Докторът, който не си мълчи

Новият управител на здравната каса Дечо Дечев иска да направи малка революция

В Националната здравноосигурителна каса влиза управител, който винаги е имал ярко мнение по всички теми в сектора
В Националната здравноосигурителна каса влиза управител, който винаги е имал ярко мнение по всички теми в сектора
В Националната здравноосигурителна каса влиза управител, който винаги е имал ярко мнение по всички теми в сектора    ©  Велко Ангелов
В Националната здравноосигурителна каса влиза управител, който винаги е имал ярко мнение по всички теми в сектора    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доктор Дечо Дечев не е мълчалив. Дечев, който беше избран на 20 юли за нов управител на здравната каса, е експерт, който не би допуснал лесно да му стоварят хаоса на здравния сектор и да очакват той да го приеме.

Преди време, когато министър беше Петър Москов, Дечев пострада публично заради отстояването на позиция. От директорите на държавни болници единствено той заяви, че предложените от Москов промени не са в полза на пациентите, и беше уволнен без явна причина - за назидание. Това предизвика буря в управляваната от него болница и медицинският екип протестира един месец пред здравното министерство и парламента с искане за връщането му.

По ирония на съдбата сега Дечев заема поста на проф. Камен Плочев, който си позволи публично да влезе в спор с друг министър - Кирил Ананиев, за дълговете на НЗОК към чуждите каси. Новият директор казва, че е наясно, че за голяма част от промените ще има нужда от политическа подкрепа и законодателни промени, но пък никога не се е страхувал да си тръгне, ако идеите му не срещнат разбиране. (Интервю с него четете тук.)

Нови идеи

Дечев, който преди години беше зам.-директор на касата по лекарствената политика, признава публичната тайна, че здравните вноски не са достатъчни, за да покрият пълната необходимост от здравни услуги. Но смята, че и в момента има възможност парите на здравната каса да се управляват по-добре, а контролът да бъде по-добър. "Начинът, по който е структурирано управлението на НЗОК, в никакъв случай не корелира с начина, по който се управлява един частен здравен фонд. Типът организация, който е създаден, не стимулира да се води политика на прецизиране на разходите. НЗОК по закон няма право на печалба, дават й един бюджет и няма стимул да спести пари. Системата трябва да бъде променена така, че да привлечем качествени хора, които да вършат работа, и вместо да назначим 10, да вземем пет души, които да свършат работа, но с два пъти по-висока заплата", смята той.

Предложенията му представляват упражнение, което ще се посрещне на нож в няколко сфери - то включва детайлни мерки, които ще бъдат разписани до три месеца, за това как да се промени контролът на касата върху изпълнителите на медицински услуги, коренна промяна в лекарствената политика и начина на заплащане на медицинските изделия и промени в лечението в чужбина. Това може да го скара и с фармацевтичния сектор, и с болниците - и в двете между другото Дечев е работил. В сферата на лекарствата (виж интервюто) той предлага пациентите да получават напълно платена терапия, независимо с какво заболяване са. Дечев е на мнение, че трябва да бъде остойностен правилно лекарският труд, като освен това болниците бъдат акредитирани за качество на медицинската услуга.

Плочев си отиде заради това, че оповести публично задълженията на касата към европейските здравни каси. Сега Дечев отбелязва, че този въпрос вече е решен – има погасителни планове, които се спазват. Той обаче смята, че голяма част от лечението на пациентите може да се извършва в България, и предлага промени в нормативната уредба, които да позволяват да се канят чужди специалисти, които да оперират в България.

Дечо Дечев всъщност може да има самочувствието да говори по тези теми. Той вече е демонстрирал как се управлява държавна болница - "Св. Иван Рилски", за да може едновременно да бъде печеливша, а работещите вътре лекари и пациентите да са доволни. Той съкрати ненужната администрация и направи заплатите на лекарите подобни на тези в частна клиника, успя да спечели множество европейски проекти, да обнови клиниката и да я обзаведе със съвременна апаратура. Сега ще има възможност да докаже, че може да направи същото и с касата.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 3

    Ами, успех!

    Нередност?
  • 2
    gegei avatar :-|
    gegei
    • + 4

    Ще им осигури 3 месеца спокойствие, ще изработи кадърен план, ще прецака някой бизнес партньор на управляващите и ще си тръгне заедно с плановете си. Като Христо Иванов.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 7

    Много уважавам д-р Дечев. Дълбоко вярвам, че той е единственият, който има гръбнак да опита да се пребори с тинята в здравеопазването. Уви - не съм оптимист, че и Херкулес да дойде, ще успее този път да изчисти тези българските здравни Авгиеви обори.

    В здравеопазването се наливат колосални пари. Но те не се усещат от хората, защото просто не стигат до тях, а "попиват" по пътя.
    Щом фармакомпаниите официално признават, че за 2017 г. са стимулирали лекари с 28 000 000 лв какво повече искате?
    Защо едно и също контрастно вещество за ЯМР в една държавна болница се заплаща 70 лв, в друга 125, а в трета 250 лв? Същото е и при ставите, и при сърдечните клапи, и при "пироните" в ортопедията. Защо десетилетия не се прави единен ценоразпис на плащаните от НЗОК медицинските изделия и препарати? Повече от ясно е защо.

    Как се става милионер начело на държавна болница?

    Страх ме е, че д-р Дечев след някое време ще бъде напъден така елементарно и унизително, както изгониха д-р Николай Петров от министерството.
    Защото ще се опита да пречи на здравно-партийната мафия.

    Няма спасение. Палете си по-дебели свещи и изключително съсредоточено се молете да сте здрави.

    Нередност?
  • 4
    specifier avatar :-|
    Александър Тацов
    • + 1

    А ЗАЩО НЕ ЧУВАМЕ НИЩО ПО ГЛАВНИЯ ВЪПРОС

    - въпросът за източваните от касата годишно "няколкостотин милиона лв". КОЙ ги източва, как ги източва и ЗАЩО, като ги хванат (1/100 000) ги пускат и НЯМА осъдени. Навремето Петър Москов въведе многострадалния "пръстов код" (нема НИЩО общо с "пръстов отпечатък", както обявиха Крадците), срещу когото се надигна на война целото Крадливо войнство, вкл. и обокновените форумни тъпаци с промити мозъчета. Интересно, как не го утрепаха Москов, та той съсипа бизнеси за милиони...Защото докато го имаше това просто устройство (60 лв), "мъртвите души" не можеха да бъдат вкарани в Системата и да бъдат разходени по скъпите Пътеки (месечната стойност на една пътека по химиотерапия, например, може да достигне 30 000 лв!!!)...
    Та този Нов шеф дали не прави класически маньовър за отвличане на вниманието и за забълбукване на публиката?
    Между другото, Бг е една от МАЛКОТО страни в света, където здравните заведения се управляват от лекари. Навсякъде начело стоят мениджъри, които имат специфична медицинска специализация...и затова корупцията там е НИСКА.

    Нередност?
Нов коментар