🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"София" ООД

Почти всички общински дружества имат стабилни финансови резултати с изключение на "Топлофикация София", което дърпа цялата общинска икономика надолу

Мътното наследство е изчистено след серия от сливания и оздравявания на общинските фирми, но за доста от тях остава въпросът защо са й на София такива дейности
Мътното наследство е изчистено след серия от сливания и оздравявания на общинските фирми, но за доста от тях остава въпросът защо са й на София такива дейности
Мътното наследство е изчистено след серия от сливания и оздравявания на общинските фирми, но за доста от тях остава въпросът защо са й на София такива дейности    ©  Капитал
Мътното наследство е изчистено след серия от сливания и оздравявания на общинските фирми, но за доста от тях остава въпросът защо са й на София такива дейности    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сред позитивните ходове на Столичната община са конкурсите за смяна на ръководството на няколко от фирмите.

Куриозни факти от столичната икономика

- "Софийски имоти" притежава 34% от акциите на ПФК "Славия"

- "Пазари юг" има блокирани 742 хил. лв. в Корпоративна търговска банка

- "Пазари запад" е застрашено от прекратяване на дейността на един от най-големите си пазари заради дело за реституция на 2327 дка

- "Пазари Възраждане" е обект на прокурорска проверка, но от Столичната община отказаха да дадат детайли

"Софийски имоти" е страна по 93 съдебни дела

- Срещу 1 лв. приходи през 2016 г. "Спортна София" е генерирала 17 ст. загуба, а "Софийски имоти" - 64 ст. печалба

Малко преди началото на новия век София беше малък български Клондайк. Столичната община беше обзета от златна треска, при която много от бизнес партньорите на тогавашната управа успяха да откъснат по някое скъпо късче от града - паркинги, басейни, сгради и апетитни терени. Много от съкровищата на столицата преминаха от обществени в частни ръце през безкрайна поредица от нелогични, неизгодни и най-вече непрозрачни сделки на общинските дружества.

Почти двадесет години по-късно (или един валутен борд време) София горе-долу е закрепила състоянието и репутацията на фирмите, които притежава. Но не защото е въвела строги финансови критерии и адекватен надзор.

Преди седмица общинарите приеха отчетите на всички свои търговски дружества и се поздравиха за "една добра година". Само четири от 18-те дружества на общината са на загуба през последната година, ще забележат оптимистично настроените към управлението на града. Напредъкът по затваряне на язви като "Софийски имоти" и "Егида" е осезаем - за 2016 г. и двете дружества са на плюс.

Тези резултати обаче крият по-голямата истина. Двайсет години по-късно общината продължава да се занимава с неща, които не са й работа, като управлението на имоти, спортни обекти или печатарска дейност. Една от причините за това лъсна с гръмналия наскоро случай с дъщерната фирма "Заводпроект" и новия български еврокомисар Мария Габриел, която е получила по неясен механизъм жилище. Едва миналата седмица общинските съветници гласуваха специално решение, с което задължиха собственика на "Заводпроект" - фирмата "Лабело", "при управление на дружеството да спазва всички общински актове".

Общинската галактика

Общината чрез своите дружества управлява материални активи за над 1.2 млрд. лв. и над 10 хил. души.

Ако не броим гиганта "Топлофикация", резултатът за миналата година е положителен. Общата им печалба е 23 млн. лв. при 14 млн.лв. загуба за 2015 г.

"Топлофикация София" има 40 млн. лв. загуба. Голяма част от проблема тази година идва от отписани средства, които дружеството е държало в Корпоративна търговска банка, обяснява заместник-кметът на София по финансите Дончо Барбалов. Другата губеща сфера е общинското здравеопазване, където при общи приходи от малко над 100 млн. лв. здравните заведения на Столичната община са загубили около 1.3 млн. лв. На загуба са 17 от всички 42 здравни дружества. "Те оперират в силно конкурентна среда, много е важна ролята на управителите, и спасяването на закъсало дружество с проблеми е трудно", обяснява Барбалов.

Извън парното и поликлиниките на загуба са "Спортна София", "ВиК" и "Столичен електротранспорт". Последното - заради отписване на стари активи. Загубата на спортния обект е изненадваща предвид факта, че в момента в София бумти бизнесът със спортни обекти, които се отварят навсякъде. Причината е строителството на нови площадки в парк "Възраждане" и купуването машина за обработване на ледени пързалки. И тук, както и с "ВиК" въпросът не е толкова защо са на загуба, а защо изобщо съществуват. "ВиК" продължава живот като строително-ремонтно дружество след концесията на "Софийска вода", която управлява водните ресурси на столицата. Това не е точно пазар, на който не може да се намери частна конкуренция. Друг такъв пример е "Егида", чиято дейност де факто е да дава павилиони под наем и да охранява подлези - отново сектори, където е въпрос на преговори да се намери частник, който да го прави. Най-добрата илюстрация докъде се простира общинската икономика се съдържа в бизнес плана на "Лозана" ЕАД (предприятие за трудоустроени хора), което се занимава с печатарска дейност, продажба на канцеларски материали, транспортна дейност и обществена пералня. То планира през 2017 г. "да разшири дейността по пакетаж на зърнени закуски на ишлеме и пране на бельо на спални и кушет-вагони на БДЖ".

Разбира се, основен мотив против би бил, че историята на преговори на общината с частниците не е точно розова. Да вземем за пример "Център за градска мобилност", на който се налага да управлява договори за транспорт с частни фирми, които няма средствата да покрие и така влиза в дългове. Но това отново е абсурдно: дейности като градския транспорт би трябвало да са общинско занимание вместо прането на кушет-вагони, а договорките на общината с частници са въпрос на добър надзор от страна на общинския съвет да не ощетяват публичния интерес.

"Картината е шарена и някои дружества трябва да си потърсят място на пазара", признава заместник-кметът Дончо Барбалов. Продължава и смяната на ръководства. Само през изминалата година беше сменено управлението на повечето от фирмите, които стопанисват пазарите в София. В момента тече конкурс за нови директори на "Софийски имоти" и "Спортна София".

"Софийски имоти" и ЦГМ изненадващо стават позитивни герои с обща печалба 20 млн. лв. Общинската фирма за имоти, която дълго време не можеше да продава заради мораториум след корупционната вакханалия на 90-те, сега е спечелила от продажба на общински сгради и терени - каквото планира да направи и през 2017 г., пак с решение на СОС. Приходите на дружеството от наеми обаче намаляват с 3% в година, в която имотния пазар в София процъфтява. ЦГМ пък печели от новата цена на билетите за градски транспорт, която по мнението на Сметната палата е увеличена без мотиви - което беше потвърдено и на първа инстанция в съда.

Всъщност през 2017 г. не би трябвало да е новина или повод за похвала, че общинските фирми вече не губят. Важно е общината да покаже, че през тях може да прави единственото нещо, което трябва да извършва - смислено управление на града.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aman avatar :-|
    aman
    • + 5

    "Важно е общината да покаже, че през тях може да прави единственото нещо, което трябва да извършва - смислено управление на града."

    И през тях и без тях е ясно, че общината не "може да прави единственото нещо, което трябва да извършва - смислено управление на града."!

    Нередност?
  • 2
    sbae avatar :-|
    LEONBG
    • + 3

    Въпероса е кой иска да приватизира общинските болници и ги води към фалит. Защо председателя на здравната комисия към СОС държи да се приватизира филиала на IV Градска в Овча купел. И т. н.
    Въпросът е защо печеливши дейностти не са общински. Софиянски отдавна го няма, Антоан също, но системата работи безотказно на "ползу роду".

    Нередност?
Нов коментар