🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свързана с "Джи Пи груп" фирма победи "Хидрострой" в търг за 14 млн. лв. в Бургас

Община Бургас ремонтира спортни и детски площадки за общо 34 млн. лв.

Кметът на Бургас Димитър Николов
Кметът на Бургас Димитър Николов
Кметът на Бургас Димитър Николов    ©  Юлия Лазарова
Кметът на Бургас Димитър Николов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Несебърската "Тийм инженеринг" и свързаната с "Джи Пи груп" фирма "Виа конструкт груп" са големите победители в търг за ремонти и изграждане на спортни и детски площадки в община Бургас. Двете дружества печелят скъпите позиции, които са за по 14 млн. лв. Търгът е разделен на пет позиции и е първоначално обявен преди близо година.

Конкретните възлагания ще се уточняват според необходимостта и финансовата обезпеченост. Финансирането ще идва от бюджета на общината за капиталови разходи, който ще бъде одобряван всяка година от общинския съвет. Търгът е с обща прогнозна стойност почти 34 млн. лв. с ДДС, а срокът за изпълнение на проектите е 4 години.

Победители за по 14 милиона

Двете най-апетитни позиции са за 14 млн. лв. с ДДС. Едната се печели от консорциум "Бургас Тийм 2016 г." с участници несебърската "Тийм инженеринг" и варненската "Панов". По позицията е имало пет подадени оферти, но обединението е спечелило с убедителна преднина от над 10 точки пред класирания на второ място.

През ноември 2016 г. "Тийм инженеринг" беше скоростно избрана от спортното министерство за ремонт на варненския стадион "Тича" в пряко договаряне, приключило само за 4 дни, след като първоначално определената след търг фирма мистериозно се отказа от поръчката. Стойността на ремонта беше 1 млн. лв.

Другата скъпа позиция, отново за 14 млн. лв., е спечелена от "Виа конструкт груп", свързана с "Джи Пи груп". До 2011 г. "Виа конструкт груп" се нарича "Джи Пи строй" и е била еднолична собственост на акционера и директор на "Джи Пи груп" Стефан Тотев. В момента е собственост на Велизар Радев, но "Виа конструкт" и Джи Пи имат еднакъв адрес. На второ място е класиран консорциум "Ситамекс" с участници "Хидрострой" на Велико Желев и бургаската "Ситамекс гардънс" с разлика от няколко точки.

Всяка от другите три позиции от търга е на стойност от малко над 2 млн. лв. с ДДС. За третата е имало само един участник, който и е бил избран за изпълнител - бургаската "Бонев проект". Другите две части от търга са спечелени съответно от "Бургас про спорт" (която въпреки името си е регистрирана в София) и местната "Център плей" със собственик Венцислав Никлин. "Бургас про спорт" е била собственост на фирмите "Инфрастрой 2010" и "Про плантс", но от ноември 2016 г. едноличен собственик на капитала става Георги Илиев.

Предстои да стане ясно дали някой от участниците ще обжалва решението за класиране и избор на изпълнител на община Бургас.

Поръчката

Обществената поръчка е за проектиране, изграждане и реконструкция на детски площадки и спортни комплекси, игрища и съоръжения в Бургас. Става дума за близо 200 обекта, като в обявлението на търга се посочва, че "изброяването на съществуващите детски площадки не е изчерпателно, а само ориентировъчно". Там пише още, че възложителят има право да определя допълнителни терени на интервенция, както и да определя нови терени за изграждането на нови игрални детски площадки.