Вечерни новини: Eвропа смекчи енергийните си цели, а българите са оптимисти за 2018 г.

И още: ГЕРБ ще отмени мораториума за нови лекарства с актуализация на бюджета на касата; Съдът на ЕС решава дали Uber е мобилно приложение или таксиметрова услуга; Казусът "Пирин" стигна до Холивуд;

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вторник беше сравнително спокоен ден в страната, в който управляващите бяха щедри към протестиращите и в името на справедливостта намериха компромисно решение заедно с опозицията за болните. Предколедно излезе и социология, че българите очакват добра икономическа 2018 г.

Активност цари в Европа: пренареждане на правилата в енергийния сектор във вторник, а утре се чака важно решение за бъдещето на Uber.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Европейска енергетика 2030:

Без по-голям дял на ВЕИ и с леки отстъпки за въглищните централи

Европейските министри на енергетиката поохладиха амбициите на ЕК за бързо въвеждане на по-строги ограничения за въглищните централи и отказаха да вдигнат целта за дела на възобновяемата енергия в общото енергийно потребление на страните членки към 2030 г. - тя ще е 27%. Не се съобразиха и с призивите за намаляване на дела на биогоривата, които използват като суровини земеделски продукти, използвани и за храни.

Ефектът от решенията е, че въглищните централи, включително българските, ще продължат по-дълго безпроблемното си функциониране. След 2030 г. обаче те все пак ще трябва да продават електроенергията си на много високи цени, което пък ще ги направи неконкурентни на другите участници на пазара. При ВЕИ новото законодателство на ЕС не предвижда задължителни национални цели, както беше досега. Но ЕК ще може да проверява напредъка на страните членки по междинни показатели, така че да е сигурно постигането на общата цел от 27% дял в енергийния микс. При биогоривата решението да се запази сегашният праг от 7% биокомпонент е добре дошло за българските производители на рапица.

ГЕРБ ще актуализира здравния бюджет заради лекарствата, добави и още пари за БАН

След дни на скандали заради спорния мораториум върху финансирането на нови лекарства казусът има нов обрат: ГЕРБ ще предложи актуализация на здравния бюджет за догодина на Председателския съвет на Народното събрание в сряда, с която да бъде отменен мораториумът. Идеята всъщност е на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя съобщи първа, че се е чула с Борисов и му е предложила това решение, а той е обещал да помисли.

Законът за бюджета на здравната каса за 2018 вече е обнародван, а решението да бъде актуализиран още преди да е влязъл в сила, е безпрецедентно.

Редом с това стана ясно и че под заплахата от протести на учени по време на председателството на ЕС кабинетът е решил да отпусне допълнителни 15 млн. лв. на БАН.

Така управляващите продължават да дават изключително противоречиви сигнали.

От една страна, депутатите от ГЕРБ, изглежда, са бранили самоцелно и докрай видимо неудачни решения, а премиерът влиза в ролята на спасител, който носи справедливост и диалогичност. От друга - Борисов за пореден път прави ярък жест към Корнелия Нинова, а БСП трупа позитиви от грешките на управляващата партия. Не на последно място кабинетът показва и че може лесно да бъде изнудван за пари под заплахата от натиск и протести по време на председателството.

Първи икономически оптимизъм от 20 години насам отчете "Алфа Рисърч"

За първи път от 20 години насам българите посрещат новата 2018 г. с оптимизъм: 55% очакват по-добра година, а едва 9% - по-лоша, отчита "Алфа Рисърч". Така позитивизмът най-после стигна и до българските територии - десет години след присъединяването към ЕС и почти пет години след започналото възстановяване на европейските страни от икономическата и финансовата криза.

Причината е в икономическото оживление, в спада на безработицата и създаването на добре платени работни места за квалифицирани кадри - тенденция, ясно изразена в големите градове. Интересен детайл е, че точно в градовете за все повече хора качествената среда за живот става приоритетна. Тази тенденция щя се развива с икономическия ръст и ще оказва натиск върху управлението да осигури по-добри публични услуги и среда.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Казусът "Пирин" стигна до Холивуд

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Какво е Uber - мобилно приложение или таксиметрова услуга?

А може би е хибрид между двете? Отговор на този въпрос трябва да даде в сряда Съдът на Европейския съюз. Ако бъде призната за такси компания, това ще е лоша новина за собственици и акционери, тъй като ръководството твърди, че са само дигитален посредник между шофьори и клиенти. Uber вече работи в няколко страни от ЕС с лиценз за такси превозвач и само в Словакия и Румъния (и донякъде в Полша и Чехия) действа без лицензиране.

Съдебното решение няма веднага да промени бизнеса ѝ, но ще даде основание в бъдеще национални регулатори да отправят към американската компания нови изисквания, включително да кандидатства за лиценз и да застрахова дейността си. За да няма дискриминация и прекалени изисквания, законите на ЕС защитават онлайн услугите от тежки рестрикции и националните правителства трябва предварително да уведомят еврокомисията за подготвяни регулации. Транспортът, от друга страна, се регулира на национално и местно ниво и новите правила в него не подлежат на надзор от ЕС. Жалбата пред съда е от сдружение на таксиметрови компании в Барселона.

Ще получи ли Полша най-тежкото наказание в ЕС

Европейската комисия в сряда се очаква да реши дали да започне безпрецедентна наказателна процедура срещу Варшава след продължилите месеци спорове около законността в страната и протести в страната заради спорната реформа на съдебната система. Според някои страни в ЕС, ЕК и опозицията в страната реформите подкопават независимостта на съдилищата, като ги поставят под директния контрол на правителството. Това заедно с промените, които поставят под пълен контрол държавните медии, принуди еврокомисията да заплаши Полша, че ще задейства чл. 7 срещу Варшава - това на практика би замразило членството на страната в ЕС и би я лишило от право на глас в институциите му.

Подобна развръзка е малко вероятна, тъй като изисква единодушната подкрепа на всички държави членки, а Унгария вече обеща да блокира подобно решение. Въпреки това миналата седмица преди срещата на върха на ЕС новият полски премиер Моравецки изглеждаше сякаш е приел, че това ще се случи. "Ако процесът е започнал и доколкото разбирам, вече е взето решение следващата сряда Европейската комисия да започне процедурата, тогава тя най-вероятно ще бъде задействана", каза той пред репортери.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Прокуратурата се е самосезирала за поскъпването на водата, одобрено от енергийния регулатор миналия петък, което ще влезе в сила от 1 януари 2018 г. в 14 области на страната. За това настояваше омбудсманът Мая Манолова, а БСП дори организираха протести. Зад тези действия прозират популистки мотиви, но пък прокуратурата откликва за втори път тази година, след като през април внесе жалба срещу цените на топлинната и електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите в страната

Цялостен ремонт и преобразяване ще претърпи площадът пред Централната жп гара в София през 2018 г след конкурс за проект, обеща главният архитект на столицата. Новината е добра, но полезно би било и ако общината се откаже от скъпата и неефективна работата на парче - площадът вече бе ремонтиран преди две години, но само частично и козметично поради липса на средства.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mul1426175987394222 avatar :-|
    Milen Stefanov
    • - 1
    • + 3

    Какво щастие, някой отвън да пази природата ни от алчните мераци и продажността на властимащите!

    Нередност?
  • 2
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • + 1

    няма как да стане "отвън" за съжаление. Трябва сами да се оправяме с нашите политици.

    Нередност?
Нов коментар