Ченге втора употреба *

Нови данни показват, че Атанас Тилев е бил управляван и от КГБ в битието му на агент от службите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*Историята на бизнесмена Атанас Тилев е емблематична за бившите агенти на Държавна сигурност. Досието на агент Румянцев е унищожено от неговия приятел от ученическите години Бриго Аспарухов като директор на Националната разузнавателна служба през 1993 г.. Тилев се завърна в началото на 90-те в България, включи се в големия бизнес, в Банката за земеделски кредит, тя фалира, влезе във война с правителството на Жан Виденов, след това напусна нелегално България, после влезе в различни съдебни битки за чест и достойнство, но биографията му беше белязана от факта, че е ченге от ДС и дължи бизнеса си на структурите на комунистическите служби. Което ще се окаже донякъде и вярно.

Преди три години Атанас Тилев завежда дело срещу Комисията по досиетата, като иска от нея да бъде заличен от списъка на обявените за сътрудници на ДС, което губи преди няколко месеца. Комисията намира достатъчно документи, за да докаже принадлежността му към комунистическите служби, но излиза наяве и още нещо - кореспонденция, че е бил използван и управляван от съветското КГБ, или най-малкото е бил добре известен на съветското разузнаване.

Бъдещето на Атанас Тилев като комунистически шпионин е предопределено от вербуването му на ранна възраст като доносник на РУМНО - военното разузнаване, което той приема с готовност. Това досие е запазено и от него става ясно, че той получава псевдонима Зингер (от нем. певец) като нелегален разузнавач още през 1969 г. Тази година се оказва превратна в живота на Тилев. Като сътрудник на международния отдел на ЦК на БКП Тилев превежда на външния министър на Финландия Ахти Карялайнен и неговата 17-годишна дъщеря Мария в почивната база на БКП в Златни пясъци през лятото на 1968. Тя, разбира се, се влюбва в 24-годишния преводач, а

Агент Зингер получава задача

да се ожени за нея и така да бъде внедрен във Финландия в дома на високопоставения финландски политик. В архива на комисията по досиетата са запазени десетки страници за това какви действия трябва да предприеме агент Зингер. Документите на РУМНО обаче са до 1970 г.

В същата година Тилев получава регистрация като сътрудник на Първо главно управление на ДС. Година по-късно той вече става оперативен работник на обществени начала (ОРОН), което личи от делото, в което са запазени Заповеди за НОР (нещатни оперативни работници) от 1971/72 г. В папката е налична заповед №16, в която се отбелязва привличането за нещатен оперативен работник към отдел V, на ПГУ-ДС Ангел Жечев Тимев (Румянцев) и му определя месечно възнаграждение от 50 лв., считано от 1.VI.1972 г." Заповедта е подписана от началника на ПГУ-ДС ген. л-т Кьосев. Според експерти промяната на името е заради високата конспирация, с която се ползват т.нар. нелегали. Това са сътрудници, които се подготвят за извеждане в капиталистическите страни, където се внедряват и ползвани от ДС. С тях се занимава отдел V, от които отчети всъщност излиза документираната дейност на Тилев-Румянцев.

В плана за работата на отдел V на ПГУ за 1973 г. също са запазени

Следите за агент Румянцев

"Спецагентът Румянцев - намира се във Финландия, ще се работи за решаване на следните основни задачи:

- Напускане на работа в посолството и постъпване на работа в концерна "......."

- Изясняване възможностите и подготовката на условията за устройство във филиала на концерна в гр. Кьолн, ГФР;

- Изясняване възможностите и получаване на финландско гражданство."

В същата папка има и отчет относно: "Изпълнението на задачите, залегнали в плана за работа през 1973 год. по линия "Н" (нелегали).

В нея е посочено, че "НОР "Румянцев" - роден през 1944 год., българин, (вече) финландски гражданин, със завършено висше икономическо образование, женен за финландска гражданка (зет на министъра на външните работи на Финландия). На работа в крупния финландски концерн "Тампела", имащ свои клонове в ГФР. Работата с Румянцев се развива много добре. След утвърждаването си като специалист - икономист-търговец в концерна, същият ще бъде със съдействието на тъста си изпратен на работа в ГФР. Понастоящем поддържаме регулярна връзка."

