🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кристалина Георгиева се връща на ключов пост в Световната банка

Тя ще бъде главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие

"Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува - международното развитие", коментира Георгиева
"Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува - международното развитие", коментира Георгиева
"Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува - международното развитие", коментира Георгиева    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
"Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува - международното развитие", коментира Георгиева    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Позицията е изцяло нова и поканата е лично от президента на СБ Джим Йон Ким.

Българският еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева обяви, че напуска поста си в Брюксел на 2 януари 2017 г. и ще заеме висша позиция в ръководството на две структури от групата на Световната банка, отговарящи за кредитната й дейност. Тя бе вицепрезидент на международната институция до 2010 г. "За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси", се казва в официалното ѝ изявление, разпространено в петък. В него тя обяснява, че когато през 2010 г. е приела номинацията за член на еврокомисията, е напуснала "не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност: международното развитие. "След като внимателно обмислих предложението на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа, и на света", посочва тя.

"Позицията на главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е изцяло нова и тя беше дадена на Кристалина Георгиева заради нейната безупречна репутация на много добър професионалист и човек, който прави така, че нещата да се случват. Президентът Джим Йон Ким я избра, защото е убеден, че тя ще бъде най-добрият лидер, който да ръководи нашия екип с основна задача да се справя с глобалните предизвикателства", заяви в интервю за БНР говорителят на Световната банка Дейвид Тейс. По думите му в мандата си на еврокомисар Кристалина Георгиева се е представила като световен шампион по издръжливост. "Управлението на кризи и оказването на помощ в шокови ситуации наистина е в сърцето на задачите на Световната банка. Ние полагаме огромни усилия да се справим с бедността по света и да помогнем на страните да я преодолеят и да започнат да се развиват успешно, да подобряват живота на хората и да имат просперитет", добави говорителят.

След съобщението й за напускане на еврокомисията в петък брюкселското издание "Политико" цитира свои източници, според които решението й се дължи на разочарование от работата на ръководството на комисията и най-вече от методите на работа на Мартин Селмайер, началник на администрацията на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Пред БНР Георгиева отрече да има конфликт с хора от екипа на Жан-Клод Юнкер. "Аз съм много благодарна на Жан-Клод Юнкер за това, че ми довери един от най-важните ресори "Бюджет и човешки ресурси". Работя с прекрасни хора. Имах и имам колеги, с които много се гордея", каза тя.

Постът на Георгиева като еврокомисар по бюджета ще бъде реално овакантен от 2 януари 2017 г. Нейното място ще заеме другият зам.-председател на еврокомисията - Гюнтер Йотингер. Предстои България да предложи нова кандидатура за еврокомисар, какъвто има всяка страна от ЕС. Ресорът на бъдещия български еврокомисар също не е известен.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 9
    • + 5

    Като я видяхме как се представи на "препитването" за поста генерален секретар на ООН, нищо друго освен "Бог да пази Световната банка"!!! :-)

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 4

    Кристалина Георгиева не бе в лично качество еврокомисар, а бе предложение и квота в ЕК на България.

    В този смисъл преди да изтъче платното си и да рита кросното, е редно г-жата да поиска от България да я освободи от отговорностите, с които я е натоварила.
    Действията й предизвикват омерзение. Същото, което последва от скандалното й включването в елиминирането на Ирина Бокова като национална номинация за ген. секретар на ООН.

    Правителството мълчи, Борисов и шлейфът му от журналисти обясняват каква висока чест било това. А не знаят, че това не е чест, а тъкмо обратното...

    Нередност?
  • 3
    comandante avatar :-|

    [quote#2:"D-r D"]В този смисъл преди да изтъче платното си и да рита кросното, е редно г-жата да поиска от България да я освободи от отговорностите, с които я е натоварила. [/quote]
    Ама тя си е скрита лимонка да Световната Банка в ЕС. Щом не я взеха в ООН си я върнаха като банков експерт по бюджетна обсада на на бедни държави!

    Нередност?
  • 4
    istorik avatar :-|
    ISTORIK
    • - 2
    • + 3

    "C'est bon pour le CV.", т.е. - Добре е за автобиографията.

    Обаче нас това какво ни засяга? Какво усети България от това, че Бокова и Георгиева бяха на високи посстове?

    Нередност?
  • 6
    kirkor avatar :-|
    kirkor
    • - 3
    • + 3

    На Кристалинчето много й се разхлаби ключалката след серията явни и неявни гафове и си я прибраха на топло синекурно място.

    Нередност?
  • 7
    winterbach avatar :-P
    Петър Иванов

    До коментар [#1] от "boby1945":

    Прав си не можа да мине архи-болшевикът Бокова. На нея вече й е забранено да стъпва в Япония , Израел и Англия...

    Нередност?
Нов коментар