Корупция помрачава поредната оценка за България в класация за икономическа свобода

Американският консервативен институт Herritage отчита минимално подобряване на българската позиция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включително ниския корпоративен данък, [пред България] остават предизвикателства. Корупция в публичната администрация, слабо правораздаване, ниска производителност и организирана престъпност продължават да подронват инвестиционния климат и икономическия напредък на България."

Така вашингтонският институт Herritage представя страната в новото издание на своя Индекс на икономическата свобода, публикуван в петък. Данните за изработването му идват основно от доклада Doing Business на Световната банка, националните доклади на Международния валутен фонд, Международния икономически форум, Международната организация на труда, анализи на Economist Intelligence Unit, официални данни на страната, оценки на министерството на външната търговия на САЩ и др.

За България има и добри новини. Тя подобрява с 0.4 пункта спрямо миналата година показателя си в индекса до 68.3 единици, което ѝ отрежда 47-о място в света (от 186 страни) и 23-то в региона, обхващащ 44 държави. Това означава позиция малко под средното за района и доста над средното за света, която запазва страната в зоната на "умерено свободните" икономики и близо до попадане в групата на "предимно свободните".

Подобрението е във фискалната стабилност и ефективността на правораздаването, макар че по втория показател България едва сега е успяла да влезе в категорията "потисната" (rеpressed) ефективност. Авторите веднага добавят, че са регистрирали спад в качеството на управление на правителството, бизнес свободата и либерализацията на трудовия пазар.

От Herritage пишат за проблем с корупцията на още няколко места. В частта "Върховенство на закона" например се казва: "Макар България да разполага с адекватни средства да прилага имуществените и договорните права съгласно местното законодателство, на практика имуществените не са добре защитени. Конституцията и законодателството предоставят възможност за независимо правосъдие, но корупцията, неефективността и отсъствието на отговорност остават масово срещани. Общественото доверие към правосъдната система продължава да бъде изключително ниско. Правителството много трудно провежда борба с корупцията."

Сходно е посланието и в частта "Ефективност на регулациите". В нея се казва: "Предприемачите са притеснени от масовата корупция, особено тази в енергийния сектор и големите инфраструктурни проекти. Непредвидимостта, причинена от честите промени в регулациите и законите, възпрепятства бизнес растежа."

В световната класация отново под №1 е Хонконг (индекс от 90.2), следван от Сингапур, Нова Зеландия, Швейцария, Австралия и Ирландия.

В Европа освен Швейцария и Ирландия водещата десетка допълват Естония, Великобритания, Исландия, Дания, Люксембург, Швеция, Грузия и Холандия.

Любопитно е, че пред България има още две страни извън ЕС - Македония (18) и Армения (20).