🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ще се промени Западен парк

Паркът ще бъде облагороден с 8.5. млн. лв. по програма "Региони в растеж" за първи път след създаването си през 1957 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След неуспешния опит на община София преди години да отдаде на концесия втория по-големина парк в София - Западен парк, и там да бъде изграден увеселителен комплекс, в следващите месеци, изглежда, паркът най-после ще бъде ремонтиран за първи път от създаването си в далечната 1957 година. Това ще се случи с евросредства по програма "Региони в растеж", като стойността на реновацията е 8.5 млн. лева без ДДС, от които 1 млн. лева ще се изплатят от собствените бюджетни средства на общината. Офертите се събират до 4 септември, след като общината наскоро удължи с 20 дни срока, който първоначално бе до 15 август. Те ще бъдат отворени на следващия ден.

Проектът е сред основните прогнозирани ремонти на зелени площи в София, с което общината се опитва да подготви града за Зелена столица на Европа. За тази година са заделени над 88 млн. лева за ремонти, като Западен парк е най-големият проект за озеленяване, след него е площад "България" с 5 млн. и парк "Въртопо" в "Младост" на стойност 800 хил. лева.

Ремонтът на парка ще се случи по проект на архитект Михаела Шумналиева от компанията "Проджект планинг енд мениджмънт", който е избран чрез обявена обществена поръчка в края на 2015 г. Спечелилата компания е заложила най-ниска цена от 46 104 лв. с ДДС в конкуренция с още 3 кандидата.

Какво ще се промени

Според заданието целта на проекта е благоустрояване и паркоустройство на представителната част на Западен парк - тази, в която има изградена паркова инфраструктура, тъй като другата част на парка е гориста. Тя е с площ 530 дка и обхваща зоната между от бул. "Сливница" и бул. "Царица Йоанна" и от жп линията София - Перник до река Суходолска. Срокът за изпълнение е 12 месеца.

Ремонт на настилките, подмяна на пейките и изграждане на нови детски площадки са само част от проектираните промени за възстановяването на парка (виж графиката), в който "от 70-те и 80-те години на миналия век започва постепенно процес на западане", обяснява сегашното състояние на парка отговорният за архитектурния проект арх. Шумналиева. Ремонтът според нея ще повиши привлекателността на парка, "отчитайки го като изключително стойностен елемент от зелената система на столицата".

Критериите за оценка на получените оферти са цена и техническо предложение с равна тежест. Офертите трябва да са от компании, които имат опит в изграждането или реконструкцията на паркове или зони за обществен отдих с площ не по-малко от 10 хил. кв.м в последните 5 години.

Пропадналата концесия

Още през 2010 година общината обяви планове да предложи облагородената част от Западен парк на безплатна концесия за срок от 25 години. Едва през през пролетта на 2012 г. обаче бе представен проектът за концесията. Условието на Столична община тогава беше инвеститорът да изгради атракциони за минимум 2.7 млн. лв. през първите три години. Общината пък се задължаваше след изтичане на срока на концесията да обезщети инвеститора, като изкупи всички съоръжения. Последното условие обаче бе силно спорно и доведе до остри възражения, след което проектът бе преработен.

В крайна сметка единствената заинтересована компания бе обединение "Уест парк" между свързаната с "Химко" компания "Нелко 22" и регистрираната на Британските Вирджински острови MТ Rose Corporation. "Много беше писано за въпросната компания, но конкурсът беше отменен, защото обединението не отговаряше на условията", обяви тогава кметът на София Йорданка Фандъкова.

Историята на парка

Западен парк е създаден по проект на известния архитект Иван Бояджиев през 1957 година, като първото му име е парк "Христо Смирненски". Той се състои от две части - първата е благоустроена лесопаркова част, а втората е изцяло горска. Зелената площ завършва с местността Смърдана, където има и езеро. Това е вторият по големина парк в София. Той е заключен между кварталите "Западен парк", "Люлин", "Факултета", "Красна поляна", "Захарна фабрика" и "Гевгелийски", а главният вход е от страната на бул. "Сливница". През него минава и жп линията София - Перник.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xali avatar :-|
    ''zms15783''
    • - 1
    • + 3

    Западен парк е полудив. Очакваме да се облагороди :-)

    Нередност?
  • 2
    edin_balgarin avatar :-|
    Един Българин
    • - 1
    • + 10

    "а втората е изцяло горска" .... Вие някога ходили ли сте в "горската" част на парк да видите че има гора, но има и много поляни, които биха се "радвали" на деца и катерушки? Има голяма поляна след "ускорителя за елементарни частици", след това около главната алея има няколко по-малки (с разни постройки дори) накрая има много голяма поляна.

    Нещо повече и алеите в "горската част" биха се раздвали на обновяване на настилката. Няма да са излишни пейки там, а и някоя чешма би била добра идея. Осветление и видеонаблюдение са задължителни.

    Обяснявам си заданието за проекта или с инвеститорски интерес в "горската част" (което е странно като се има в предвид какви елементи живеят на около) или с "вдигане на прах" за зелена столица. Няма начин да станем зелена столица с тази политика на парче. Забранете влизането на автомобили в центъра (особено на жълтите павета), в широк център срещу заплащане, с парите върнете "билетчето" на 1лв или 1,20 лв за да имаме по-чист въздух, а не да купувате корупционни електробуси, които никъде ги няма. Данъците за колите без евро стандарт трябва да са поне по 1000лв на година ако нямат газова уредба, за останалите на метан/газ "вдигнете конете" до 151 примерно за да има стимул да се купуват нови автомобили. Велоалеите се малко особено в северна София. Чудим се къде да караме. Стоянките в центъра трябва да са с видеонаблюдение и полицията трябва да си върши работата, а не само да ламти за заплати!

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 7

    Да си знаете, че водните атракциони ще работят максимум няколко месеца. За повече евентуално се надявайте след 60 години! Точно като при НДК.

    Нередност?
Нов коментар