🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фермерите ще получат авансово 600 млн. лв. субсидии през декември

Средствата са по схемата за единно плащане на площ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на 2017 г. ще бъдат изплатени средства за зелени и преразпределителни плащания.

Част от средствата по схемата за директно плащане на площ ще бъдат преведени на фермерите през декември, а не в края на януари следващата година, каквато е досегашната практика. Това е възможно да се изпълни, след като в сряда правителството реши на свое заседание да увеличи план-сметката на фонд "Земеделие" с близо 600 млн. лв. Плащанията ще бъдат направени заради по-доброто изпълнение на бюджета, който излезе на излишък от 3.4 млрд. лв. към октомври.

Субсидии преди Коледа

За кампания 2016 фермерите трябва да получат 1.3 млрд. лв. субсидии като базова ставка по схемата за единно плащане на площ и различни надбавки за зелени плащания, подпомагане на млади или малки производители. На заседанието си в сряда правителството в оставка взе решение да промени годишните разчети на сметката за средства от ЕС на фонд "Земеделие", като плащанията във финансиращата част се увеличават с 592 млн. лв. Това пък ще даде възможност до декември фермерите да получат сумата като базова ставка от директните плащания, каквото намерение съобщи земеделският министър Десислава Танева още преди почти месец. Предварителните разчети сочат, че фермерите ще получат 19.90 лв. за всеки обработван декар земя.

В предходни години плащанията по тази схема са се осъществявали в края на януари на годината, следваща кампанията по кандидатстване. Така сега фермерите ще получат с около месец предсрочно част от парите си, каквото искане са отправяли към кабинета, стана ясно от думите на земеделския министър. В сряда след заседанието на Министерския съвет Танева обяви, че е имало активна комуникация с неправителствения сектор последния месец. "Тяхното желание да изплатим авансово възможните плащания декември предвид ниските цени на земеделските суровини е напълно обосновано", обясни тя пред журналисти.Вероятно настоящото решение е свързано с по-доброто изпълнение на бюджета през годината. Финансовият министър в оставка Владислав Горанов вече обяви, че според последните прогнози за цялата 2016 г. ще се реализира лек излишък при планиран дефицит в бюджета. Освен това с изтеглянето на този голям разход ще се даде и възможност за извършването на други бюджетни плащания в началото на следващата година. Парите за земеделските субсидии традиционно се възстановяват от ЕС около март.

Как се разпределят парите

Обявените около 600 млн. лв. базови плащания, които ще се извършват преди Коледа, са част от пакет от 1.3 млрд. лв, който фермерите трябва да получат като директно подпомагане. През януари и февруари към тях ще бъдат изплатени още около 700 млн. лв., най-голямата част от които са по т.нар. зелени плащания. За тях са отделени близо 465 млн. лв. и ще добавят по 12.28 лв. на декар субсидия за производителите, които са покрили определени изисквания за екологични дейности. В началото на 2017 г. трябва да бъдат разпределени и над 109 млн. лв. по т.нар. преразпределително плащане, осигуряващо добавка за първите 300 декара, заявени за подпомагане. Допълнителни средства са предвидени и за фермерите под 40 години, между които по план ще бъдат разпределени 2 млн. лв.

През последните няколко седмици фонд "Земеделие" изплати и голяма част от субсидиите за животновъдите, като се очаква до края на декември подпомагането им да достигне 230 млн. лв., осигурени от националния бюджет. Субсидии очакват още тютюнопроизводителите, като средствата за тях вероятно ще бъдат преведени в началото на следващата година. Годишно над 110 хил. земеделски производители кандидатстват за субсидии по различните схеми за подпомагане.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 1
    • + 7

    тези плащания са една гигантска далавера за наши хора ,повечето от тези плащания не водят до по добра и качествена продукция и особено до по евтино производство на хранителни продукти ,точно обратното ,парите се ползват за закупуване на супер луксозни коли и апартаменти и яхти ,обрулени селяни дето не могат да смятат до 10 с коли за по 200000 , могат да се видят по семинари в луксозни хотели ,десетки джипове мерцедеси и поршета и изсипани бизнесмени с млади гаджета секретарки ,тяхната роля за хранителния баланс е никакъв ,точно обратното ,купуваме най скъпата продукция в света

    Нередност?
  • 2
    vankoff avatar :-|
    vankoff
    • - 1
    • + 2

    Е как да играят роля в производството - садят декари домати например, идва проверка от фонда, вижда, че има насадено и дотам.
    После, ако искаш си хвърляй продукцията...

    Нередност?
  • 3
    ham avatar :-@
    ham
    • - 1
    • + 1

    МЗХ-ГИГАНТСКАТА КОМПИЛАЦИЯ МЕЖДУ ГРОБАРИТЕ И ДПС!

    Нередност?
  • 4
    zax50315885 avatar :-|
    Teaser
    • - 2
    • + 1

    значи ето къде ще отидат 600 млн. от излишъка...в тази, честито на Владко...и раздавачите от ДФЗ на Порожанов..ще папкат пак добре

    Нередност?
Нов коментар