Безпрецедентен мораториум за нови лекарства и болници предлага здравната каса

Бюджетът й за 2018 г. предвижда 400 млн. лв. повече, но надзорният й съвет гласува той да се използва за финансиране само на същестуващи дейности. Парламентът може да промени това

Управителят на здравната каса проф. Камен Плочев не е съгласен с мораториума, поне при лекарствата.
Управителят на здравната каса проф. Камен Плочев не е съгласен с мораториума, поне при лекарствата.
Управителят на здравната каса проф. Камен Плочев не е съгласен с мораториума, поне при лекарствата.    ©  Надежда Чипева
Управителят на здравната каса проф. Камен Плочев не е съгласен с мораториума, поне при лекарствата.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

3.8 млрд. лв. ще достигнат средствата за здравни плащания през 2018 г.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в който участват представители на държавата, работодателите, синдикатите и пациентските организации, гласува безпрецедентен мораториум в проектобюджета на здравния фонд за следващата година.

През 2018 г. се предвижда средствата за здравни плащания да нарастнат с 400 млн. лв. в сравнение с тази година до 3.8 млрд. лв. В същото време обаче надзорният съвет реши, че те няма да се използват за заплащане на работата на новооткрити отделения и болници, нови дейности на клиниките и нови лекарства.

Подобен мораториум се предлага за първи път и той е следствие от отменените Национална здравна карта и наредбата за основния пакет дейности, които здравната каса заплаща. До момента здравната каса сключваше договор да заплаща лечението в новите болници, новите дейности - например откриване на нова операционна или клиника от следващата година, в която те са разкрити, за да не товари бюджета за текущата година. По подобен начин новите лекарства започваха да се плащат от следващата година.

Според предложения сега бюджет обаче допълнителните 400 млн. лв. ще отидат само за увеличаване на заплащането на сега съществуващи дейности и на цените на клиничните пътеки. Разбира се, текстът на мораториума може да бъде променен на ниво здравно министерство, правителство и след това – в самия парламент. Самият управител на НЗОК проф. Камен Плочев коментира пред депутатите от здравната комисия, че не е съгласен с мораториума върху лекарствата.

Статукво на 2017 г.

Според председателя на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев идеята за мораториум е още една тежка преграда пред достъпа на пациентите до лечение.

"Досега имахме лимити за лечение, забрана за разкриване на нови дейности, освен веднъж годишно, а сега се предлага и мораториум. Тази рестрикция е за сметка на по-доброто лечение на пациентите, които няма да имат досег до достиженията на медицината. По този начин се спира развитието на болниците и лекарите, спира се инвестиционната активност в нови и по-добри дейности", коментира д-р Болтаджиев.

Според него ако това предложение не отпадне, задълженията на болниците ще продължат да нарастват, защото не им се предлага алтернативата да работят по-добре и касата да им плаща по добре, а бъдещето ще се превърне в статукво на 2017 г.

Болниците биха могли да разкриват нови дейности, но ако мораториумът не падне, касата няма да заплаща за лечението и болните биха могли да ги ползват само ако платят като частни пациенти. Доплащането обаче е трудно постижимо, тъй като от една страна здравната каса предлага безплатна алтернатива, а от друга – болните не разполагат с достатъчно средства да платят новите, по-щадящи и високотехнологични методи на работа.

Без нови лекарства?

По същия начин стои и въпросът с новите лекарства. Новите терапии влизат в България със забавяне и пред заплащането им има редица условия. Те трябва да дадат отстъпка на здравната каса, цената им да е на най-ниското ниво в ЕС, да бъдат одобрени от специална комисия за оценка. Въпреки че са изпълнили всички тези условия, общо 17 медикамента няма да могат да се заплащат от здравната каса, ако мораториумът остане в сила. Става въпрос за нови терапии за рак, белодробна фиброза, заболявания на кръвта и др.

"Някои от новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение, а в някои случаи са по-изгодни за касата", коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. От там припомнят, че през тази година компаниите са предоставили на НЗОК отстъпки на стойност 130 млн. лв., а през следващата година планират тези отстъпки да достигнат 160 млн. лв. Според досегашните бюджети на здравната каса смисълът на тези отстъпки от цените е да се използват за плащането на нови медикаменти.

"Тази значителна по размер компенсация на разходите на НЗОК за лекарства се обезсмисля, ако не може да помогне българските пациенти да получат навременен достъп до нови лекарствени терапии. Бюджетните съображения не следва да са причина пациентите да не получават достъп до нови терапии, които могат значително да подобрят лечението им. Зад сухите цифри стоят излекувани пациенти и спасени животи, на които институциите би трябвало по-често да обръщат внимание", отбелязва Денев.