Бюджет 2019 мина на второ четене в комисия почти без дебат

Максималният осигурителен праг от догодина става 3000 лв., БСП ще сезира Конституционния съд заради здравните промени

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова подканваше депутатите да са конструктивни в изказванията си, а дългите изявления да оставят за зала "където ще има камери".
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова подканваше депутатите да са конструктивни в изказванията си, а дългите изявления да оставят за зала "където ще има камери".
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова подканваше депутатите да са конструктивни в изказванията си, а дългите изявления да оставят за зала "където ще има камери".    ©  Анелия Николова
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова подканваше депутатите да са конструктивни в изказванията си, а дългите изявления да оставят за зала "където ще има камери".    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бюджетите на здравната каса, на държавното обществено осигуряване и на държавата за следващата година бяха одобрени на второ четене от Комисията по бюджет и финанси в парламента с вял дебат, почти без опозиция и за три часа и половина. Най-голям отпор срещнаха промените в здравните закони, които са разписани в преходните разпоредби на бюджета на НЗОК. Те бяха приети с измененията, които обеща председателят на здравната комсия Даниела Дариткова и които смекчават първоначалния вариант на вносителя. От БСП определиха решенията като незаконни и се заканиха да сезират Конституционния съд.

Друг спорен текст - този за увеличението на максималния осигурителен доход с 400 лв. до 3000 лв., също беше приет. Една от малкото промени в закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, която мина между двете четения, е промяната на осигурителния доход за земеделци и тютюнопроизводители. В първоначалния вариант на проекта той беше заложен на 560 лв. (колкото ще е минималната заплата от януари 2019 г.) при 350 лв. в момента. По предложение на ГЕРБ и ДПС обаче увеличението стана значително по-малко и от догодина този праг ще е 400 лв.

Така трите проектозакона се придвижват към второ четене в зала. По план те трябва да се гласуват още през следващата седмица, а дебатите вероятно ще са доста по-напоителни.

Здравната "реформа" взлиза в пленарна зала

Проектозаконът за бюджета на здравната каса се оказа най-проблемната точка от дневния ред на комисията. И то не заради сумите, които са заложени в документа, а заради редица промени в здравните закони, разписани в преходните и заключителните разпоредби. Те бяха големият проблем и на първо четене, а вероятно ще се окажат препъникамък и в зала.

Сред предложенията са създаването на мегакомисия за медицински надзор, която ще има като задача инициатива с голям корупционен потенциал – прелицензирането на болници. Остава и текстът, според който Националният съвет по цените на лекарствата ще изготвя фармако-терапевтични ръководства за изписване на медикаменти, които няма да бъдат консултирани с лекарите. Въвежда се и единен финансов стандарт за всички болници, който ще се изготви за 6 месеца, а за още 6 ще трябва да се приложи във всички медицински заведения.

На практика единственият опонент на предложените промени в здравните закони в бюджетната комисия беше проф. Георги Михайлов от БСП, но в крайна сметка тесктовете бяха одобрени. Резултатът предизвика опозицията да се закани, че ще сезира Конституционния съд в отговор.

Осигуровките и големият бюджет

Бюджетът на държавното обществено осигуряване и държавният бюджет също минаха бързо и с минимални изменения. Едно от тях е приетото предложение от представители на ГЕРБ и БСП да се свие увеличението на минималния осигурителен доход за фермери и тютюнопроизводители. Друго е отпадането на текст, който упълномощава Министерски съвет да прехвърли средства от бюджета на ДОО към социалното ведомство, за помощи за хората с увреждания. Това обаче може да става само през парламента.

Предложението за нов максимален осигурителен праг от 3000 лв. от 2019 г. също влиза в зала, както и новата методика за изравнителната субсидия на общините. Според текстовете по-голяма част от сумата ще бъде насочена към общини с нисък фискален капацитет – такива, които трудно могат сами да събират значителни средства от местни данъци. Така догодина 19 общини, сред които София, Пловдив, Варна, някои курортни и индустриални центрове, няма да получат този вид субсидия.

Бюджетът догодина

Бюджет 2019 залага рекордно високи разходи - увеличението е с над 5.8 млрд. лв. спрямо нивото от тази година, като така общата сума достига 44.5 млрд. лв. Една пета от парите ще отидат за вече обявеното увеличение с 10% на средствата за заплати в бюджетната сфера и на учителските възнаграждения, повече има и за здраве и социални политики. Подобно на предходните няколко години, държавните финанси се планират на дефицит - от 600 млн. лв., или 0.5% от БВП, въпреки че се залага 3.7% ръст на икономиката, а последните 3 години завършват с излишъци.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • - 1
    • + 5

    Трябваше и ние засегнатите от вдигането на максималният осигурителен доход да излезем и да протестираме. Не може постоянно да ни стрижат без да получаваме нищо в замяна. В същото време има привилигировани групи с минимален принос към държавата, които не се пипат. И най-лошото е, че при нашата пасивност издевателствата ще продължат до прогонването ни....

    Нередност?
  • 2
    becko_vn avatar :-|
    becko_vn

    До коментар [#1] от "aly02306991":

    Напълно съм съгласен с теб, но никой няма да подкрепи такъв протест... Първата мисъл на всеки ще бъде: "Е как така мен ще ме осигуряват на реална заплата, докато някакви други ще имат отстъпки." А кой да се сети, че сектори с такива заплати имат висока добавена стойност и внасят сериозни приходи от останалите данъци, дори може и те самите да движат нашата иначе "стабилна" икономика.
    Иначе съм напълно съгласен, че трябва да направим такъв протест.

    Нередност?
  • 3
    cza42575413 avatar :-|
    cza42575413

    До коментар [#1] от "aly02306991":

    Получаваме пенсия. При демографската катастрофа и изместването на българи от не толкова трудолюбиви роми пенсионното осигуряване няма как да функционира. И сега над 10% от бюджета ни отива са субсидиране на пенсии.

    Ние сме класата, която може да си позволи да плаща високи осигуровки. Ако днес си на прага, утре ще си над него. За 100 лева няма какво да страдаме. Все пак отиват за пенсионери, а не за корумпирани държавни поръчки.

    Нередност?
  • 4
    cza42575413 avatar :-|
    cza42575413

    До коментар [#2] от "becko_vn":

    Колега, гледаш го грешно. Това не са данъци. Тези пари отиват за прародителите ни, родителите ни. Директно. След време ще вдигнат и тавана на пенсиите. За 100 лева ли сте? Какво ще променят тези разходи във вашия живот?

    Нередност?
Нов коментар