България е 38-а в света по условия за правене на бизнес

Страната се изкачва със седем позиции в годишната класация на сп. Forbes за 2016 г.

Ръстът на Sofix с над 28% за 2016 г. помага на България да се класира в топ 10 на държавите с най-добре представил се капиталовия пазар през миналата година
Ръстът на Sofix с над 28% за 2016 г. помага на България да се класира в топ 10 на държавите с най-добре представил се капиталовия пазар през миналата година
Ръстът на Sofix с над 28% за 2016 г. помага на България да се класира в топ 10 на държавите с най-добре представил се капиталовия пазар през миналата година    ©  Георги Кожухаров
Ръстът на Sofix с над 28% за 2016 г. помага на България да се класира в топ 10 на държавите с най-добре представил се капиталовия пазар през миналата година    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Силните и слабите страни на България

(класиране сред 139 държави)

Търговска свобода – 7-о място

Парична свобода – 35-о място

Право на собственост – 66-о място

Иновации – 64-о място

Технологии – 38-о място

Бюрокрация – 68-о място

Защита на инвеститорите – 13-о място

Корупция – 66-о място

Лична свобода – 42-о място

Данъчна тежест – 68-о място

Представяне на капиталовия пазар – 7-о място

България е на 38-о място в света сред най-добрите държави за правене на бизнес за 2016 г., показва годишната класация на Forbes. Страната се изкачва със седем позиции спрямо миналогодишното си 45-о място, като за последните месеци е подобрила представянето си в области като иновации и развитие на капиталовия пазар.

След шест поредни години доминация на Дания в челото на подреждането тази година за първи път на върха се изкачва Швеция, която се нарежда сред топ 10 в седем от 11-те категории, които авторите на класацията отчитат.

В 11-ото издание на инициативата на Forbes са включени 139 държави (в сравнение със 144 през 2015 г.), които са оценявани по следните показатели: право на собственост, иновации, данъчен режим, технологии, корупция, свобода (лична, търговска и парична), бюрокрация, защита на инвеститорите и представяне на капиталовия пазар, като всяка категория има равно тегло при определянето на крайното подреждане. Използвани са данни от класации и индекси, изготвяни от неправителствени организации и тинк-танкове като Freedom House, Heritage Foundation, Transparency International, Световния икономически форум и др., като са класирани само страни, за които има данни за поне осем от 11-те категории.

Представянето на България

България се класира в топ 10 по показателите за търговска свобода и за представяне на капиталовия пазар, като и в двете категории е на 7-о място, а във втората от тях отбелязва "значително подобрение". При подреждането в нея се отчита движението на основните борсови индекси за последните 12 месеца. През миналата година Sofix надскочи значително очакванията на анализаторите за годишен ръст от порядъка на 5-6% и се повиши с 28.3%, което беше и третият най-голям ръст в Европа за годината (след белгийския BUX с 35.7% и руския MICEX с 29.85%).

"Значително подобрение" е отчетено и в категорията за иновации, където България заема 64-о място сред 139-те държави в класацията, докато по отношение на бюрокрацията авторите на подреждането отбелязват "значително влошаване", като страната се нарежда на 68-а позиция, което е и най-слабият й резултат по отделните показатели (виж карето).

"Въпреки благоприятния инвестиционен режим, който включва ниски, плоски корпоративни данъци, налице остават значителни предизвикателства. Корупцията в публичната администрация, слабата съдебна система и наличието на организирана престъпност продължават да влошават инвестиционния климат и икономическите перспективи пред страната", посочват анализаторите от Forbes.

На върха и на дъното

За първи път номер 1 в класацията е Швеция, която се изкачва с четири позиции спрямо миналогодишния си резултат. През последните две десетилетия страната преживя трансформация, базирана на дерегулация и бюджетни ограничения, включително по отношение на социалните разходи на държавата, отбелязват авторите на подреждането. Данъците в страната все още са високи в сравнение с други развити държави, но за последното десетилетие плащаните данъци като процент от печалбата са намалели с 8 процентни пункта, а подреждането на страната по показателя за данъчна тежест в класацията Doing Business на Световната банка се е подобрило с 11 позиции за периода. В Швеция са базирани някои от най-известните марки в света като Volvo, Electrolux, Ericsson, H&M и IKEA, но освен това страната е рай за технологични стартиращи компании, посочват от Forbes.

Втората позиция в тазгодишното издание на класацията е за Нова Зеландия. Тя е най-малката икономика в топ 10 с БВП от 174 млрд. долара за 2015 г., но през последните три десетилетия успя да измине пътя от силно регулирана икономика до динамичен свободен пазар, като приватизира десетки контролирани от държавата сектори като въздушен транспорт, застраховане, банкиране и телекомуникации. Понастоящем страната заема първо място в категориите за защита на инвеститорите и липса на бюрокрация.

Челната тройка се допълва от Великобритания, като авторите на класацията подчертават, че по-голямата част от данните за страната са събирани преди референдума за напускането на Европейския съюз през юни 2016 г., като "реализирането на пълния ефект от Brexit ще отнеме години".

За втора поредна година в дъното на подреждането е Чад, която се класира сред последните пет държави в четири от 11-те категории – данъчна тежест, технологична готовност, търговска свобода и бюрокрация. Икономиката на централноафриканската страна е особено засегната от срива в енергийните цени, тъй като над половината от износа й се формира от петрол, посочват от Forbes.

Класацията за 2016 г.
ПозицияДържава
Източник: Forbes
1Швеция
2Нова Зеландия
3Хонконг
4Ирландия
5Великобритания
6Дания
7Холандия
8Финландия
9Норвегия
10Канада
38България
130Етиопия
131Алжир
132Зимбабве
133ДР Конго
134Лаос
135Венецуела
136Йемен
137Хаити
138Гамбия
139Чад

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zamen avatar :-|
    Чарли
    • + 2

    Русия и САЩ къде са?

    Нередност?
  • 2
    lz22 avatar :-|
    lz2
    • + 1

    [quote#1:"Чарли"]Русия и САЩ къде са?[/quote]

    Те са на други планети.

    Нередност?
  • 3
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 1
    • + 2

    Малкият местен бизнес умря. Чуждите инвестиции съвсем изчезнаха. Съдебната система редовно краде фирми и собственост на граждани, а монополистите - стари държавни и нови на мафията, мачкат и съдят робите си дори без да ги уведомят. Това ли ни качи в класацията или и тази класация се прави като социологическите проучвания на мафията на Кънчо и Андрей?

    Нередност?
Нов коментар