Защо държавата се зарови в бельото на Баневи. Буквално

МВР прекали с разпространяването на снимките от дома на собствениците на АКБ "Форес" и от това може да има правни последствия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Oт около два месеца прокуратурата и МВР сякаш се завърнаха към практиките от ранните години на първия кабинет на Бойко Борисов.

Тогава полицията произвеждаше акции с цветни имена, подкрепени от добре режисирани клипове, на които "абсолютни престъпници" бяха просвани по очи, а зрителите на МВР pictures можеха да видят в детайли домовете на задържаните.

Повечето подобни операции завършиха с оправдателни присъди и серия от осъдителни решения срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Тази практика беше изоставена. Или поне до началото на септември.

Акциите срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви, зам.-председателя на бургаския общински съвет Бенчо Бенчев и Митьо Очите и алкохолния бос Миню Стайков обаче бяха съпроводени от напоителен видео- и снимков материал от домовете на разследваните, като акцентът беше върху т.нар. лукс - жилищата и автомобилите им.

В петък прокуратурата съобщи, че семейство Баневи са разследвани за източването на приватизираното от тях (през 1998 г.) предприятие "Полимери". Двамата бяха са задържани на летището в Ница по издадена от българската прокуратура европейска заповед за арест.

В събота полицията разпространи снимки от дома на Баневи. Акцентите очевидно бяха поставени върху два автомобила, интериора, дрехите, обувките и бижутата на семейството. Снимки имаше и на патрони и стара пушка.

"Капитал" се консултира с юристи, специализирали в областта на защитата на човешките права. Всички те са категорични, че подобна публичност е неоправдана и нарушава правата на Баневи.

Какво точно иска да кажат прокуратурата и МВР?

"За да е оправдана подобна публичност, трябва да има съвпадение между целта на публикацията и това какво е публикувано, т.е. информацията за интериора и т.н. трябва да попада пряко в разследването", коментира адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация".

Неговият колега Михаил Екимджиев, който има дългогодишна практика пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, определи казуса като "абсолютно ненужно и противоправно навлизане в дома и личния живот, защото няма нищо общо с престъпленията, в които са обвинени".

В нито едно от изказванията на зам. главния прокурор Иван Гешев и директора на столичната полиция Ивайло Иванов не стана ясно каква е връзката между публикуваните снимки и разследването.

Очевидно целта е да се онагледи изказване на премиера Борисов от миналото лято по повод "Полимери": "Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедеси-Майбах" и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме."

"Преждевременна публичност със сигурност не е в полза на един справедлив процес. Публичността, която надхвърля разумните граници, може да накърни презумпцията за невиновност", коментира адвокат Александър Кашъмов.

Къде е балансът

От пресцентъра на МВР, който разпрати до медиите снимките от дома на Баневи, отказаха коментар как е взето решението за това.

В същото време стилът и начинът на живот на Николай и Евгения Баневи са известни отдавна. Самите те са парадирали с него. "Полимери" е приватизирано през 1998 г., а производството по несъстоятелност е от 2013 г. При това положение позата на държавата, че едва ли не сега открива какво се случва, изглежда повече от нелепо.

Миналото лято премиерът Борисов заяви, че след разговор с главния прокурор Сотир Цацаров е разбрал, че разследването за "Полимери" е било напреднало. Думи, които бяха опровергани от зам. главния прокурор Иван Гешев през уикенда, който заяви, че информацията, на базата на която е образувано разследването е пристигнала от МВР преди два месеца (редактирано в 18:14, 29 октомври 2018 г.). Действително имало и други разследвания - във Варна и София, но те били спрени.

"Имаме лош опит. Виждали сме го това. Ранният ГЕРБ, които завършиха с оправдателни присъди и осъдителни решения в ЕСПЧ. Явно нямаме институционална памет и практиката да се трупа краткосрочен рейтинг продължава", коментира адвокат Екимджиев, който няма съмнение, че тази прекомерна публичност може да доведе до осъдително решение в Страсбург.

