Горските предприятия ще купуват униформи за над 30 млн. лв.

Поръчката е за срок от четири години, като включва четири вида облекло за служители

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шестте държавни горски предприятия в страната са обявили съвместно обществена поръчка за нови униформи на служителите си, чиято прогнозната стойност надхвърля 30 млн. лв. В поръчката предимство имат фирми, в които работят хора с увреждания. В същото време кандидатите трябва да отговарят и на сравнително високи критерии: поне 12 млн. лв. оборот за последните три години, поне 100 служители средногодишно, както и изработка на няколко хиляди сходни артикули.

Поръчката е разделена на две партиди: до 2020 г. ще бъдат доставени предварително определен брой униформи, а след това ще се правят допълнителни поръчки спрямо числеността на служителите и износването на предходните, които обаче ще бъдат поне 90% от предходното количество.

Униформи за четири години

Обществената поръчка за новите униформи на горските е обявена на 31 декември от Югозападното държавно предприятие, но е съвместно и с останалите пет такива дружества в страната. Оферти се подават до 4 февруари. Поръчката е за срок от четири години, през които ще има два етапа. В първия - до края на 2020 г., трябва да бъдат ушити над 3900 мъжки и близо 1600 дамски униформи от четири вида - представително лятно и зимно облекло, както и теренно лятно и зимно облекло. Всеки комплект пък съдържа различни артикули, включително сака, ризи, панталони, мембранни шуби, шалове, термобельо и др. Прогнозната стойност на тази част от поръчката е за 14.4 млн. лв.

На следващ етап - за периода между 2020 и 2022 г., поръчките на униформи ще се извършват спрямо броя служители в горските стопанства и спрямо степента на износване на дрехите. Гарантирана продукция за изпълнителя обаче има - след 2020 г. ще бъдат поръчани минимум 90% от предходното количество облекла. Така като обща стойност на поръчката за четиригодишния срок са посочени над 30.9 млн. лв. с изричното уточнение, че тя не е максималната.

Високи критерии

Критериите към участниците в поръчката са сравнително високи. В нея е посочено, че тя е насочена към предприятия, чиито служители са хора с увреждания, каквито са и изискванията на закона. Съответно в нея обаче могат да участват и други компании, които ще бъдат класирани, ако няма допусната оферта от специализирано дружество. Същевременно обаче всички ще трябва да отговарят на няколко критерия: да имат поне 12 млн. лв. оборот за последните три години, както и поне 100 служители средногодишно за всяка една от тях.

От кандидатите се изисква още и да са извършвали поръчка със сходен предмет на дейност през последните три години, като е посочен и конкретен минимален брой артикули, които са ушити: например поне 5 хил. мембранни униформени шуби и представителни костюми, поне 3 хил. униформени панталона, 10 хил. ризи, 6 хил. шапки и т.н. Те ще трябва да са въвели и стандарт за качество.

В условията е посочено, че всички участници трябва да предоставят по един мострен модел от всяка униформа, както и гаранция за участие, която е 3% за компаниите и 1% за компаниите, в които има служители с увреждания. Изборът на победителя ще бъде определен по три критерия - най-висока тежест има показателят за качество на изработката, следван от цената.

Проверка в Регистъра на обществените поръчки показва, че за последно горските предприятия са обявявали поръчка за униформи през 2015 г., която е била на стойност 30.9 млн. лв., за срок от три години. Компанията, която е спечелила поръчката, е "Аполо", в която съдружници са Веска и Николай Цветанови. Според информация в различни медии компанията е печелила поръчки и за униформени облекла на служители на МВР и армията.