WWF загуби делото срещу изграждането на четири ВЕЦ на река Искър

В чакане на съдебно решение инвестицията в цетралите вече не е изгодна

ВЕЦ "Своге" успя да изгради пет от планираните централи на река Искър
ВЕЦ "Своге" успя да изгради пет от планираните централи на река Искър
ВЕЦ "Своге" успя да изгради пет от планираните централи на река Искър    ©  Красимир Юскеселиев
ВЕЦ "Своге" успя да изгради пет от планираните централи на река Искър    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След близо пет години делото, което международната природозащитна организация WWF и "Сдружение еко монитор" заведоха срещу Министерствoто на околната среда и водите (МОСВ) заради положителната оценка за изграждането на четири ВЕЦ на река Искър, приключи с решение за неоснователност на жалбата. В края на декември 2016 г. Върховният административен съд (ВАС) се е произнесъл на втора инстанция. В резултат екоорганизациите ще трябва да платят съдебни разноски от 11.4 хил. лв. за първа и 6.1 хил. лв. за втора инстанция на ВЕЦ "Своге", която е собственик на проекта за "Каскада Среден Искър", част от която са въпросните четири централи. Компанията беше конституирана по делото като засегната страна.

Защо се стигна до съдебния спор

През 2012 г. двете екоорганизации подават жалба срещу решение на МОСВ заради издадената оценка за съвместимост, с която се дава зелена светлина за изграждането на четити малки ВЕЦ на река Искър, част от каскада "Среден Искър". Става въпрос за ВЕЦ - "Бов-юг", "Бов-север", "Левище" и "Габровница", които са с обща инсталирана мощност от 10.5 мегавата. Тогава от WWF коментираха за "Капитал", че според тях изграждането на четирите централи е в противоречие с действащото законодателство у нас, което налага строги ограничения при изграждането на нови мощности, попадащи в зони на "Натура 2000". Според ВАС обаче в издаденото разрешение няма допуснати процедурни нарушения. Освен това съдът цитира доклад, според който изграждането на четирите централи ще има минимално въздействие върху защитените територии и на речните видове, който не е оборен от екоорганизациите, става ясно от публикуваните съдебни решения. Съдът отхвърля и претенцията, че положителната оценка за централите е в противоречие със забраната за изграждане на такива обекти, въведена през 2010 г. , тъй като те вече са имали ОВОС. ВАС е отхвърлил като неоснователно и искането на екоорганизациите да се отправи запитване до Съда на Европейския съюз дали инвестиционните проекти могат да се одобряват без оценка за съответствие с директивата за водите.

Спрени намерения

Въпреки че съдът напълно отхвърля жалбата на екоорганизациите, изграждането на четирите централи на този етап едва ли ще се случи. "Тяхното изграждане беше спряно с години, но светът вече се е променил и този бизнес го няма", коментира управителят на ВЕЦ "Своге" Пламен Дилков. По думите му тепърва ще се обмисля дали тези централи ще бъдат реализирани. Както "Капитал" писа, в началото на август миналата година стана ясно, че тяхното изграждане е замразено. Като основна причина за това се посочваха законодателните промени в областта на енергетиката, които сериозно намаляват приходите на компанията и правят довършването на инвестицията икономически неизгодно.

ВЕЦ "Своге", която изгражда "Каскада "Среден Искър", е дъщерна на "ПВБ пауър България", в която акционери са три италиански ютилити компании и фонд за инвестиции в Източна Европа, който също е регистриран в Италия. Проектът е финансиран както със собствени средства, така и със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 75 млн. евро. Идеята беше да бъдат изградени 9 малки ВЕЦ по течението на река Искър с инсталирана мощност от 25.7 мегавата, като общо инвестицията се оценяваше на 115 млн. евро. Към момента в експлоатация са пет от тях, а изхарчените средства са в размер на 129.4 млн. лв.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 6
    • + 1

    Две неща правят впечатление, едното че съдът е взел такова решение и все пак няма коментар, дали е достатъчно добре обосновано, както и че нямаше намеци за "не регламентирано" въздействие и второто, че за 5 ВЕЦ-а са изразходили повече от планираните средтства предвидени за 9.
    Нещо доста общо въобще за енергийните проекти, започващ с подмаващо по-ниски очаквания, а действителността показва друго.
    Иначе наличието на ВЕЦ-ове, според мен е доста приемлив вариант за зелена енергия, понеже е много по-добре гарантирана разполагаемостта, за разлика от слънчевите и вятърните такива.

    Нередност?
  • 2
    d11111 avatar :-|
    d11111
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "tsvetko_51":

    Вие виждали ли сте накакво прилича реката между Ребърково и Мездра? Ако не сте, идете да видите, сигурна съм, че ще промените мнението си. Реката е брутално изменена и съсипана. Още един подобен пример имам - за една прекрасна река - Ботуня, която съсипаха с идиотския ВЕЦ в местността Сопово. Със съжаление отбелязвам, че "зелен" ВЕЦ в български вариант не работи.

    Нередност?
  • 3
    m_style avatar :-?
    m_style
    • - 5
    • + 4

    До коментар [#2] от "d11111":

    С какво точно един ВЕЦ съсипва реката? Щото аз помня времената, в които р.Искър си сменяше цвета по няколко пъти на ден и дори попови лъжички и жаби нямаше, ама всички "марширувахте в един строй"! Баща ми пък помни времената, през които в Дефилето е имало живи видри, /това преди реката да започне да сменя цвета си/. Не съм чул някоя еко-организация да е повдигнала въпроса с щетите, нанесени от "Черна мед"- Елисейна! Ама щом е за малки ВЕЦ - веднага трябва да се пречи. Някой задава ли си въпроса колко тона по-малко пернишки кюмюр ще изгори, при добиването на електричество от въпросните ВЕЦ? И колко тона вредни емисии не биха отишли във въздуха?

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Ами освен инвеститорите да почерпят WWF, че избегнаха червения с години наред баланс...

    Нередност?
  • 5
    i_hristov avatar :-|
    i_hristov
    • - 2
    • + 2

    Според мен това поражда съмнение и в останалите жалби заведени от WWF и по други проекти. Дали наистина имат основание или целта е друга…

    Нередност?
Нов коментар