🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрия дава техника на армията ни за борба с миграцията

Машините няма да дойдат като дарение, а като "покупка на символична цена"

По информация на "Капитал" става дума за предоставяне на между 40 и 50 машини за нуждите на армията ни – камиони, джипове и бусове, но не и бронетранспортьори.
По информация на "Капитал" става дума за предоставяне на между 40 и 50 машини за нуждите на армията ни – камиони, джипове и бусове, но не и бронетранспортьори.
По информация на "Капитал" става дума за предоставяне на между 40 и 50 машини за нуждите на армията ни – камиони, джипове и бусове, но не и бронетранспортьори.    ©  Велко Ангелов
По информация на "Капитал" става дума за предоставяне на между 40 и 50 машини за нуждите на армията ни – камиони, джипове и бусове, но не и бронетранспортьори.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството ще гласува утре решение, според което сухопътни войски ще получат от Австрия допълнителна високопроходима техника, необходима за охрана на българо-турската граница. За момента няма повече официални подробности по темата. По информация на "Капитал" става дума за предоставяне на между 40 и 50 машини за нуждите на армията ни – камиони, джипове и бусове, но не и бронетранспортьори. Машините ще са произведени в заводите на "Щаер-Даймлер-Пух", които имат традиции в областта на военното оборудване.

Условието на Австрия е техниката да бъде използвана изключително за охрана на границата. Това е поредната инициатива от страна на властите във Виена за блокирането на балканския маршрут за нелегална миграция. През последните месеци австрийското правителство последователно инвестира сили и средства в службите за сигурност на балканските държави, за да минимизира бежанския натиск по собствената си граница

Очаква се утре военният министър в оставка Николай Ненчев да бъде оторизиран от Министерски съвет да подпише договор по въпроса с австрийския си колега. Най-вероятно обаче процедурата ще бъде финализирана от служебния министър на отбраната, който и да е той, тъй като на 22 януари встъпва в длъжност новият президент Румен Радев и той трябва да разпусне настоящото правителство.

Принципната договорка за трансфера на високопроходима техника е постигната още през март миналата година по време на посещението на австрийските федерални министри на вътрешните работи Йоханна Микл-Лайтнер и на отбраната и спорта Ханс Доскоцил. Те бяха в Елхово, за да инспектират как страната ни се бори в притока на нелегални мигранти. Първоначално намерението е било военната техника от Австрия да дойде под формата на дарение. В последствие обаче се оказва, че австрийското законодателство не позволява извършването на държавни дарения. Затова сега се минава на вариант покупко-продажба между България и Австрия "на символична цена". Според източник на "Капитал" държавата ни ще плати по "3-4 хил. евро на машина", а общата сума ще е "няколкостоти хиляди евро". Повече подробности по темата се очакват утре.

Това е третото подобно целево дарение, което страната получава за охрана на сухопътната ни граница. В края на миналия февруари МВР получи от военното министерство на Великобритания 40 джипа Land Rover за нуждите на "Гранична полиция". Те бяха договорени по време на посещението на британския премиер Дейвид Камерън през декември 2015 г. Миналия месец пък федералното министерство на вътрешните работи на Германия също дари 12 джипа на полицията за охрана на границата.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobivelkov avatar :-(
    Велков
    • + 7

    Доживяхме ненатовска държава да ни дава подаяния...

    Нередност?
  • 2
    sto67nes avatar :-|
    sto67nes
    • + 13

    Ако ни дарят и един Министър -Председател еша си няма да имат...

    Нередност?
  • 3
    velian avatar :-|
    volarok
    • + 3

    Добър жеста на австрийското правителство.
    Какво стана с Ленд Роверите от Англия? Чух, че повечето се счупили по пресечения терен на границата (?!?!), а останалите здрави били прибрани от граничните шефове да се возят с тях?

    Нередност?
  • 4
    demos avatar :-|
    demos
    • + 8

    Австия има най-добрите служби за сигурност в целия ЕС.България трябва по-тясно да сътрудничи с Австрия срещу нелегалните мигранти.

    Нередност?
  • 5
    lottalove avatar :-|
    mr.lottalove.
    • + 6

    Докато България играе с Меркел никва техника нема да помогне!

    На България и трябва внос на дясно, консервативно правителство. За съжаление на хоризонта само социалисти и ляво- толерасти.
    И меркелисти.

    Нередност?
Нов коментар