🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европарламентът настоя България и Румъния да влязат в Шенген с всички граници

Според евродепутатите решението трябва да бъде взето възможно най-скоро

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейският парламент настоява министрите на страните от ЕС да допуснат България и Румъния до Шенгенското пространство без граничен контрол възможно най-бързо. Евродепутатите за пореден път призоваха министрите на държавите в ЕС да вземат бързо и категорично решение за присъединяването на България и Румъния като пълноправни членове на Шенгенското пространство. Незаконодателният доклад беше приет с 514 гласа "за", 107 "против" и 38 "въздържал се", пише dnevnik.bg.

Парламентът даде зелена светлина на България и Румъния за присъединяването им към Шенгенското пространство през юни 2011 г. и оттогава няколко пъти потвърди позицията си. В момента България и Румъния прилагат шенгенските правила, като проверки се извършват на вътрешните граници на двете страни. Окончателното решение трябва да бъде взето чрез единодушно гласуване в Съвета на ЕС – това означава, че всички страни трябва да са съгласни. През 2011 г. шест страни начело с Холандия възразиха срещу приемането на България и Румъния поради слабости в правораздавателните им системи. В момента Холандия продължава да е против, а България получи вербална подкрепа от Германия и Австрия.

Влизане на части не е добре

Евродепутатите подчертават, че подход в две стъпки – първо премахване на проверките по вътрешните морски и въздушни граници, последвано от премахването на проверките на вътрешните сухопътни граници – би довел до редица рискове и би могъл да окаже отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство. Следователно решението трябва да бъде взето под формата на единен правен акт.

Докладчикът Сергей Станишев (БСП/С&Д) подчерта: "С този доклад Европейският парламент заяви, че България и Румъния трябва незабавно да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство, и то с всички граници едновременно – сухопътни, морски и въздушни. Това е качествено нов елемент в позицията на Европарламента. Категорично отхвърляме идеята за поетапно приемане. Подобен прецедент би имал дългосрочни негативни политически и икономически последици, не само за двете страни, но и за целия ЕС. Рискът е премахването на сухопътните граници да се отложи за неопределеното бъдеще при неопределени критерии, което ще означава утвърждаване на двойния стандарт в ЕС, докато хората очакват точно обратното".

Парламентът също така призовава министрите на ЕС да вземат решение за присъединяването на Хърватия към Шенген, веднага щом страната успешно изпълни необходимите критерии.

Негативни ефекти от проверките на вътрешните граници

Отлагането на пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство е довело до негативни последици не само за двете страни, но и за ЕС като цяло, смятат евродепутатите. Според тях запазването на вътрешния граничен контрол или повторното му въвеждане в Шенгенското пространство подкопава доверието на гражданите в европейските институции и интеграцията. Той също има отрицателно икономическо въздействие върху вътрешния пазар на ЕС и износа и вноса от и за България и Румъния.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 7
    kdo52372883 avatar :-P
    kdo52372883
    • - 1
    • + 1

    Ама разбира се, още утре. А Цъфтан първи ще влезе без да го проверяват - нали е вече голем шеф в Европол.

    То нека влязат още 3-4 самолета ливанци и сирийци без проверка, нека падне още 10-20 пъти Великата Борисова Стена край Елхово - и тогава вече наистина ще ни приемат.

    Та*аци на рояци, както казва народът.

    Нередност?
  • 8
    sjkadasdhja avatar :-|
    sjkadasdhja
    • - 1
    • + 1

    Буря в чаша вода. Парламента няма власт. А ЕС достатъчно категорично показа двойния си стандарт като приеха пакета "Мобилност". Европейски съд, веднага!

    Нередност?
  • 9
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • - 1
    • + 1

    Колкото и да звучи гадно, България няма място в Шенген. Границите се охраняват първо с воля, второ с добродетелност и трето с усилия. В България трудно се намира кое да е от тях. Нека не звучи нихилистично, но за сметка на това се намират корупция, тотално беззаконие прераснало в пълен феодализъм и съпътстващото го крепостничество.

    Нередност?
Нов коментар