Президентът защити избора си на Петър Кичашки за член на КЗД

Името на бившия кандидат-депутат от БСП се свързва с два скандала - със злоупотреба с лични данни и пренасочване на публични средства към медиен сайт, собственост на съпругата му

Кичашки е изпълнителен директор на Института за модерна политика и бивш кандидат за депутат от БСП
Кичашки е изпълнителен директор на Института за модерна политика и бивш кандидат за депутат от БСП
Кичашки е изпълнителен директор на Института за модерна политика и бивш кандидат за депутат от БСП    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Кичашки е изпълнителен директор на Института за модерна политика и бивш кандидат за депутат от БСП    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Убеден съм, че в КЗД трябва да има представител на хората с увреждания. Петър Кичашки е доказал, че защитава ефективно техните права и има чисто съдебно минало." Така президентът Румен Радев мотивира пред журналисти избора на бившия кандидат-депутат от БСП и изпълнителен директор на Института за модерна политика Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация. Юристът беше назначен в комисията от президентската квота миналата сряда.

Номинацията му обаче срещна остри реакции, тъй като името му се свързва с два скандала покрай кампанията за референдума на Слави Трифонов и тази за електронното гласуване през 2015 г. Миналата година редица обществени фигури, сред които журналистката от bTV Канна Рачева и конституционният съдия Кети Маркова, както и десетки други граждани откриха, че имената им присъстват в подписка, използвана за регистрацията на инициативен комитет за агитация за предстоящия референдум, без те да са се подписвали в нея. Инициативният комитет се оказа регистриран от Петър Кичашки за застъпник на теза в референдума на Трифонов. Тогава Кичашки обясни пред bTV, че "става дума за провокация, на която госпожа Рачева е просто жертва", а проверките на Комисията за защита на личните данни по случая не стигнаха до резултат.

Година по-рано по време на информационната кампания за референдума за електронното гласуване няколко инициативни комитета, свързани отново с Петър Кичашки и неговия сподвижник от Института за модерна политика Борислав Цеков (сега правен съветник на президента Радев - бел. ред.), пренасочиха получените средства от т.нар. медийни пакети за агитация на стойност 40 хил. лева към сайта hashtag-bg. Тогава слабо популярната медия получи над 140 хил. лева от два инициативни комитета и три политически партии. Сайтът е собственост на фондация "Хаштаг-БГ", регистрирана на името на съпругата на Кичашки Милена Евгениева Борисова. Тя има и друга фирма (вече с фамилия Кичашка) заедно с Борислав Цеков.

"Има ли някъде доказателства, че той е извършил престъпление", попита риторично президентът Румен Радев пред журналисти във Варна през уикенда и добави: "Рано е за медиен линч." По думите му всички номинации, включително и на Кичашки, са публични на сайта на президентството от 21 юли и до избора не е постъпил сигнал, свързан с тях. "Не съм в състояние за всички тези имена да знам преди две години какви съмнения е имало около тях. Затова се прави обществено обсъждане, затова са и медиите, да дадат гласност. След като тази гласност не е дадена в срока на избор, това ме навява на мисълта, че целта е друга покрай скандала с него", заяви още държавният глава, цитиран от bTV.

Другите членове на КЗД, определени от квотата на държавния глава, са Владимира Стоименова-Делийска, Наско Атанасов и София Йовчева. Йовчева, която е работила като разследващ полицай и експерт в Софийския градски съд, и Атанасов, който е директор на дирекция в КЗД, и досега са били членове на комисията. А Владимира Стоименова-Делийска е преподавател по право в Югозападния университет "Неофит Рилски".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    Много скоростно Радев се намества в схемата "Кой". А си има и домашен съветник.

    Нередност?
Нов коментар