НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

МОСВ отмени разрешение за изграждане на малък ВЕЦ

Основните мотиви са противоречиви данни за точните координати на централата

Според сдружение "Балканка", такива нарушения се откриват в разрешителните не само на бъдещи, но и на вече действащи ВЕЦ-ове.
Според сдружение "Балканка", такива нарушения се откриват в разрешителните не само на бъдещи, но и на вече действащи ВЕЦ-ове.
Според сдружение "Балканка", такива нарушения се откриват в разрешителните не само на бъдещи, но и на вече действащи ВЕЦ-ове.    ©  Николай Николов
Според сдружение "Балканка", такива нарушения се откриват в разрешителните не само на бъдещи, но и на вече действащи ВЕЦ-ове.    ©  Николай Николов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Собственик на проекта е "Агроинженеринг-90", която е собственост на "Агрохолд", в която участие има бащата на Валентин Златев – Васил Златев.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) излезе с решение, което поне засега спира изграждането на малката водноелектрическа централа (МВЕЦ) "Енерджи-Говедарци", съобщиха от природозащитната организация WWF. Мотивите са, че разрешителното за водоползване, издадено от басейнова дирекция "Дунавски район", е неправилно и незаконосъобразно. Производството на МОСВ стартира в средата на септември след жалба на инж. Любчо Луков и сдружение "Балканка". Жалба е подадена и от WWF, но тя не е допусната, тъй като организацията не е счетена за заинтересовано лице. Срещу изграждането на ВЕЦ-а бяха организирани и протести в началото на септември.

По проект ВЕЦ-ът трябва да бъде построен на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са притоци на река Искър, поради което попадат в юрисдикцията на басейнова дирекция "Дунавски район". Собственик на проекта е "Агроинженеринг-90", която според ДАКСИ е собственост на "Агрохолд", в която бащата на Валетнин Златев – Васил Златев, е председател на съвета на директорите и има миноритарен дял от 1000 акции. Основният акционер в дружеството е регистрираната в Кипър "Агриуей холдинг лимитед", която след увеличение на капитала със 150 хил. лв. до 135.2 млн. лв придобива 150 хил. броя от акциите на дружеството.

Мотивите на МОСВ

С решението на МОСВ, което излиза в края на февруари, разрешителното за водоползване е върнато за преразглеждане с мотива, че е издадено въз основа на противоречиви данни за точните координати на бъдещия ВЕЦ. Проблемът идва от издадения от община Самоков подробен устройствен план (ПУП), в който координатите се разминават с тези, представени в приложената карта. Така според едните ВЕЦ-ът попада в защитените територии на Национален парк "Рила", а според другите - не. В решението на МОСВ също така се посочва, че въпросните територии са публична държавна собственост и общината няма право да издава ПУП. Разминаване има и в координатите, с които Държавната агенция по горите е изключила имотите от държавния горски фонд.

МОСВ е приела за основателен и доводът на сдружение "Балканка" за негативното въздействие върху местообитанието на хибридните видове главоч и поточен рак. Според Димитър Куманов от сдружението при преразглеждане на разрешителното басейновата дирекция трябва да вземе предвид, че въпросният ВЕЦ попада на 160 метра от питейно водохващане, което според законодателството е друга пречка за неговото изграждане. Проблемът в случая обаче е, че самите координати на водохващането също са сгрешени, което изисква да бъде направена проверка на място - нещо, което от сдружението вече са направили.

История на малък ВЕЦ

Проектът за водна централа съществува от 2005 г. Оттогава има и разрешително за водоползване, а предвидената мощност за инсталиране е 3677 киловата, става ясно от решението на МОСВ. Тогава проектът е все още собственост на фирмата "Рила еко енерджи", в която дял има и Славка Куюмджиева, която според Куманов е сестра на бившия депутат и заместник енергиен министър от БСП Явор Куюмджиев. Според първоначалните планове централата е трябвало да бъде построена до 2007 г., но впоследствие срокът за завършване на строителството е удължен до 2013 г. Oт решението на МОСВ може да се съди, че "Агроинженеринг-90" придобива проекта през 2015 г., когато срокът за изграждане на ВЕЦ-а, както и разрешението за водоползване са удължени до 2020 г. Освен този проект компанията притежава и МВЕЦ "Бебреш", изграден на едноименния язовир "Бебреш" край Ботевград.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    Ще има уволнения.

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-|
    telqk

    "Славка Куюмджиева, която според Куманов е сестра на бившия депутат и заместник енергиен министър от БСП Явор Куюмджиев."
    От там ли Кюмюрджиев стана такъв гоуем енергиен екстерт?

    Нередност?
Нов коментар