :-)

    Нередност?
  • 2
    lyusien avatar :-|
    lyusien

    Поискаха ли мнението на Господ като прогнозираха този ръст Дали е предвидил в програмата си достатъчно сняг и хубаво време за зимни сортова




































































    Като прогнозират такъв ръст поискаха ли мнението на Господ дали е предвидил достатъчно сняг и хубаво време за зимни спортова









    Нередност?
Нов коментар