🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Министерство, синдикати и фондове се разбраха как ще се плаща втора пенсия

Предложените от тях промени в Кодекса за социално осигуряване трябва да бъдат одобрени и от парламента

През пролетта ведомството на Бисер Петков представи концепция за "фазата на изплащане", на която е базиран и окончателният вариант
През пролетта ведомството на Бисер Петков представи концепция за "фазата на изплащане", на която е базиран и окончателният вариант
През пролетта ведомството на Бисер Петков представи концепция за "фазата на изплащане", на която е базиран и окончателният вариант    ©  Цветелина Белутова
През пролетта ведомството на Бисер Петков представи концепция за "фазата на изплащане", на която е базиран и окончателният вариант    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Социалното министерство, синдикатите и пенсионните компании си стиснаха ръцете около дълго отлаганото уреждане на начините, по които ще се получава пенсия от допълнителното задължително осигуряване. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след среща на работната група, движеща промените.

Правилата стъпват на изработената от неговото ведомство концепция, която беше представена за обществено обсъждане през пролетта. Според финалния вариант пенсионерите ще получават задължително пожизнена пенсия, ако по партидите им има натрупани достатъчно средства, а в противен случай ще могат да получат сумата разсрочено или еднократно.

Малко преди първите пенсионери

Изготвянето на т.нар. фаза на изплащането беше необходимо, тъй като вече наближава моментът, когато се очаква универсалните пенсионни фондове да започнат не само да събират вноски, но и да плащат пенсии. По закон в тях се осигуряват всички родени след 1959 г. и при заложения темп на покачване на пенсионната възраст тя ще бъде достигната от най-възрастните клиенти жени през есента на 2021 г. За мъжете това ще започне да се случва през 2024 г.

Договореното между експертите на министерството, синдикатите и частните пенсионни компании минава през промени в Кодекса за социално осигуряване. По думите на Петков те ще бъдат оформени в 33 параграфа към нормативния акт, които трябва да бъдат одобрени от депутатите в парламента.

Много детайли и малко възможности за избор

Според представените планове за осигурените остава малко възможност за избор как да се изплаща пенсията им, като почти всичко ще се решава автоматично спрямо натрупаните средства в личните им партиди. Ако те са достатъчно при навършването на пенсионна възраст, то автоматично се преминава към пожизнена пенсия в допълнение към тази от НОИ. Тук има възможност да се избере дали тя да е да бъде с права на наследници или без такива права. Може да се договори и разсрочено изплащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст.

Ключов момент тук е въвеждането на своеобразен гарантиран минимум за пенсиите. Предвижда се, че размерът им не може да бъде по-малък от този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите осигурителни вноски за съответното осигурено лице. Това грубо значи, че дори и пенсионната компания да е отчела отрицателна доходност заради лоши инвестиции или пък заради настъпване на дълбока рецесия, то осигурените ще получат поне каквото са внасяли през годините. За целта самите пенсионни компании трябва да поддържат резерв за гарантиране на пожизнените пенсии, който ще се попълва и от средствата по партидите на хора без наследници.

Когато средствата по индивидуалната партида на осигурения са недостатъчни за отпускането на допълнителна пожизнена пенсия, той може да ги получи разсрочено за фиксиран период от време. Месечният размер на разсроченото плащане може да бъде в границите между 20 и 100% от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, изчислен по КСО. За да се мине към тази опция, по партидата трябва да има поне три пъти повече от същата тази сума на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Ако средствата са още по-малко (това важи най-вече за хора, осигурявали се само в кратки периоди - например живели в чужбина, инвалиди и др.), то те се изплащат еднократно или разсрочено за срок не по-дълъг от една година.