Най-големите собственици на хотели в Банско

Класация на бизнесмените, които притежават 4- и 5-звездни обекти по брой стаи и апартаменти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Наемател "Балканстрой", собственик на хотела Сибанк

Комплекс "Пирин голф" - 1000 легла

Зоната "Пирин голф" е най-голямата в Банско - с 1000 легла, според "България холидейз", която в момента го управлява. Дружеството е част от групата "Балканстрой". Петзвездният хотел е открит през 2011 г. и има 71 стаи, но извън него има стотици апартаменти, които се отдават под наем. Приходите на дружеството за миналата година са 5.9 млн. лв. Регионалната строителна група "Балканстрой" е най-голям инвеститор в региона на Банско в началото на века. Собственици на основаната през 1994 г. фирма са Йордан Каназирев и братята Костадин и Николай Калоянови (на снимката). При започване на изграждането на миниградчето "Пирин голф" е обявена инвестиция от 62 млн. евро и срок на пускане 2008 г. Компанията има и друг по-голям проект, който не се случва - за мащабен ски и голф комплекс в местността Кулиното до Разлог за 240 млн. лв., като се предвижда изграждане на ски зона с 60 км писти и 20 км лифтови линии. Преди това групата строи хотел "Перун" и комплекса "Катарино", които сега са на друг собственик. Холдингът строи и мащабни заводи за мебели и строителни материали, жилищната сграда до телевизията "Сан Стефано плаза" (сега от групата на Цоло Вутов), като ползва огромни заеми. Негова собственост е бил и тризвездният хотел "Разлог", който също от тази година е с нов стопанин. С идването на кризата започват разпродажби и основното дружество фалира през май 2016 г. Някои от големите активи са собственост на кредитори - Сибанк, "Интерлийз" и ОББ.

Цеко Минев

"Кемпински хотел гранд арена" - 159 помещения (с другите 4 хотела на ПИБ броят на помещенията става 529)

Зимният бизнес в Банско е безвъзвратно свързан с Първа инвестиционна банка и единият от двамата й акционери Цеко Минев. Свързани компании, макар и на различни кипърски офшорки, са собственици на ски съоръженията ("Юлен"), държат един от най-големите туроператори ("Болкан холидейз). В групата е първият 5-звезден хотел в Банско, открит през 2005. При строителството му обявената инвестиция е 20 млн. евро.

Днес "Кемпински хотел гранд арена" вероятно е зимният хотел с най-високи приходи. И е сред малкото в сегмента, които са избрали да работят под международен бранд. За миналата година приходите са 11.6 млн. лв. (като тези от хотелски услуги са малко под 10 млн. лв.). Година по-рано приходите са били 10.2 млн. лв. Голямата част от ръста е от неустойка по договор за продажба на недвижим имот с рекламна агенция "Киви" (също свързана с ПИБ). Макар и с гигантски постъпления и построен отдавна, хотелът работи на загуба, като натрупаният през годините минус е над 9 млн. лв. Ипотекиран е в ПИБ и според баланса дългът към банки е 6.4 млн. лв.

Туроператорът в групата стопанисва още четири хотела. Това са "Банско"- 4* (53 стаи, собственост на "Пирин турист", свързано с ПИБ), "Пирин"- 4* (68 стаи, приватизиран от близко до ПИБ дружество), "Стражите" - 4* (160 стаи, купен от близка до ПИБ компания през 2002 г.), "Мура" - 3* (73 стаи). Ако се добавят тези общо 370 стаи, групата около ПИБ има втория по големина капацитет от легла висока категория в Банско.

Стоян Стоянов

"Мурите" - 307 помещения

"Мурите" е изграден през 2008 г., като работи тогава под името White Fir Valley. Собствеността върху актива е разпиляна, има продажби към много единични собственици. Хотелът се управлява от "Елерокс мениджмънт", което първо е било собственост на Стоян Стоянов от Разложко, а сега се води на близкия му мениджър Стефан Донев. Приходите са около 3.4 млн. лв., а печалбата - символична. Комплексът е в община Разлог, близо до "Пирин голф", и е разделен в четири сгради - "Азалия", "Орхидея", "Камелия" и къщи "Жасмин".

В регионалните медии за разложкия бизнесмен Стоян Стоянов няма особено много информация. Името му се споменава със скандал покрай обработвани земи и взимането на агросубсидии - например фирмата му "Биоферма Мурите" през 2014 г. е била посочена от Министерството на земеделието сред тези, които са разделили изкуствено нивите си на малки стопанства с единствената цел да получат по-високи субсидии.

Марио Захариев

"Св. Иван Рилски" - 260 помещения

Хотелът е завършен през 2008 г. В хотелската част има около 160 стаи, но има и още 100 апартамента в комплекса. Марио Захариев е основател и член на борда на директорите на "Феърплей интернешънъл". Групата е с фокус недвижими имоти, а хотелите й са предимно в столицата. Тя управлява три хотела в София, като два - 5-звездният Arena di Serdica и 4-звездният Cristal Palace, са собственост на инвеститора, а последният Hill Hotel е взет под наем. Дружеството в момента има ваканционни комплекси и по морето - в Созопол и Черноморец. Във ваканционното селище "Св. Иван Рилски" "Феърплей" има готови непродадени около 20 апартамента, които се предлагат на сайта на компанията.

