🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийната борса спря заради хипервисоки цени на тока

Това е безпрецедентен случай и идва след сигнали за манипулации през последните седмици. Основният продавач е държавната НЕК

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е обновена в 17:15 часа

Българска независима енергийна борса (БНЕБ) безпрецедентно прекрати работата заради гигантски скок в предлаганите цени. В последствие се оказа, че причина за това е техническа грешка на един от борсовите участници. Но е интересно, че проблемът идва след като от седмици търговци на ток и големите фирми консуматори твърдят, че пазарът се манипулира, а регулаторът започна проверка по темата. В момента количества на борсата предлага основно държавната НЕК.

Какво се случи

Търговията беше спряна на пазарния сегмент "В рамките на деня", след като цените на пазар "Ден напред" с дата на доставка 11 октомври стигнаха рекордни нива. За базов товар цената е почти 596 лв. за МВтч, докато за последните шест дни тарифите са между 66 и 102 лв. за МВтч.

"Дейността ще бъде възстановена, когато цените на пазар "Ден напред" бъдат потвърдени или докато не бъде взето друго решение", се казва в съобщение на борсата.

По-късно от БНЕБ информираха, че нереалистичните резултати на пазар "Ден напред" са в следствие на техническа грешка в оферта на борсовия участник GEN-I, d.o.o. В официално съобщение словенското дружество обяснява, че поради погрешно поставена запетая в офертата се е получила грешка с разминаване 100 пъти.

Борсовият оператор обяви още, че въпросната оферта създава извънреден риск, възпрепятства успешното протичане на процеса по изчисляване на клиринговата цена и причинява невъзможност за разпределение на търгуваните обеми в пазарната зона на България. Поради това БНЕБ стартира процедура по повторно изчисление на резултатите от тръжната сесия. "В случай, че призчисляването бъде неуспешно, тръжната сесия ще бъде анулирана", казва още от борсата.

Всичко това се случва седмица след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна проверка за манипулации на борсовите сделките с ток. Формална причината за разследването е сигнал от Асоциацията на индустриалния капитал за това, че от средата на септември се наблюдава повишаване на цена на електроенергията средно с близо 50%. Постигнатите сега ценови равнища вече са 9-10 пъти над стойностите от началото на септември.

Съмненията в бранша

За нередностите на борсовия пазарен сегмент "Ден напред" преди десетина дни алармираха от Асоциация "Свободен енергиен пазар" (АСЕП). Според търговците на ток публичната информация от уеб страницата на борсата недвусмислено показва, че кривата на предлагане става изключително стръмна след осигуряване на минимално количество електроенергия, което дава индикации за неконкурентно използване на концентрираната пазарната мощ на определени търговски участници. В случая се има предвид държавните производители ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй", както и НЕК, която в момента продава на борсата всичкия ток от ВЕИ централите. "Така например минимално увеличение на търгуваното количество с 50 МВт (под 10% от общото количество) може да рефлектира върху борсовата цена с увеличение над 50 евро, като подобни примери за волатилността са множество и водят до всякаква липса на прогнозируемост на търговските участници", казват още от асоциацията.

Друго, на което търговците на ток обръщат внимание, е, че при високата цена на сегмент "Ден напред" пазарът "В рамките на деня" остава сякаш изолиран от пазарните фактори, определящи по-високи цени на електроенергията на едро. "При категорични пазарни индикации относно цената, която купувачите са готови да заплатят, оферти за продажба драстично под нея остават съмнения за предварителни двустранни договорености и пазарни манипулации спрямо борсовите пазари", пише в позицията на АСЕП.

Други зависимости

Данните на БНЕБ показват, че от 15 септември в сегмента "Ден напред" има рязка тенденция към повишаване на цените. Ако за първите две седмици на миналия месец средната цена е била 75.3 лв. за мегаватчас, то през втората половина на септември средната цена вече е над 109 лв./МВтч. За първите 10 дни на октомври пък средната цена е 103 лв., като тази седмица имаше съществено понижение - средно до около 85 лв. за МВтч.

Участници на пазара коментираха пред "Капитал", че освен ограниченото предлагане конкретна причина за днешното повишаване на цената на електроенергията няма. На румънската енергийна борса например такива тенденции не се наблюдават, което показва, че причините са изцяло вътрешни. Три от блоковете на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" не работят, като от съобщения, публикувани на сайта на БНЕБ, става ясно, че те не са в ремонт, а стоят в резерв. Това се обяснява с "търговския график", но е странно на фона на огромните загуби, които е натрупала централата - над 116 млн. лв. за полугодието. От друга страна, високата цена на квотите CO2 може да е причина за ТЕЦ-а да е по-рентабилно да не работи. Наред с това и един блок на АЕЦ "Козлодуй" е в планов ремонт, което значително ограничава свободните количество електроенергия на пазара.

Важно е също, че в преходния период от 1 юли 2018 г. до 1 януари 2019 г. всичката електроенергия от ВЕИ с мощност над 4 МВт се продава на борсата от НЕК. Това дава на държавната компания огромна пазарна сила, която би могла да влияе директно на цените, ако ограничи предлагането. Освен това по-високите борсови цени са изгодни за НЕК, тъй като дружеството се разплаща с производителите по предварително фиксирани тарифи и всичко постигнато над тях се преобразува в печалба.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    theteaserboy avatar :-|
    theteaserboy
    • + 2

    целта е да се претопли Студеният резерв, че иде зима и и трябва да се усвояват кинти....

    Нередност?
  • 2
    oyj52578755 avatar :-?
    Илия Ценев
    • + 1

    Интересно, Енергийната борса ще спре ли заради хиперНИСКИ цени на тока, които енергийните търговци, в интерес на ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, биха предложили?

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Да му мислят тия дето си мислят, че има пазар в България.

    Нередност?
Нов коментар