🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всеки вносител ще трябва да има е-подпис

Изискването е за фирмите, които търгуват със страни извън ЕС, и е в сила от 1 февруари тази година

Пратките за лична употреба са освободени от новите изисквания
Пратките за лична употреба са освободени от новите изисквания
Пратките за лична употреба са освободени от новите изисквания    ©  Мария Съботинова
Пратките за лична употреба са освободени от новите изисквания    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всички митнически операции по внос и износ вече изискват задължителна регистрация в електронния портал на Агенция "Митници", която се извършва с е-подпис. Условието е в сила от 1 февруари и важи както за фирми, така и за физически лица, които регулярно извършват подобни операции. Регистрацията в портала е еднократна и дава достъп до всички услуги на агенцията. И вероятно ще изненада неприятно някои малки компании, които внасят спорадично стоки от държави извън ЕС. Пратките за лична употреба ще продължат да се освобождават както досега.

Изискване на Брюксел

Първоизточникът на новата мярка е изискване на Европейската комисия (ЕК) за централизиране на процедурите от външната търговия. Идеята е, че всеки обмен на информация като декларации, заявления или решения между митнически органи и икономически оператори се извършва чрез електронна обработка на данни. А идентификацията става чрез е-подпис. Цените за издаването му започват от 20 лв. за физически лица и 50 лв. за юридически на година. Регистрацията с електронен подпис за физическите лица се изисква само ако вносът е с цел търговия след това, обясниха от митниците.

Лично или с посредник

Изискването за регистрация в системата на митниците важи и за фирми, които са представени от друго лице или митнически агент. Те може да продължат да ползват посредническите им услуги, като в създадения от тях потребителски акаунт посочат кое е упълномощеното лице. Регистрацията може да се извърши лично с електронния подпис на дружеството или чрез представител, който има нотариално заверено пълномощно.

Някои физически лица пък вече са получили уведомления от куриерските фирми, които обслужват пратките им от чужбина, че новата мярка е в сила. След като се регистрират в електронния портал, хората могат да направят куриерската фирма техен представител чрез електронна заявка.

Малки пратки

Вносът на стоки от държави извън ЕС обикновено се обмитява, а освен това върху тяхната стойност се дължи и ДДС. Има изключения само за малки пратки - ако доставката е до 30 лв. Между 30 лв. и левовата равностойност на 150 евро се дължи 20% ДДС, а над тази стойност стоката се облага и с мито/акциз, ако не е освободена. Важно е да се знае, че първо поред се начислява мито или акциз, накрая е ДДС.