Очевидно дейността на агент Румянцев е била особено важна за ПГУ на ДС, тъй като тя съществува в цялата документация на V отдел. В годишните планове и отчети за работата на отдела - 1974-1976:

в/ Спецагент Румянцев във Финландия - ще се работи за решаване на следните задачи:

- Ще изслужи военната си служба от 8 месеца по повод приемането на финско гражданство; отпочнал от 30.VII

- Получаване политическа информация и наводки за лица, представляващи интерес за отдела;

- Създаване предпоставки за работа с фирми само от капиталистически страни; добавено на ръка Канада и Испания.

В отчета за 1974 г. е дадена следната оценка за работата а агент Румянцев във Финландия - " българин, финландски гражданин, икономист,

Изведен през 1972 г. чрез женитба,

владее немски, английски, френски и руски език;

"Шест месеца от годината беше войник във финландската армия съгласно законоположение след получаване на финландско гражданство. В концерна, където работи, се наложи като перспективен специалист, поради което от м. декември т.г. ще бъде назначен за началник на външния икономико-политически отдел. Предал е интересна информация от политически характер. Поставена му е задача за издирване наводки за документална работа."

През 1975 г. най-накрая се появява и нещо конкретно от работата на агент Румянцев в документите на ПГУ: "Предавал е регулярно информация по политическата обстановка в страната, както и по дейността на китайски представители. Предаде проспекти на ново произведено оръжие - миномети, които от наша страна предадохме на РУМНО за оценка и отношение." (Всъщност в това няма никаква секретност, тъй като проспектите на нови изделия са един вид рекламни материали за търговци.)

Консервирането на агент Румянцев като агент е отбелязано в отчета на отдела за 1976 г. Точно тогава се появява и съветската следа: "Поради особената обстановка в семейството на Румянцев

От съветските другари ни беше препоръчано

да прекратим оперативния контакт с него, което бе направено на последната среща през м. декември 1976 г. " Тази отметка е посочена в още няколко архивни документа, съхранявани в Комисията по досиетата.

Но в отчета за 1977 г. обаче се казва следното" С/А Румянцев (Финландия) - поради положението, което тъстът му заема, ни беше препоръчано от съветските другари още в началото на годината оперативният контакт в страната на пребиваването му с него да бъде прекратен. Контактът с Румянцев не е прекъснат, но оперативни задачи не му са поставят."

От това изречение става ясно, че КГБ знаят за съществуването на агент Румянцев и неговата позиция във финландското общество като зет на Ахти Карялайнен, един вид ченге втора употреба за КГБ.

ПГУ-ДС продължава да следи работата на агент Румянцев и очевидно контактът с него продължава. През 1978 г. в отчета на V отдел се казва: "Временно спецагентът бе законспириран по молба на съветските другари (на ръка под това е написано "Крилов") предвид перспективата на тъста му Карялайнен да стане президент на страната. Фирмата, в която работи Румянцев, ще открива свой филиал в Гърция и Турция. Това разкрива нови разузнавателни възможности на спецагента."

През 1981 г. агент "Румянцев е вече в Австрия.

В част от началната документация е начертана перспективата Тилев да регистрира своя задгранична фирми, която да използва за прикритие. В отчета за годината е отбелязано "Австрия - 1. ЗСА Румянцев - През годината не е изпълнявал разузнавателни задачи по съображения на съветските другари."

В архива на ПГУ-ДС е запазена кореспонденция на управлението и представителството на МВР на НРБ в Москва. На 29.05.1989 г. в нея се "Уведомява (представителството на МВР в Москва), че с Атанас Тилев от дълги години са изградени оперативни отношения. Същият е сериозно ангажиран в провеждането на мероприятия по линия на отдел 05, ПГУ-ДС. При досегашната съвместна работа не са констатирани случаи на нечестност, недобросъвестност към нашите органи". Писмото е подписано от тогавашният началник на ПГУ ген. л-т Владимир Тодоров. Предвид подчиненото положение на българската ДС на съветските служби представителството на МВР в Москва се е намирало в българското посолство за разлика от представителите на КГБ в България, чиито кабинети са били до кабинета на министъра в сградата на "Шести септември" в София. Очевидно това писмо е трябвало да бъде предадено на КГБ в Москва, но какъв е поводът за тази декларация за честността на Атанас Тилев не е ясно.

Половин година по-късно в документ с гриф "Строго секретно!", екз. единствен, е запазено предложение относно ИЗКЛЮЧВАНЕ от агентурния апарат на

Агент Николай - рег. №66740/83 г.

