🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът на вино се запазва до 60 млн. литра за миналата година

Инвестициите в лозови насаждения нарастват с бавен темп

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на по-слабата реколта от грозде и спадът в производството на обема на вино през последните две години износът през 2018 г се е запазил на относително същото ниво от блиоз 60 млн литра. Това сочат данни на земеделското министерство. Същевременно с бавен темп нарастват инвестициите в нови лозови насаждения, като те вече достигат над 600 хил. дка.

По-лоша година

Заради неблагоприятното време - дъждове през лятото и градушки в отделни региони, реколтата от грозде през 2018 г. бе по-ниска спрямо предходната. По време на гроздобера бе съобщено, че очакванията са да бъде произведено между 500 и 600 хил. тона грозде, подходящо за винопроизводство, което е спад между 5 и 10 на сто на годишна база. "Миналата година реколтата беше малко по-слаба и това създаде затруднения", е съобщил земеделският министър Румен Порожанов по време на зарязване на лози в Свиленград в четвъртък. Актуалните данни на агроведомството сочат, че износът на вино е над 60 млн. литра, а годишното потребление в България - между 110 и 120 млн. лв., включително домашно произведеното, е съобщил още министърът.

Така съпоставимо с официалните данни за предходната година, износът на тази продукция се запазва на относително еднакво ниво. За 2017 г. износът е бил за 61 млн. литра.

Българската продукция е насочена основно към държавите от ЕС, Китай и други азиатски пазари и Русия.

Повече насаждения

Данните на агроведомството показват още, че нарастват инвестициите в лозови насаждения. В момента площите в лози в страната са за над 600 хил. дка. "Миналата година те са нараснали с около 14 хил. дка не без помощта на националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор", е съобщил още министърът в Свиленград. По данни на агростатистиката през 2017 г. е имало също малък ръст на насажденията- с 0.7 на сто на годишна база.

По данни на класацията "Регал 500+" през 2017 г. продажбите на вино растат до близо 259 млн. лв. при 249 млн. лв. година по-рано. Двигател обаче е вътрешният пазар. Той се е увеличил с около 4% и достига 187 млн. лв., докато износът през годината е спаднал с над 10% в стойност. За годината най-много приходи от вино има дружеството "Сис Индъстрис", собственост на арестувания през септември по разследване за данъчни престъпления Миню Стайков - 35.9 млн. лв, следвано от компаниите "Винекс Славянци" и "Домейн Бойар интернешънъл".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Докато главните производители внасят спирт и даже си правят фабрики за местно производство, няма как да очаквате голяма корелация между реколта и продажби.

    Нередност?
Нов коментар