Таксиметрови шофьори поискаха минимални цени, да карат в бус лентите и повече стоянки

Едва около 30 водачи се събраха на протест пред общината в София

Протестът събра 20-30 души
Протестът събра 20-30 души
Протестът събра 20-30 души    ©  Цветелина Белутова
Протестът събра 20-30 души    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Около 30 таксиметрови водачи от Националния таксиметров синдикат протестираха в сряда пред сградата на Столичната община. Исканията им са Столичният общински съвет да въведе минимални цени за услугата, да им позволят да карат в бус лентите и да се разкрият нови стоянки, тъй като сегашните не достигали. Това е втори поред протест със същите искания на организацията, която по думите на секретарят й Кирил Кирилов има 150 членове, шофьори от София. По данни на общината такситата в града са около 6000.

Изискването за определяне на минимална цена за километър пробег е залегнало в Закона за автомобилните превози, но от 2014 г. досега в София няма въведена такава. Столичната община е определила през 2011 г. само максимална допустима, която е 1.30 лв./км през деня и 1.60 лв./км през нощта. В закона е записано още, че минималната и максималната цена се актуализират веднъж годишно, но това също не се е случило от седем години насам.

При първия протест таксиметровите водачи настояваха за минимална цена от 0.98 лв./км, което би оскъпило услугата с около 30 на сто и би изхвърлило от пазара такситата, които сега возят за 0.60 лв./км. Впоследствие искането стана да се спази законът и да се определи минимална цена, но не е ясно каква.

Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ и зам.-председател на транспортната комисия, обясни тогава, че се мисли върху три варианта: минималната на пазара от 0.60 лв. да се определи за такава по закон; масовата, на която возят големите таксиметрови компании от 0.78 лв., да стане минимална или да се приеме вариантът за увеличение на цените. Решение все още няма, а заседанието на транспортната комисия в сряда беше отменено. Протестиращите обявиха, че общината отказва да води диалог с тях.

На практика всяка таксиметрова компания може още днес да увеличи цената до максимално определената. Тя от своя страна беше въведена като мярка срещу т.нар. копърки, които имитираха разпознаваеми марки и возеха на десетократно завишени цени.

Другите искания

Другите искания на таксиметровите шофьори са общинският съвет да им позволи да возят в бус лентите. Според Зафир Зарков това ще се отрази на пропускливостта и редовността на градския транспорт - все пак става въпрос за 6000 автомобила. Освен това е въпрос на законодателни промени, които не са в правомощията на общината.

По отношение на искането да се разкрият нови стоянки за сметка на намаляване на местата в синя и зелена зона също все още няма решение и ще се дебатира между политическите групи в общинския съвет.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    doristenedi avatar :-P
    doristenedi
    • + 1

    И аз искам бензина да е по 1 лев и да карам по бус лентите.
    Къде мога да протестирам за да ми разрешат? :)

    Нередност?
  • 2
    Slick avatar :-?
    Slick
    • + 3

    А ние искаме Юбер.

    Нередност?
Нов коментар