Цветелина Бориславова

"Перун лодж" - 206 помещения

Освен силното си присъствие в Пампорово през "Ривал 5" банкерката притежава и четиризвездния "Перун лодж". Теренът от над 9 декара е купен още през 2004 г. срещу 1.44 млн. лв. Десетки апартаменти от комплекса още след изграждането са продадени на частни собственици - основно британски граждани. Дружеството има активи, оценени на 8.8 млн. лв., като за година спадат с 1.5 млн. лв. Има обаче извънреден приход от 4.3 млн. лв. (като 3.4 млн. лв. са от отписани задължения). Тази операция го изважда на огромна печалба от почти 2 млн. лв. при загуба от 300 хил. лв. за 2015 г. Постъпленията от хотелския бизнес са 1.1 млн. лв. и леко спадат спрямо 2015, когато са 1.3 млн. лв.

Винсент Андреев

"Лион" - 193 помещения

(виж класацията за Боровец)

Милен Райков

"Роял парк" - 92 помещения

Милен Райков е известен като собственик на клубове и дискотеки във Варна и е познат като бивш съдружник на убития бизнесмен Борислав Манджуков. В хотела в Банско майка му Лиляна Райкова се води основен собственик. Тя купува над 99% от капитала на "Роял парк Банско" през 2015 г. от офшорка срещу 300 хил. лв. В баланса хотелът и земята са оценени на 5.7 млн. лв., като дружеството е на загуба от 113 хил. лв. "Роял парк" е след последно изградените четиризвездни хотели - през 2012 г. е бил завършен до груб строеж. От 2016 г. Милен Райков има участие и в собствеността на изградения през 2004 г. хотел "Еделвайс" в Златни пясъци, като е съуправител на дружеството собственик "Омега България". Това дружество се води и наемател на хотела в Банско през зимните месеци. Приходите на "Омега" за миналата година са 3.2 млн. лв.

Паскал Дойчев

"Гранд хотел Банско" (бивш "Флоримонт") - 148 помещения

Изграждането на комплекс "Флоримонт" започва в бума през 2006 г. и завършва за две години. Инвеститор е "Зет пропъртис", в която основен акционер е Стамат Дойчев, а строител - ГБС. Хотелът по-късно е прекръстен на "Гранд хотел Банско", а през май тази година е апортиран в едноименното дружество при оценка от 7.4 млн. лв. (влизат и няколко странични терена), но реално краен собственик си остава "Зет пропъртис".

Едноличен акционер е Паскал Дойчев, който го наследява от баща си Стамат през 2015 г. Хотелът се управлява от "Пи енд Пи мауинтин", което декларира приходи от 6.5 млн. лв. за миналата година. Паскал Дойчев е и управител на "Бояна билдинг", която е собственик на малкия петзвезден хотел Emirates Residence на столичния бул. "България" 132. Там работи и първият фитнес център от веригата "Пулс".

Сава Чоролеев, управител; собственик - "Интерлийз"

"Перун" - 145 помещения

Четиризвездният "Перун" е собственост на дружеството "Хотел Перун Банско", 100% притежавано от лизинговото дружество на ОББ - "Интерлийз". И той като доста други активи първоначално е бил собственост на дружеството от групата на "Балканстрой". Но явно заради проблем с обслужването на заема към ОББ през 2011 г. става собственост на лизинговото дружество. При строителството му през 2004 г. обявената инвестиция е 5 млн. евро. Според държавния регистър хотелът се управлява от "Ес Ви Ес", което пък е на Сава Чоролеев. Той е познат като собственик на захарния завод "Победа" в Бургас, има казина в Слънчев бряг и Банско (във въпросния хотел "Перун"), като предстои да отвори и в столичния "Маринела", ако и когато общината разреши надстрояването. Отскоро е наемател на плажа в Лозенец.

Уфук Йозтюрк, Ozturk Group

"Регнум" - 138 помещения

Това е единственият от петте 5-звездни хотела в Банско, който е чужда собственост. Хотелът е открит през 2010 г., като тогава е обявена инвестиция от 30 млн. eвро. Обектът на груб строеж и земята са били купени от друг турски инвеститор, Огнян Бозаров и местни наследници на терени, като после е ползвано финансиране от Райфайзен банк и Търговска банка Д. Холдингът Ozturk Group е известен като съсобственик на бензиностанции "Опет", които навлязоха в България през 2002 г., но шест години по-късно напуснаха пазара. Според сайта на Ozturk Group тя е основана през 1980 г. от Фикрет Йозтюрк, занимава се с горива, имоти, логистика, земеделие и мини и има оборот от 11 млрд. долара. Под бранда Regnum работи и петзвезден хотел в Анталия.

Другите големи хотелиери

Макар и с морски фокус - "Св. св. Константин и Елена", от групата "Химимпорт" има и зимно разклонение - хотел "Астера" с 120 стаи. През 2012 г. варненската група придоби тогавашния "Тамплиер" срещу 20 млн. лв. по схемата дълг срещу собственост на затъналия туроператор "Алма", като го дострои.

Два обекта в Банско има и мениджърът на "Мото Пфое" и член на ръководството на БФС Атанас Фурнаджиев. Той е собственик на петзвездната "Амира" и 4-звездния "Белведере". Пет звезди е и хотелът на собственика на "Норд холдинг" Александър Малинов - "Лъки". По-малък четиризвезден обект има и Цоло Вутов ("Глазне").
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина
    • + 1

    Ето на кой помага всеки, който иска още сеч, писти и лифтове.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    До коментар [#1] от "Izida":

    Пистите и лифтовете добре, но сеч има навсякъде. Не знам защо зелените протестират само на едно място. Докато защитават няколко декара, а в България се секат средно по 60 хектара дневно!

    http://it.dir.bg/news/gori-sech-19974379

    100 футболни игрища - 600000 кв. м./ 60 хектара

    Нередност?
Нов коментар