🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Moody's: Стабилността в банковия сектор се подобрява

Същевременно обаче рискове все още са налице по линия на активите и високото ниво необслужвани кредити

Нетните печалби в банковия сектор в България са нараснали с 41% през 2016 г., достигайки 1.3 млрд. лв.
Нетните печалби в банковия сектор в България са нараснали с 41% през 2016 г., достигайки 1.3 млрд. лв.
Нетните печалби в банковия сектор в България са нараснали с 41% през 2016 г., достигайки 1.3 млрд. лв.    ©  Цветелина Белутова
Нетните печалби в банковия сектор в България са нараснали с 41% през 2016 г., достигайки 1.3 млрд. лв.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Растящи печалби, високи капиталови буфери и стабилно финансиране - това са стълбовете, които ще продължат да подкрепят перспективите на банките в България. Това става ясно от анализ на Moody's Investors Service за банковия сектор и финансовата стабилност в страната. Въпреки че международната рейтингова агенция отбелязва подобрението по отношение на стабилността в България, внимание е насочено и към активите, при които рискът все още е значителен. Причината за това е корпоративното кредитиране и бавното понижение на нивата на необслужвани кредити.

"Рентабилността на българските банки нараства от ниска база и очакваме повишението в приходите да продължи, макар и с по-бавен темп", коментира Константинос Кипреос, старши вицепрезидент в Moody's Investors Service. "Ръстът във възможностите за бизнес заедно с увеличението на кредитирането ще подпомогне както лихвените, така и нелихвените доходи", допълва още той.

Плюсовете

Нетните печалби в банковия сектор в България са нараснали с 41% през 2016 г., достигайки 1.3 млрд. лв., което отговаря на възвръщаемост на инвестирания капитал в размер на 10.4%. Тоест на всеки инвестиран лев собствен капитал отговаря печалба от 0.104 лв. Фактор за положителните данни, от една страна, са по-ниските провизии за загуби от кредити, а от друга - затягане на коланите по отношение на разходите.

В плюс на българските банки е стабилното финансиране, което идва основно от депозити, и високата ликвидност, посочва докладът. Депозитите, изключвайки тези на правителството и кредитните институции, представляват 79% от всички активи към декември 2016 г., а задлъжнялостта спада. Съотношението заеми-депозити бележи подобрение от 26 пр.п. през последните четири години, достигайки 75% към декември. Същевременно банките поддържат значителни буфери от ликвидни активи, които основно включват парични и междубанкови баланси (40% от всички активи).

Минусите

Едно от най-големите предизвикателства пред банковия сектор в България е високо ниво на риск по линия на активите. Значителната задлъжнялост в корпоративния сектор, която бе натрупана преди финансовата криза, продължава да дърпа рентабилността и инвестициите надолу, същевременно увеличавайки риска от фалит. Проблемните кредити намаляват, но от висока база, поради което все още обременяват сектора, счита вицепрезидентът в Moody's Мелинда Скоридо.