Документът е с номер 51 от 16.01.1990 г., Москва. На него стои подписът на ръководителя на представителството на МВР в СССР ген. майор Иван Доновски. В документа пише: "За изясняване на тези и други сигнали по отношение на дейността на агента бе проведена срещу между др. Алберт Йовчев, зам.-началник отдел ПГУ, който има оперативен интерес по отношение Атанас Жеков Тилев... агента и колегите от КГБ, на която се взе решение връзката с Николай да бъде преустановена." Не е ясно кой се крие под пседвонима "Николай" - дали е Атанас Тилев или друг, нито защо трябва се преустанови връзаката с него. Възможно е това да е някой друг, заради който е запитването за лоялност на агент "Румянцев", каквото е имало от КГБ към ПГУ, видно от горната корекпондеция.

Годината, когато е регистриран агент Николай, е 1983. Към този период има едно важно нещо, което се случва в живота на Атанас Тилев, и то е запознанството му с Симеон Сакскобургготски, което Тилев посочва в автобиографичната си книга "Опит за завръщане". Там той казва: "Имах интересни срещи с Негово величество през 1984 и 1985 г., когато го поканихме да посети концерна "Тампела" и го посрещнахме на най-високо държавно и корпоративно равнище. Президентът на "Тампела" помоли Царя да окаже помощ на нашите дъщерни компании и на партньорите ни в различни страни. Той прие..."

Според бившия служител на ПГУ Красимир Райдовски това сътрудничество е било подплатено и със сделка между "Тампела" и СССР за две тежки земекопни машини, които са купени от съветска страна, чиято цел е да заздрави позициите на Тилев във фирмата. Каква е била ангажираността на Атанас Тилев с КГБ едва ли ще разберем някога, както и ролята на Симеон Сакскобургготски в нея едва ли ще разберем някога.

Но историята на досието и дейността на агент Румянцев, разкритията, които бяха направени през последните години за тях, показват посоката, в която трябва да се развива Комисията по досиетата, защото следи винаги остават, трябва само да се търси.

* "Ченге втора употреба" е един от последните шпионски романи на известния по времен на социализма писател Богомил Райнов

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vxa15365434 avatar :-|
    Ликующий
    • - 11
    • + 4

    Е, дано поне бракът му да е успешен! И неопетнен от гадните времена ....

    Нередност?
  • 2
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • + 40

    На 24 г. да клатиш 17-годишна финландка на "Слънчев бряг" - мечтата на всеки гларус през 1968 г. :)

    Нередност?
  • 3
    assenovg avatar :-|
    Georgi
    • - 1
    • + 19

    Лъч светлина в необхаватния мрак, в който съществуват хората, населяващи територията.
    Тези истории трябва да се изучават в училище, за да не се повторят никога повече.

    Нередност?
  • 4
    g_nett76 avatar :-|
    g_nett
    • - 1
    • + 28

    Някой може ли да обясни ползата от "работата" на тоя 007 за Родинатa, please?

    Нередност?
  • 5
    jonson avatar :-|
    jonson
    • + 30

    Той в полза на България очевидно не е имало как да работи, защо Финландия не представлява оперативен интерес за българските служби. Финландия е интересна на СССР и съответно нашите са го прехвърлили на подчинение към Големия брат.

    Нередност?
  • 6
    aceton avatar :-|
    асен георгиев
    • - 2
    • + 13

    симеон му става съветник на този и всъщност агентите на кгб са вече двама. дъртият крадец е агент за влияние и го използваха да уреди иинтересите руски тук.

    Нередност?
  • 7
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • - 17
    • + 4

    Йово прописа... Такива кримита бяха интересни през 1990 г. Я попитайте първия срещнат зтае ли кой е Тилев?

    Нередност?
  • 8
    bai_toz avatar :-?
    Без коз
    • + 5

    До коментар [#4] от "g_nett":

    Коя "родина"?

    Нередност?
  • 9
    ttrafopostt avatar :-|
    трафоПОСТ
    • - 1
    • + 31

    Не знам какъв агент е бил тоя урод, но след 10.11 направи Банка за Земеделски Кредит-БЗК, ограби я и тя фалира, а там ми бяха малкото спестени пари. Е тогава все още не се знаеше какво гнусно руско ченге е бил, имаше фирми, известен бизнесмен се бараше. Всички банкери от прехода се оказаха ченгета.. както и режисираният фалит на банките.

    Нередност?
  • 10
    ttrafopostt avatar :-|
    трафоПОСТ
    • + 17

    До коментар [#6] от "асен георгиев":

    Точно така.

    За по-младите да припомня, знаете ли проекта Белене, спрян още по живково време, кой го рестартира? Бинго, познахте, Симеон Сакса.

    Нередност?
Нов коментар