Лятно намазване на ските

Зад шумно обявената проверка на концесията в Банско и ръководената от Цеко Минев спортна федерация стоят неясни цели

Според премиера Борисов Цеко Минев е собственик на Юлен
Според премиера Борисов Цеко Минев е собственик на Юлен
Според премиера Борисов Цеко Минев е собственик на Юлен    ©  Надежда Чипева
Според премиера Борисов Цеко Минев е собственик на Юлен    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато от прокуратурата кажат, че някое разследване се води лично от прокурор, това означава, че работата е дебела. Именно плод на "лична проверка" се оказа и работата й по сигнала на "Зелените" за концесията на ски зоната над Банско и финансирането на българската федерация по ски.

Във вторник сутринта държавното обвинение съобщи, че главният прокурор е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, с което му предлага "да предприеме незабавни действия" и да приведе концесионния договор между държавата и "Юлен" в съответствие със закона и отговарящ на реално използваната от концесионера площ в националния парк, която е близо два пъти по-голяма от тази, за която фирмата плаща.

Същия ден последва и пресконференция. По наложения modus operandi прокуратурата дава брифинг, когато темата трябва да се покрие от телевизиите - със звук и картина. В смисъл - темата е важна. А водещият мотив е - за самата прокуратура.

Лично Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор Сотир Цацаров и отговорник за разследванията за корупция, с назидателен тон укори бездействието на държавата, която е допуснала толкова години "Юлен" да използва близо два пъти повече площ от позволеното в защитената територия, а след това съобщи, че според събраните данни финансирането на Българската федерация по ски от Министерството на младежта и спорта е ставало в нарушение на закона. Освен това е започнала ревизия на прокуратурата в Благоевград, която през последните десет години 18 пъти е отказала да разследва действията на "Юлен".

Доколкото установената от държавното обвинение фактология за нарушенията е известна от години и детайлите от нея многократно са поставяни на вниманието на прокуратурата, случващото се изглежда по-скоро като сигнал към председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев, който е съакционер в Първа инвестиционна банка, а през зимата беше посочен от премиера Бойко Борисов като собственик на "Юлен".

Не престъпление, а грешка

От пространното писмо-предложение на Сотир Цацаров до правителството става ясно, че проверката е започнала в края на този февруари по сигнал на "Зелените". В рамките й прокурор от ВКП е събрал информация за концесионния договор, реално използваната площ, процедурите по обсъждане за промяна на договора. Изискани са били документи от Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите, РИОСВ - Благоевград, и Върховния административен съд.

Проверката е установила, че "Юлен" експлоатира площ, която надвишава с 65,789 ха предоставените ѝ 99,55 хектара. Този факт е установен от държавата още през 2010 г. и многократно е посочван от експерти и природозащитници, които заради позицията си именно през изминалите години бяха единственият обект на прокурорски проверки и на компроматни атаки от медиите, подкрепящи "Юлен".

Обект на друго разследване е финансирането на Българската федерация по ски от Министерството на младежта и спорта. То се води от Софийската градска прокуратура, тъй като са констатирани данни за длъжностни престъпления и безстопанственост при предоставянето на 40 млн. лв. от държавата на ръководената от Минев асоциация.

От отговорите на журналистическите въпроси на брифинга стана ясно, че Румяна Арнаудова или не иска, или не може да каже повече от написаното в прессъобщението.

Жанрът "главен прокурор препоръчва незабавно на премиера да промени концесионен договор" е абсурден от конституционна гледна точка. Самата Арнаудова се оплете в опитите да обясни как хем в продължение на години държавата не си е защитавала правата и интереса, като съзнателно е оставила "Юлен" безвъзмездно да експлоатира превишена и защитена територия, хем това не е престъпление.

Говорителката на Цацаров категорично заяви, че прокуратурата няма да проверява дали при финансирането на "Юлен" от Първа инвестиционна банка са били нарушени ограниченията за кредитиране на свързани лица.

На въпрос дали е установен крайният собственик на фирмата концесионер тя посочи, че поръчки за правна помощ до Кипър и Британските Вирджински острови ще се изпратят само ако бъде образувано досъдебно производство.

