Компаниите могат да кандидатстват за 5 млн. лв. за иновации

Документи за финансиране от деветата сесия на Националния иновационен фонд се приемат от 25 юни до 25 юли

Промените в правилата за участие са направени, за да улеснят кандидатите, каза изпълнителният директор на ИАНМСП Габриела Козарева
Промените в правилата за участие са направени, за да улеснят кандидатите, каза изпълнителният директор на ИАНМСП Габриела Козарева
Промените в правилата за участие са направени, за да улеснят кандидатите, каза изпълнителният директор на ИАНМСП Габриела Козарева    ©  Георги Кожухаров
Промените в правилата за участие са направени, за да улеснят кандидатите, каза изпълнителният директор на ИАНМСП Габриела Козарева    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общо 5 млн. лв. субсидии ще бъдат разпределени за проекти на компании от деветата сесия на Националния иновационен фонд (НИФ), която започна с информационна кампания в четвъртък. Документи ще се подават от 25 юни до 25 юли, а целта е да се подпомогне научноизследователската и развойната дейност на предприятията.

Сесиите на фонда, който се управлява от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), традиционно са съпроводени със съмнения доколко адекватно е направен подборът и доколко иновативни са финансираните проекти, които се оценяват от външни експерти. Това е и причината тази година отново да има промяна в условията.

Какво се финансира

Фондът финансира иновации в продукти, технологии и услуги, като средствата се предоставят само за разработването им, но не и за пускането им на пазара. Два са основните видове дейности, за които са предвидени субсидии - индустриални научни изследвания и експериментално развитие. Областите, в които могат да се разработват проекти, са тези от стратегията за интелигентна специализация - мехатроника и чисти технологии, информационни и комуникационни технологии, индустрия за здравословен живот и биотехнологии и креативни и рекреативни индустрии. Един проект може да попада в повече от една тематична област. Максималният срок за изпълнение е 18 месеца, а отделните етапи трябва да продължат между 4 и 12 месеца. Въвеждането на минимална продължителност на етапите е едно от нововъведенията, като от ИАНМСП уточниха, че по-кратките срокове не позволяват на кандидатите да се организират добре и проектите пропадат.

Кандидати и субсидии

За финансиране могат да участват компании както самостоятелно, така и в партньорство с други предприятия или организации за научни изследвания. За разходи по проектите се признават възнаграждения (до 70% от общите разходи), закупуването на инструменти и оборудване, материали и консумативи, както и командировки в чужбина, ако там се намира партньорът. През тази сесия отново се предвижда да се покриват разходите за възлагане на външни услуги, но това ще става само ако тези услуги са за научни изследвания.

Максималното финансиране, което може да бъде отпуснато на един проект, е 500 хил. лв. За дейности по експериментално развитие се покриват 25% от разходите, а за индустриални научни изследвания - 50%. Към тези стойности обаче могат да бъдат добавени надбавки за малки и средни предприятия или за сътрудничество с други организации, така че максималният интензитет на помощта да достигне 80% от разходите по проекта. Не се допуска финансиране само на индустриални научни изследвания без дейности в областта на експерименталното развитие.

Новите условия

В правилата за участие са въведени няколко промени, насочени най-вече към улесняване на кандидатите, каза изпълнителният директор на ИАНМСП Габриела Козарева. Тя беше назначена след скандалната осма сесия на НИФ, която беше на ръба да се провали. По думите на Козарева промените са съгласувани с компании и експерти, а допълнително подобрение на условията ще има следващата година.

Освен въвеждането на минимална продължителност на етапите при изпълнение на проектите и стесняване на обхвата на разходите за външни услуги друго нововъведение е и това, че компаниите вече няма да трябва да представят междинни отчети. По думите на Грозданова една от най-важните промени е, че вече има обективен критерий за оценка на предложения, получили еднакъв брой точки. В такива случаи те ще се оценяват по иновативност и икономическа перспективност, а ако и тогава са с изравнени точки - по подаване. Увеличава се също минимално изискуемият праг за финансиране на проекти от 60 на 70 точки. Тези над 60 точки обаче ще влизат в резервен списък и може да бъдат финансирани, ако остане ресурс или някой кандидат се откаже, уточни зам.-министърът на икономиката Александър Манолев.

Резултатите досега

От първата сесия на фонда през 2005 г. досега са сключени 470 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за 83.5 млн. лв. Реално изплатените субсидии обаче са 47.7 млн. лв. - първо, защото по осмата сесия все още няма преведени пари, и второ, защото част от проектите не са били изпълнени и финансирани. Данните показват, че до петата сесия включително близо половината от договаряните средства не са били изплащани и едва при шестата и седмата сесия преведените суми са се доближили до договорените.

Предишната и сегашната сесии обаче са и най-малки като размер на финансирането - едва 5 млн. лв. За сравнение - през 2007 г. сумата беше 17 млн. лв. Най-вероятната причина за намалението са проблемите около конкурсите. Според един от външните експерти ИАНМСП е предложила бюджет от 20 млн. лв. за деветата сесия, но финансовото министерство е одобрило само четвърт от сумата. "Нашето желание е да успеем чрез тази сесия да докажем, че можем да администрираме и реализираме по-висок бюджет", каза Козарева.