🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството ще преговаря само за изтребители F-16

Швеция и Италия са отстранени от надпреварата, защото нямали лицензи за ракети от "трети страни"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докладът за новите изтребители трябва да бъде гласуван след две седмици от правителството и после да бъде одобрен от парламента.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще внесе доклад в Министерски съвет, с който предлага страната ни да започне преговори за закупуване на изтребители F-16V от САЩ. Това стана ясно тази вечер по време на официалното представяне на резултатите от работата на политико-военната група по избор на нови бойни самолети. В надпреварата участваха три държави – Италия, Швеция и САЩ, съответно с изтребителите Eurofighter Tranche 1, JAS-39 C/D Gripen и F-16V Block 70/72.

Машините, предлагани от Швеция и Италия обаче са отстранени от надпреварата с доста странни аргументи – според работната група в офертите на двете държави имало непълноти, особено по въпроса с евентуално плащане на допълнителни лицензи на трети страни за оръжие. За подобно нещо намекна пред "Капитал" преди няколко дни Джеймс Робинсън, представител на Lockheed Martin (компанията-производител на F-16) в преговорите. Според него, ако българската страна пожелае да оборудва друг тип самолет с американски ракети, производителя му ще трябва да заплати допълнителни лицензи на САЩ и сделката да мине за одобрение през американския Конгрес. Вероятно именно нещо подобно е поискало българското военно министерство, въпреки че Швеция предлага да оборудва самолетите Gripen с късобойните европейски ракети IRIS-T и далекобойните Meteor.

"В случай, че бъде избран JAS-39 C/D Gripen, за изпълнение на изискванията на RFP относно количеството на въоръжението "въздух-въздух", българската страна трябва да закупи цялото количество ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и ракети "въздух-въздух" за средни дистанции. Не са налице данни дали оставащата сума до 1,5 млрд. лв. ще бъде достатъчна за закупуване на необходимото оборудване за самолета, включително боеприпаси за оръдието, ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и средни дистанции, доставяно от трети страни.", пише в доклада на междуведомствената група, който е некласифициран и е публикуван на страницата на военното министерство.

На базата на това междуведомствената група решава, че не може да се прецени дали офертите на Италия и Швеция действително се вписват в бюджета от 1.8 млрд. лв. с ДДС, ако трябва да осигурят други ракети и предлага да започнат преговори само със САЩ. Според проекта за решение на парламента Народното събрание трябва "да възложи на Министерския съвет на Република България да подготви проект на международен договор и проведе преговори с Правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет от Република България."

Комисията предлага също парламентът "да разреши проектът на международния договор по т.2 да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", одобрен с Решение на Народното събрание, ДВ, бр.51 от 2018 г.". Това вероятно е друг начин да се каже, че сумата за покупка на изтребители може да бъде актуализирана в посока нагоре над досега одобрения бюджет от 1.8 млрд, лв. с ДДС. Според военния министър обаче по време на тези преговори ще може да се постигне намаляване на цената за 8 изтребителя F-16V. По неофициална, но индиректно потвърдена днес информация, предложението на САЩ превишава максимално отпуснатия бюджет от 1.8 млрд. лв.

Въпреки всичко, в доклада на междуведомствената комисия се отбелязва, че при прилагането на експертната методика за оценка, заложена в проектната документация "предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – "Оперативна ефективност", а предложението на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий "Срок на експлоатация". Предложението на Италия за употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии." След това обаче се заключва, че "коректното прилагане на методиката беше възпрепятствано от липсата/непредоставянето на необходимата информация на част от въпросите в RFP и получените оценки не дават възможност за обективно сравнение на оперативната и ценовата ефективност на сравняваните предложения." Отбелязва се също така, че САЩ искат сумата да бъде платена изцяло в началото на проекта, а Швеция - разсрочено на трашнове за срок от 5 или 10 години.

Така че оттук нататък, ако (очаквано) докладът мине през Министерски съвет и парламента, преговори ще се водят единствено със САЩ за изтребители F-16V.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    doxen avatar :-?
    doxen
    • - 10
    • + 5

    Авторът на статията какво разбира от бойна авиация, че дава оценки, категоризиращи ги като "странни".
    Грипен ли трябваше да купим, за да може Икономедия да е доволна и, евентуално Грипен да продължат да рекламират в Дневник и Капитал?