Между редовете

Аморфните послания на прокуратурата бяха последвани от приветствия от "Юлен" и Министерството на младежта и спорта (за чиито служители се твърди, че са извършили престъпления) за действията й. Във федерацията по ски проверката дори била тълкувана като "изпиране" на председателя й, а също и като повод да бъдат форсирани исканията на "Юлен" за развитието на ски зоната в Банско.

Такъв прочит заслужава внимание - въпреки потвърдените официално от държавното обвинение проблеми с концесията и финансирането на федерацията, няма ясно послание, че от някого ще бъде търсена отговорност.

Различни източници - в банковия сектор и правоохранителните органи, коментираха пред "Капитал", че шумът около "Юлен" по всяка вероятност е сигнал към Цеко Минев от тези, които имат най-голямо влияние върху държавното обвинение - Делян Пеевски и премиерът Бойко Борисов.

Защо сега

Макар и обявено като мащабна и всестранна, започналата преди четири месеца проверка по "Юлен" не е толкова сложна, доколкото е свързана предимно със събиране на съществуващи документи. Предложението на Цацаров до Борисов е мотивирано с общоизвестни факти и заключения на други институции. От прессъобщение на спортното министерство по темата стана ясно, че материалите от проверката са били изпратени на прокуратурата още в края на март. Тоест, бил е изчакван подходящият момент, а какви са причините да бъде извадена точно по този начин засега не е ясно.

Възможно е евентуалният натиск да е свързан с факта, че от известно време акционерите в ПИБ търсят купувач на банката. Може причината да е свързана и с искане за финансиране на конкретен проект. През седмицата за продан бяха обявени два имота - зала "Универсиада" и ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе". Освен че двете сгради се продават заради дългове в КТБ, другото общо между тях е, че в близкото минало са били под контрола на Делян Пеевски и Ирена Кръстева. След като през 2014 г. Пеевски и Цветан Василев разтрогнаха отношенията си, а малко след това КТБ фалира, контролираните от депутата от ДПС фирми започнаха да използват други банки за финансиране на дейността си. Една от тях беше именно Първа инвестиционна банка.

Едно е сигурно - така както е формулирана, проверката позволява на прокуратурата бързо да свие платната и след някой друг месец да се направи, че такива проблеми не са съществували. Както беше до тази седмица.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • + 7

    "Едно е сигурно - така както е формулирана, проверката позволява на прокуратурата бързо да свие платната и след някой друг месец да се направи, че такива проблеми не са съществували. Както беше до тази седмица."

    Или по-скоро по стар прокуроски обичай да си се изчакат колкото години трябва и да мине в давност.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 2

    Изключително полезна проверка за Българското общество. По уникален за света начин обстоятелствата и корупционните интереси на политиците ни ще се съчетаят по такъв начин, че в крайна сметка България да спечели.

    Натискът над Цеко е превантивна атака срещу евентуална съпротива срещу приемането ни в Европейския банков надзор, което ни спира достъпа до Еврозоната, което ограничава Еврофондовете за ГЕРБ-аджийските любимци.

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    "Може причината да е свързана и с искане за финансиране на конкретен проект"

    В понеделнишкото интервю в тубата Цветан Василев твърди, че са му закрили банката след отказа му да издаде банковите гаранции за строителството на Южен поток.

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-P
    kdo52372883
    • + 4

    ЦЕКО, ГОРИШ!!! Отлична статия по темата, както винаги. Проверката във ВКП обаче продължава, та тепърва има там да излизат интересни нещица. Друг е въпросът, дали Главният Сотир ще им позволи да излязат на светло, или ще седне върху най-интересните папки с целия обем на внушителното си туловище. Да се надяваме, че не.

    Иначе привидното спокойствие, което е момента демонстрират Юлен и ПИБ, може да заблуди само баламите. В момента там цари пълна истерия, чудят се в коя посока да се завъртят и на кого да си платят, чудят се дали ще има обвинения срещу тях - и колко скоро. Както се казва, всяко херцогство е до време - докато на Краля-Слънце не му омръзне от херцога. Е, явно това време за Цеко вече идва. Да се готвят скоро и другите гнили ябълки... особено като ни подпука и единният банков надзор догодина (примерно).

    Нередност?
Нов коментар