Преработеният конкурс за пл. "Св. Неделя" ще бъде обявен през февруари

На финал са проектите за 6 квартални спортни зали в София, съобщи главният архитект Здравко Здравков

Преработеният конкурс за пл. "Св. Неделя" ще бъде обявен през февруари
Преработеният конкурс за пл. "Св. Неделя" ще бъде обявен през февруари
   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Конкурсът за нов облик на пл. "Св. Неделя" ще бъде обявен отново през февруари, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков по време на обществено обсъждане на бюджета на София за 2019 г. Той използва възможността да отчете дейността на ръководеното от него Направление "Архитектура и градоустройство" за 2018 г. и да обяви плановете си за следващата.

Конкурсът за знаковото пространство беше прекратен заради критики на Камара на архитектите в България за ограничителни условия. По настояване на арх. Здравков процедурата беше ограничена за максимум 7 участника, бяха заложени високи икономически и изисквания за опит. "Ще намалим изискванията за оборот и опит, но процедурата ще остане ограничена за 7, 9 или 11 участника. Искам сериозен кандидат, който ще може да изпълни предложения проект", каза арх. Здравков. По думите му конкурсната документация е пусната за съгласуване и ще бъде публикувана в началото на февруари.

Конкурсът за нов облик на площад "Св. Неделя" беше прекратяван два пъти. Първия път, през 2013 г., бяха предложени проекти, които по думите на Здравков са неизпълними.

Нови спортни зали

На финала е и подготовката на проектите за шест нови многофункционални спортни зали, каза главният архитект на столицата. Те ще са на териториите на шест училища в различни квартали на града, но ще са със свободен достъп за граждани. Идеята беше лансирана миналата година от кмета Йорданка Фандъкова като част от дейностите по "Европейска столица на спорта".

През лятото на миналата година ръководената от Здравков дирекция е обявила конкурс за проектант на съоръженията, който е спечелен от дружеството "Архитектурно-инженерен състав" на арх. Николай Няголов. От визитката му става ясно, че за кратко е бил зам.-кмет на столичния район "Изгрев". С победителя е сключено рамково споразумение и след прецизиране на терените ще се премине към индивидуални проекти, обясни Здравков.

Проблемът с отчужденията

Главният архитект обясни, че огромен проблем за реализация на всички градоустройствени планове остават отчужденията. Това личи и от проекта на бюджета: парите за отчуждения са намалени от около 30 млн. лв. на 8 млн. лв. Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов обясни, че дори да се задели голяма сума, тя не може да усвои. Това е показало изпълнението на бюджета за 2018 г. Става въпрос за сложни и продължителни процедури, които не завършват в предвидените срокове. Понякога и в съдебните дела се постигат по-ниски цени в полза на общината обясни Барбалов.

От организацията "Спаси София" коментираха, че само за отчужденията на разширението на бул. "Тодор Каблешков" са необходими над 20 млн. лв. "С тези темпове ще чакаме един мандат само за 1 булевард", заяви Андрей Зографски от сдружението.

Отчуждения спъват проекта за изграждане на пасарелка за пешеходци над Околовръстното шосе при Ботаническата градина, каза арх. Здравков. Пасарелката ще свърже районите "Витоша" и "Манастирски ливади". Има готов проект, в момента, в който се разберем с частните собственици, ще започне изпълнение. Главният архитект посочи, че сред другите му приоритети за 2019 г. е преустройството на пространството пред Централна гара, на бившата топлоцентрала до Южния парк, изграждането на временен покрив на "Царските конюшни", създаването на стандарти за настилките и информационните табели в София и др.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinnabar avatar :-|
    cinnabar

    Не пипайте площада! Подобрете кварталите. На всички е ясно, че крадете. Поне свършете МАЛКО ИСТИНСКА работа. Въшки.

    Нередност?
Нов коментар