Хипотетично действията на българските власти може дори да блокират и предаването им от френската полиция, доколкото може да постави под съмнение дали те ще получат справедлив процес.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Slick avatar :-@
    Slick
    • + 22

    Какво значи пресцентъра отказа да коментира? Това са служители-хрантутници, които ядат сирене с наши пари. Ако не желаят да си вършат работата, нека напуснат, Мимас търсят дюнерджии.

    Отделно от това - Борисов, 10 години си на власт. Къде дрема до сега? Страхуваш ли ги Баневи или имаш дейност да имитираш пред Европа?
    Толкова сте прости, че и за кукловоди не ставате.

    Нередност?
  • 3
    indiana avatar :-|
    Индиана
    • + 7

    "Миналото лято премиерът Борисов заяви, че след разговор с главния прокурор Сотир Цацаров е разбрал, че разследването за "Полимери" е било напреднало. Думи, които бяха опровергани от зам. главния прокурор Иван Гешев през уикенда,.."

    Бацата да лъже... това е просто невъзможно.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 31

    Браво!

    Това с "битката с олигарсите" е оперетна кампания за поизчистване на изключително окаляния имидж на правителството и лично на премиера. Прави се опит рухващият глинен колос да се подпира с прокурорско-медийни клечки.

    Фактът, че кампанията е доста първосигнална като замисъл, обяснява и бъркането по кошчетата до златните цукала на "богатите" и показването на необогаташки кич. Шумното телевизионно прожектиране е предназначено за онези 3/4 от населението, които по статистика са бедни, за да им покаже, че правителството на г-н Борисов 3.0 се бори с богатите...А, че правителството бъка от хора, които, ако "оная комисия" ги попита, въобще няма да могат да вържат разходите към приходите си, е много друга тема.

    И нищо не подсказва, че всъщност за 11-те си години във властта именно ГЕРБ и "Лидера" направиха така, че много от тези 3/4 българи да бъдат бедни. Защото ги окрадоха! Всъщност окрадоха всички ни! За десетилетия напред!

    Затова първо погледнете кои са кампанийните олигарси - все особи без политически чадър:
    1. Корейкото на прехода алкохолният бос Миньо Стайков, който, казват, години наред е вкарвал композиции цистерни с контрабанден украински спирт, към който като се прибави вода и аромати се получав всенародната "Карнобанска гроздова";
    2. Хотелиерските босове Ветко и Маринела Арабаджиев, които държавата две години не можа да възпре да унищожат Японския хотел, надстроявайки една от сградите, дело на световноизвестния японски архитект Курокава;
    3. Фарфаронът на приватизацията Николай Банев и поредната му съпруга, който загроби придобитите от АКБ Форес активи още преди 20 г. и държавата покорно плаща безобразията му оттогава.

    Защо не са на вниманието на прокуратурата:
    1. Делян Пеевски, който чрез подставени лица владее почти всичко в държавата?
    2. Александър Томов и онзи Захариев, които издоиха Кремиковци и ЦСКА ?
    3. Георги Гергов, който от директор на огромния свинекомплекс в Маноле (отдавно и спомен не е останал от него) стана собственик на Стария Пловдив, на Пловдивския панаир, на златната "дупка" вав Варна, на курорта Слънчев ден, на ЦУМ, на х. Санкт Петербург;
    4. "Котараците" около Първанов?
    5. Валентин Златев, който освен Нефтохим-а, владее Правец и купища фирми, които рамо до рамо с Пеевски крадат от милионите на гигантски обществени поръчки?
    6. Манол Велев и Весела Лечева, които разрушиха и продадоха за скрап десетки предприятия, овладени при приватизацията?
    7. Ами Ахмет Доган, който с 3500 лв купи 7/8 от ТЕЦ Варна и държавата му подари 24 млн. лв за поддържане на студен резерв, който отне от държавната ТЕЦ Марица-Изток?
    8. За Маджо, Пашата и пр. ъндърграунд не смея да питам.