    Ф-16 е най-доброто, което се предлага към момента от трите изброени оферти. Самолетът е тестван в реални боеве и се е доказал, за разлика от Грипен. Въоръжението също не е без значение. Още повече, че този договор би ни обвързал с военния комплекс на САЩ, които остават с най-боеспособната и модерна армия в света. Локхийд Мартин произвеждат и Ф-35. Ако Юрофайтърите бяха нови, може би щяха да са също добър вариант, но новото си е ново.

    Между другото има и един друг любопитен момент, за който не пише в статията - че тази сделка е свързана със следната уговорка - България купува военни самолети от САЩ, а Вашингтон оставя България да си строи каквито си иска газопроводи хъбчета и т.н. Може би не е зле да проучите и това направление.
    Разбира се, има още много вода да изтече преди да се сключи и изпълни този договор.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 5
    • + 2

    During a combat exercise with the Royal Norwegain Air Force, 3 Swedish Gripens went up against 5 RNAF F-16's. The Result was 5-0, 5-0, 5-1 after having flown 3 rounds.

    Ха на бас , че ислед 10г. няма да има доставени изтребители .

    Нередност?
  • 3
    nxy49591978 avatar :-|
    nxy49591978
    • - 9
    • + 4

    Тая поръчка стана като нагласените у нас - всичко се прави с цел правилната фирма да спечели. Очевидна зависимост на тиквите от САЩ, интересно с какви ли точно компромати ги държат, че винаги успяват да наложат американския интерес? Май знаят доста неща от миналото и настоящето на "техния кучи син", след години може би пак ще четем от изтекли документи ...

    Нередност?
  • 4
    nxy49591978 avatar :-|
    nxy49591978
    • - 8
    • + 8

    Гербаджиите демонстрираха и тотална некадърност и неадекватност в преговарянето на по-изгодна цена. Вместо ББ да обяви публично, че подкрепя шведските самолети за да свалят американците цената, той направи точно обратното. В такива преговори е задължително да се блъфира до последно. Примитивен дебилизъм.

    Нередност?
  • 5
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • - 5
    • + 9

    До коментар [#1] от "doxen":

    бе ти от луната ли падаш ? Правителството никога не е криело, че решението ще се вземе по политическа целесъобразност. Разбира се, че технически шведската оферта е по-добра. Иначе шведите за какво участват? Знаейки, че хем политически нямат шанс, хем самолетите им не са конкурентни. Няма нужда да разбираш от самолети, за да се сетиш къде съотношението качество/цена е по-добре. Бойко ще купи американско, защото това му осигурява политически комфорт и спокойни старини. Тази техника американците я прилагат в южна америка, но в Европа както се вижда работи също. Да живеят гъ**лизците.

    Нередност?
  • 6
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#4] от "nxy49591978":

    ама Бойко купува с чужди пари, логиката там е съвсем друга

    Нередност?
  • 7
    ugu1545454174592827 avatar :-|
    Bors
    • - 2
    • + 6

    Ако беше офертата за Grippen E/F, има за какво да се сърдим. Между F16 70/72 и Grippen C/D, F16 не е лош избор.

    Нередност?
  • 8
    citoyen avatar :-|
    citoyen
    • - 1
    • + 5

    Не съм сигурен, че мотивите за отклоняване на шведската оферта са достатъчно обосновани и дали тя е била обективно проучена. Не съм "противник" на Ф-16 но си мисля, че цялата работа по избора беше нагласена и предрешена. Говоря за политически избор в случая.

    Нередност?
  • 9
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • - 3
    • + 4

    Ако има някой склонен да “изтипоса” кирливите ризи на настоящото управление това са американските служби. Европейските отдавна са смъкнали ръце от нас. За мен покупката на тоя самолет си е чиста проба индулгенция. Което принципно не би било зле ако имаше полза за народа. За съжаление обаче ситуацията е “вие затваряте око за нашите зулуми, а ние купуваме с пари от бюджета на добра за вас цена самолетите ви.” Както се вижда ни вопъл ни глас от донорите в ЕС. Което е пореден пример за беззъбата, несинхронизирана и лаишка политика на съюза, в който участваме.

    Нередност?
Нов коментар