    Ами защото тези са от добрите олигарси около Борисов.
    Видимо олигарсите се делат на безпомощни и защитени. С боя по безпомощните се подсещат зависимите да станат по-щедри към партията, защото догодина идват избори...

    Пък и като някой осъди България в ЕСПЧ в Страсбург, не плаща нито Цецо, нито Сотир за беззаконията си, а бюджетът..

    Моля, хора, направете така, че Герб и Борисов завинаги да останат в миналото. В миналото свършено!
    И да хвърлим камък отгоре, за да не изпълзи злото!

    Нередност?
  • 5
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • + 10

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Много точно, докторе! Схемата е елементарна. Пък и се налага оня Гешев, който да смени Цацата. От шумотевицата правни последствия няма да има. Ако не се броят осъдителните присъди в Страсбург, де..

    Нередност?
  • 6
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 9

    Баце и сие в духа на миналото си, превърнаха държавата и нейните силови органи в средство за рекетиране Ще кажете, че е пресилено? Какво стана с Гриша Ганчев и неговата контрабанда на захар? Арестуваха дори сина му, за да са сигурни, че ще донесе парите. Всичко утихна. Без присъда, без оправдание. Същото е и сега. Нарочените просто трябва да снесат едни пари и докато не го направят ще бъдат влачени по съдилища, арести, вестници и телевизии. Работата е: "парите или живота".

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#7] от "jvr26585378":

    Не знам какъв смисъл влагате в:
    [quote#7:"jvr26585378"]българи, "ще избачкат" оставката на оня идиот В.Симеонов, а не ДПС.[/quote]

    И тъй като не ви познавам, нямам представа доколко уважавате себе си и доколко сте способен да отстоявате позиции. Но съдейки по това вметване - нито уважавате себи си, нито можете да отстоявате позици.

    ДПС е официалният опозиционнен памперс на Борисов. Техен депутат е недосегаемият Пеевски. Почетният им председател преди месец купуи ТЕЦ за по-малко от две средни за страната заплати!

    ДПС са от десетилетия във властта - в съдебната, в местната, в четвъртата. Това, че нямат министър не ги е лишило от власт. Да, при вотове ДПС гласуват винаги против правителството, когато са сигурни, че от това нищо няма да последва. В сходно положение е и официалната опозиция БСП.

    Що се отнася до майките, които протестират срещу цинизма на властта, и заради искрена солидарност с които и аз отидох да протестирам - за пръв път в живота си физически - да ви попитам: вие разбрахте ли защо го правят?
    Нищо не сте разбрал, щом мотаете някакви нарекли се патриоти срещу някакво ДПС. Под лозунгите те са сиамски близнаци в преразпределението на националното богатство.

    Протестът на майките за мен е оптимистичното доказателство, че все още са останали хора с чувство за достойнство, за които честта стои по-високо от хляба, олиото и тоалетната хартия.

    "Оня идиот" първо трябваше да се тръгне сам, ако не - трябваше да го изгони другият със същата диагноза.
    И тъй като сме се оставили за времето, когато израства и се възпитава цяло едно поколение да ни управляват хора с тежки психиатрични диагнози, майките на площада са нашите Богородици.

    Зарежете телевизора и ракийката, вземете една икона на Божията майка и отидете сред другите, които искаме нормалност!

    Май това е последният шанс да го постигнем!


    Нередност?
  • 9
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#8] от "D-r D":

    Ако с една гола демагогия можеше да се управлява, БьеСьеПьету цена нямаше да имате.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 15

    До коментар [#9] от "smotlixx":

    Заради такова елементарно партизанско делене сме на това дередже.

    Не схващате ли, че няма никакво значение как се казва партийката?Важни са политиките, които отстоява.
    БСП е близнак на ГЕРБ. Поне в този й вид.

    Дали разбрахте нещо?

    Нередност?
Нов коментар